Čeferin: Dok sam predsjednik UEFA - neće biti Superlige!

Najveći klubovi izgubili bi status u srcima ljudi ako bi formirali Superligu, izjavio je predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Aleksander Čeferin.  Čeferin "komanduje" još četiri godine! Slovenac, Aleksander Čeferin, dobio je novi, četvorogodišnji mandat na mestu predsednika Evropske fudbalske federacije.  Čeferin dobio izbore, pa zapretio Fifi i najvećim klubovima: Osnujete li Superligu ostaće samo vaša prošlost! Slovenac vrlo direktan!

Fudbal 10.02.2019 | 12:00
Čeferin: Dok sam predsjednik UEFA - neće biti Superlige!
Aleksander Čeferin i zvanično je dobio novi, četvorogodišnji mandat na mestu prvog čoveka UEFA.

Čeferin, koji je po struci pravnik, bio je jedini kandidat, a na Kongresu UEFA u Rimu dobio je jednoglasnu podršku svih 55 članica te organizacije.

Slovenac je u na mesto predsednika UEFA stupio u septembru 2016. godine i zamenio Mišela Platinija koji je suspendovan zbog finansijskih malverzacija.

"Opasnost od novog takmičenja, kao pandan Ligi šampiona, izbegnuta je usled "iskrenih, direktnih i beskompromisnih razgovora između UEFA i klubova", poručio je Slovenac.

"Čini mi je da su klubovi, pre mog izbora 2016. godine, razmišljali o otcepljenju. Pričali smo puno, saslušali jedni druge, i shvatili da moramo da budemo jedinstveni", rekao je Čeferin, a prenosi Rojters. 

Kako je naglasio, neće biti Superlige dokle god na čelu UEFA, a predsednik Asocijacije evropskih klubova Andrea Anjeli. 

"To nije obećanje, već činjenica. Da su veliki klubovi izvršili plan onda bi izgubili status u srcima ljudi. Poštujemo fudbalsku piramidu, sistem ispadanja i promocije je u našoj kulturi, a rezultati iako drugačiji od finansijskih knjiga čine da budete veliki". 

Čeferin je pozvao čelnike FIFA da sasluša razloge UEFA protiv dva nova moguća takmičenja, Svetske lige nacija i Svetskog klupskog prvenstva sa 24 kluba.

Jedan kandidat, jednoglasna odluka. Dosadašnji predsednik Uefe Aleksandar Čeferin dobio je novi, četvorogodišnji mandat na toj funkciji pošto je aklamacijom na Kongresu te organizacijeu Rimu potvrđeno da ima podršku svih članova.

Ohrabren njome Čeferin je bez ustezanja udario i po Fifi i po najvećim evropskim klubovima, koji su bezuspešno pokušavali da u senci proguraju ideju o osnivanju evropske Superlige, rezervisane samo za najveće, a na protivljenje većine fudbalskih fanatika.

Srećom, Čeferin je zaustavio taj plan, bar do 2024, potpisavši sporazum sa Evropskom asocijacijom klubova (ECA),  preciznije predsednikom i prvim čovekom Juventusa Andreom Anjelijem, ali nije zaboravio da gramzivima poruči da neće tolerisati takvo ponašanje, mada nije otkrio ni koji su to klubovi baš zapeli za Superligu. Po medijima su se ranije pominjali Real, Barselona, Bajern pre svih, Milan, Arsenal, Mančester junajted, pa i Juventus...  Kad je ipak 2016. Čeferin došao na čelo Uefe suzbio je sve “separatističke“ ideje.

“Dok smo nas dvojica na ovim funkcijama Superlige neće biti i to je činjenica“, decidiran je bio Čeferinpre no što je pomalo i zapretio procenom šta bi se desilo klubovima koji i zbog “zatvorene Lige šampiona“ napustili Uefu.

“Oni bi u srcima navijača izgubili status velikih klubova. Jedino veliko što bi ostalo iza vas bila bi vaša prošlost“, rekao je Čeferin.

Imao je poruku i za predsednika Fife Đanija Infantina, inače prisutnog na svečanosti u Cirihu. Veoma jasnu: batalite priče o Svetskom klupskom prvenstvu i globalnoj Ligi nacija. Odavno se zna da tu priču gura Infantino, pošto je od sponzora dobio prilično konkretnu ponudu u vrednosti od 25.000.000.000 evra za ta dva takmičenja! Mada javnosti ništa nije zvanično otkrio.

Čeferin mu je ipak poručio da zaboravi na to, jer Uefinu podršku neće dobiti.

“Često su klimoglavci ti koji namame lidere u njihovu propast. I obrnuto, često su oni koji ne slažu, na umeren, razuman i konstruktivan način, iako direktan i beskompromisan, ti koji im čine najveće usluge, pomažu im da idu napred i sprečavaju da naprave greške. Time što ćemo reći Fifi da sismo saglasni sa predlozima o globalnoj Ligi nacija i Svetskom klupskom prvenstvu mi pokazujemo poštovanje i prema Fifi i prema fudbalu, igri koju volimo i koju moramo da štitimo. Iskreno se nadamo da će i Fifa nama ukazati poštovanje time što će nas saslušati“, oštar je bio Čeferin u obraćanju.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar