Интервју: Рационалан је Бијељинац, Светозар Марковић...

Рано је са 18 у иностранство, кад будем одлазио хоћу да играм! "Сви знамо каква је клупска политика, изабрао бих италијанску лигу", каже талентовани штопер Партизана.

Фудбал 07.02.2019 | 21:40
Интервју: Рационалан је Бијељинац, Светозар Марковић...
Можда ће напредовати - као што рече Саша Здјелар, објашњавајући разлике у раду са талентима у Србији и ван ње - али нема гаранција да ће у иностранству одмах играти. Показали су то примери Партизанових играча продатих пре 20. године (Душан Влаховић, Иван Шапоњић, Ђорђе Јовановић, Сава Петров, Миладин Стевановић, Данило Пантић...), појединци су се зато враћали у Суперлигу да рехабилитују каријеру, те ако се посматрају њихови случајеви испада корисно што Светозар Марковић није ове зиме напустио Хумску 1.

А могао је. Звали су Ђенова, СПАЛ, помињао се Сасуоло. На крају, пут Италије је кренуо његов саиграч Марко Јанковић и можда утабао стазу да се ка Серији А на лето отисне штопер из "класе 2000". Поготово што ће млади репрезентативац у Београду имати услове какве не би одмах на Апенинима: загарантовану минутажу у години Европског првенства У21.

Мада...

"Морам и овде да се доказујем из дана у дан, да бих остао у стартних 11. Добро је за мене да у ногама имам што више утакмица и да сваку одиграм боље него преходну. Да довољно сарзим и кад одем негде да могу одмах да играм, а не да прође пола или цела година док се привикнем на захтеве јачег такмичења", свестан је талентовани дефанзивац разлика између овдашњег и фудбала напољу.

Има и другачијих примера од побројаних. Успевали су бивши партизановци после почетног периода прилагођавања, на дужег од шест месеци, да заиграју стандардно у јаким клубовима, попут Андрије Живковића у Бенфики или Николе Милиенковића у Фјорентини, но можда управо та два примера потврђују неписано правило да ваља сачекати. Само, питање је да ли црно-бели могу да дозволе себи луксуз да држе играча за ког могу да узму милионе у ситуацији кад им каса за истим вапи.

"Нисам причао ни са ким о клубовима који су ме тражили, једино сам се медијски информисао, знам да је било доста интересовања, можда је за мене најбоље што сам остао у Партизану. Можда, јер је рано, не само за мене, него за било кога са 18 година, да се отисне у иностранство. Видећемо шта нас чека на лето, међутим, драго ми је што настављам да носим дрес клуба у коме сам седам и по година. Волео бих да останем дуго година, иако сви знамо каква је клупска политика, као и да сви играчи воле да оду у лигу бољу од наше".

Кад тај час куцне, волео би момак из Бијељине да се опроба у такмичењу предодређеном за формирање, обраду и лансирање штопера.

"Кад бих могао да бирам у коју ћу лигу да идем изабрао бих италијанску. Добра је за развој играча попут мене, за штопера, тамо бих још више сазрео и из ње бих могао у јаче, квалитетније, такмичење. Надам се да ћу, кад дође време да напустим Партизан, отићи у неки италијански клуб".

Можда Торино, који је најавио да спрема понуду вредну 4.000.000 евра за јун. Дотад, Марковића очекује борба за одбрану пехара Купа Србије, покушај да се што је више могуће учини занимљивијим борба за титулу, а можда је и највећи изазов да олакша улазак у систем годину дана млађем централном дефанзивцу, Страхињи Павловићу, током зимских припрема озбилним кандидатом за решењ на штоперском месту. И то у блиској будућности.

"Пре само годину дана, на Кипру, био сам трећи, можда и четврти штопер, у међувремену одиграо 45 утакмица за први тим Партизана, доста сам начио, богатији сам за искуство рада са тренерима Ђукићем и Мирковићем, који су играли на мојој позицији, трудићу се да то искористим све док сам овде, како бих помогао тиму".

Један од начина је баш да остави пртину иза себе за следећег који долази.

"Што се Павловића тиче, није моје да одлучујем, има ко процењује ко ће и кад играти. За Страхињу постоји програм осмишљен у главама одговорних људи, а надам се да ће и он једног дана ући у стартних 11 искористити шансу. Конституцијом ме подсећа на Блеика Миленковића. У млађим категоријама је играо на више позиција и научио је да игра фудбал. То може да му буде од велике помоћи у наставку каријере", уверава Светозар Марковић.

КИКСЕВЕ НЕ ПОРИЧЕМ

Партизан је екипа са најчврћом одбраном у Суперлиги, са само осам примљених голова, а Марковић као прави спортиста прихвата одговорност за оне који су пали преко њега.

"Не поричем, било је киксева. Грешио сам за неке голове, међутим, тек ми је 18 година и трудим се да из пропуста научим. Ништа од тога ме није пореметило, јер смо научени шта значи дрес Партизана и да се овде очекује да сваку утакмицу победимо".

ЖЕЛИМ ЗВЕЗДУ У ФИНАЛУ КУПА

Кад би се спровело истраживање јавног мњења у Партизану велики проценат црно-белух би се изјаснио за што више утакмица са Црвеном звездом током пролећа. Играће се најмање две (27. фебруара и једна у плеј-оф), највише четири, а можда и три, зависно од жреба евентуалног полуфинала Купа Србије.

"Утакмице са Бешикташом код куће, Звездом на нашем стадиону и недавна припремна са Шахтјором су показале да нам одговара кад играмо против екипа које желе да се надмећу. У Србији се углавном сви бране против Партизана, тешко је пробити одбрану од 11 играча иза лопте, као што је Шахтјору били тешко кад се ми на сличан начин поставимо. Више нам "леже" тимови који се отворе, желе да играју фудбал, против њих лакше улазимо у шансе и постижемо голове. У дербију ће тога бити... Волео бих што више утакмица са Звездом на пролеће, јер смо волимо такве спектакле, а иделано би било кад бисмо се састали у финалу Купа, па да проверимо ко је где".

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар