Intervju: Racionalan je Bijeljinac, Svetozar Marković...

Rano je sa 18 u inostranstvo, kad budem odlazio hoću da igram! "Svi znamo kakva je klupska politika, izabrao bih italijansku ligu", kaže talentovani štoper Partizana.

Fudbal 07.02.2019 | 21:40
Intervju: Racionalan je Bijeljinac, Svetozar Marković...
Možda će napredovati - kao što reče Saša Zdjelar, objašnjavajući razlike u radu sa talentima u Srbiji i van nje - ali nema garancija da će u inostranstvu odmah igrati. Pokazali su to primeri Partizanovih igrača prodatih pre 20. godine (Dušan Vlahović, Ivan Šaponjić, Đorđe Jovanović, Sava Petrov, Miladin Stevanović, Danilo Pantić...), pojedinci su se zato vraćali u Superligu da rehabilituju karijeru, te ako se posmatraju njihovi slučajevi ispada korisno što Svetozar Marković nije ove zime napustio Humsku 1.

A mogao je. Zvali su Đenova, SPAL, pominjao se Sasuolo. Na kraju, put Italije je krenuo njegov saigrač Marko Janković i možda utabao stazu da se ka Seriji A na leto otisne štoper iz "klase 2000". Pogotovo što će mladi reprezentativac u Beogradu imati uslove kakve ne bi odmah na Apeninima: zagarantovanu minutažu u godini Evropskog prvenstva U21.

Mada...

"Moram i ovde da se dokazujem iz dana u dan, da bih ostao u startnih 11. Dobro je za mene da u nogama imam što više utakmica i da svaku odigram bolje nego prehodnu. Da dovoljno sarzim i kad odem negde da mogu odmah da igram, a ne da prođe pola ili cela godina dok se priviknem na zahteve jačeg takmičenja", svestan je talentovani defanzivac razlika između ovdašnjeg i fudbala napolju.

Ima i drugačijih primera od pobrojanih. Uspevali su bivši partizanovci posle početnog perioda prilagođavanja, na dužeg od šest meseci, da zaigraju standardno u jakim klubovima, poput Andrije Živkovića u Benfiki ili Nikole Milienkovića u Fjorentini, no možda upravo ta dva primera potvrđuju nepisano pravilo da valja sačekati. Samo, pitanje je da li crno-beli mogu da dozvole sebi luksuz da drže igrača za kog mogu da uzmu milione u situaciji kad im kasa za istim vapi.

"Nisam pričao ni sa kim o klubovima koji su me tražili, jedino sam se medijski informisao, znam da je bilo dosta interesovanja, možda je za mene najbolje što sam ostao u Partizanu. Možda, jer je rano, ne samo za mene, nego za bilo koga sa 18 godina, da se otisne u inostranstvo. Videćemo šta nas čeka na leto, međutim, drago mi je što nastavljam da nosim dres kluba u kome sam sedam i po godina. Voleo bih da ostanem dugo godina, iako svi znamo kakva je klupska politika, kao i da svi igrači vole da odu u ligu bolju od naše".

Kad taj čas kucne, voleo bi momak iz Bijeljine da se oproba u takmičenju predodređenom za formiranje, obradu i lansiranje štopera.

"Kad bih mogao da biram u koju ću ligu da idem izabrao bih italijansku. Dobra je za razvoj igrača poput mene, za štopera, tamo bih još više sazreo i iz nje bih mogao u jače, kvalitetnije, takmičenje. Nadam se da ću, kad dođe vreme da napustim Partizan, otići u neki italijanski klub".

Možda Torino, koji je najavio da sprema ponudu vrednu 4.000.000 evra za jun. Dotad, Markovića očekuje borba za odbranu pehara Kupa Srbije, pokušaj da se što je više moguće učini zanimljivijim borba za titulu, a možda je i najveći izazov da olakša ulazak u sistem godinu dana mlađem centralnom defanzivcu, Strahinji Pavloviću, tokom zimskih priprema ozbilnim kandidatom za rešenj na štoperskom mestu. I to u bliskoj budućnosti.

"Pre samo godinu dana, na Kipru, bio sam treći, možda i četvrti štoper, u međuvremenu odigrao 45 utakmica za prvi tim Partizana, dosta sam načio, bogatiji sam za iskustvo rada sa trenerima Đukićem i Mirkovićem, koji su igrali na mojoj poziciji, trudiću se da to iskoristim sve dok sam ovde, kako bih pomogao timu".

Jedan od načina je baš da ostavi prtinu iza sebe za sledećeg koji dolazi.

"Što se Pavlovića tiče, nije moje da odlučujem, ima ko procenjuje ko će i kad igrati. Za Strahinju postoji program osmišljen u glavama odgovornih ljudi, a nadam se da će i on jednog dana ući u startnih 11 iskoristiti šansu. Konstitucijom me podseća na Bleika Milenkovića. U mlađim kategorijama je igrao na više pozicija i naučio je da igra fudbal. To može da mu bude od velike pomoći u nastavku karijere", uverava Svetozar Marković.

KIKSEVE NE PORIČEM

Partizan je ekipa sa najčvrćom odbranom u Superligi, sa samo osam primljenih golova, a Marković kao pravi sportista prihvata odgovornost za one koji su pali preko njega.

"Ne poričem, bilo je kikseva. Grešio sam za neke golove, međutim, tek mi je 18 godina i trudim se da iz propusta naučim. Ništa od toga me nije poremetilo, jer smo naučeni šta znači dres Partizana i da se ovde očekuje da svaku utakmicu pobedimo".

ŽELIM ZVEZDU U FINALU KUPA

Kad bi se sprovelo istraživanje javnog mnjenja u Partizanu veliki procenat crno-beluh bi se izjasnio za što više utakmica sa Crvenom zvezdom tokom proleća. Igraće se najmanje dve (27. februara i jedna u plej-of), najviše četiri, a možda i tri, zavisno od žreba eventualnog polufinala Kupa Srbije.

"Utakmice sa Bešiktašom kod kuće, Zvezdom na našem stadionu i nedavna pripremna sa Šahtjorom su pokazale da nam odgovara kad igramo protiv ekipa koje žele da se nadmeću. U Srbiji se uglavnom svi brane protiv Partizana, teško je probiti odbranu od 11 igrača iza lopte, kao što je Šahtjoru bili teško kad se mi na sličan način postavimo. Više nam "leže" timovi koji se otvore, žele da igraju fudbal, protiv njih lakše ulazimo u šanse i postižemo golove. U derbiju će toga biti... Voleo bih što više utakmica sa Zvezdom na proleće, jer smo volimo takve spektakle, a idelano bi bilo kad bismo se sastali u finalu Kupa, pa da proverimo ko je gde".

Izvor: mozzartsport

FOTO: Star Sport

Komentari / 0

Ostavite komentar