Утицај Русије на земље Балкана

Русија покушава да се умеша и утиче на то да ли ће се балканске државе учланити у НАТО, рекао је генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг у интервјуу за "Јуроњуз".

Регион 07.02.2019 | 08:05
Утицај Русије на земље Балкана
Он је то изјавио у дану када је новоименована Република Северна Македонија потписала пакт који ће отворити пут земљи да се придружи НАТО.

"Русија покушава да се меша у политичке процесе у сувереним нацијама. И мислим да је то погрешно. НАТО поштује, ми смо поштовали одлуке независних суверених држава без обзира на то да ли оне желе или не да се придруже НАТО, навео је он.

Како је рекао, у Скопљу је већина у парламенту и већина политицких странака показала да жели улазак у НАТО. С друге стране, Столтенберг је указао на то да Србија не жели да постане део Алијансе.

"Али у Србији, на пример, јасно су изјавили да не желе да се придруже НАТО и ми то поштујемо. Дакле, Русија треба да поштује одлуке суверених држава, чак и ако желе да се придруже НАТО, иако она то не жели", изјавио је генерални секретар НАТО.

Столтенберг је такође говорио о повлачењу Вашингтона и Москве повлаце из Споразума о средњим нуклеарним снагама (ИНФ).

САД су одлучиле да се повуку из ИНФ јер, како тврде, Русија крши тај споразум. Са Америком се по овом питању слаже и НАТО, рекао је он, преноси Блиц.

"Не желимо нову трку у наоружању и оно што ћемо урадити јесте да покушамо да убедимо Русију да се врати поштовању споразума. Биће шестомесечни период док се процес повлачења не заврши и током тог периода Русија може да се врати.

Наши одговори ће се мерити, они ће бити одбрамбени и ми ћемо испитати не само војне последице, већ и како можемо да предузмемо нове иницијативе за контролу наоружања. Али морамо осигурати да НАТО у свету без ИНФ и са више руских ракета буде у стању да пружи одвраћање и одбрану - рекао је Столтенберг.

(Тањуг)

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Лицемјерје

07.02.2019 07:10

А у ста се све мијеса НАТО?

ОДГОВОРИТЕ
Name

3566

07.02.2019 08:18

"Русија покушава да се меша у политичке процесе у сувереним нацијама... А у шта си се све ти мешао... ОВО ЈЕ ШКОЛСКИ ПРИМЕР ЛАГАЊА, ЛИЦЕМЕРЈА И ХИПОКРИЗИЈЕ

Name

они

07.02.2019 08:24

Чуј то они нешто поштују?

Name

Злодјело

07.02.2019 07:15

Нато је направио базу на територији једне земље која није цланица НАТО!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

07.02.2019 07:24

У политици нема љиубави само интерес

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вук

07.02.2019 07:44

За разлику од Србије која још није донијела никакву одлуку о уласку у нато, у БиХ је давно постигнут консензус и донесен закон о одбрани којим је одређено да БиХ иде у Нато и ту је крај сваке приче! тзв. декларацију о војној неутралности РС или изјаве о слијеђењу Србије по том питању се може објесити мачку о реп. У те приче за малу дјецу које прича Додик, а у задње вријеме и тзв. опозиција у РС која је у расулу вјерује само још неуко становништво у РС, свако ко има бар мало мозга у РС зна да од тога нема ништа и да је БиХ већ у НАТОУ, више него неке чланице које су званично приступиле у ту организацију! Колико треба бити глуп па да мислиш да ће Еуропа и САД дозволити да им под прозоре дође Русија!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре вук

07.02.2019 08:18

Ако си уопште Вук,те раније одлуке су донесене под пријетњом и притиском,сада нема даљих одлука и од НАТО нема ништа.Гдје то Русија долази,зашто ширите имагинарни страх.

Name

аналитицар

07.02.2019 08:23

Србија се нудила за улазак у НАТО за вријеме састанка са Албанцима у Рамбујеу,недјутим Американци су ту одлуку одбили глат,Данас Србија и кад би хтјела да буде цланица НАТОа не би могла јер све Балтицке земља и Пољска би били против не зеле у НАТОу Руског Тројанског коња.А познато је какво мисљење о Русима имају ове дрзаве.

Name

Каква фарса

07.02.2019 08:12

Ста ви радите по свијету??? Ко вам вјерује??? Колико сте убили недузних људи ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре фарса

07.02.2019 09:37

Нису побили то им је колатерална штета.

Name

рисовић

07.02.2019 09:03

Некада је постојао и Варшавски пакт као и Нато. По споразуму је требало да се расформирају оба а то је учинио само Варшавски. Сада Нато агресивно преузима некадашње чланице Варшавског и прави ратна жаришта по цијелом свијету. Столтенберг би могао бити мало реалнији у својим изјавама али то је политика па образ може све да поднесе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

07.02.2019 09:09

Стварно не знак како ико мозе да помисли да ће му бити боље ако удје у (дјаволски) савез са НАТО. Улазе ове мале државице зато што морају, нико их не пита, само нареде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тп

07.02.2019 09:55

Цуј овога ,па немогу да верујем да цовјек мозе толико да лазе ,он криви Русију ,а они зу у свијеру све на силу добили ,а сада казе другације ,Нато је карастрофа ,несто сто се немозе описати ,само погледајте како лазу .никога се нестиде ,е бозе имали те спрецавај ово цудо ,мислим на нато,цитав свијет су пореметили и срусили,

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

07.02.2019 11:33

Ххехех само ви србујте и кукајте зна се ко у БИХ води вањску политику и ко се пита , одлука је донијета концензусом и потписана 2009 у средиту пакта са стране г. радмановица ,ако се зелите залити ето вам снсд па њима лелеците.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.7.2.2019

07.02.2019 15:31

ре--хоћете у НАТО нема зашто давас пас угризе,НАТО кошта.Сви они који уђу у НАТО молићу бога дасе реше,НАТА АЛИ НЕЋУ МОЋИ.Паразити кад се залегу ненапустају док неопусте државу.

Name

Мудра тактика

07.02.2019 12:57

Има она народна "кради, а стално вици дрзите лопова". То управо НАТО ради. Помогао је распаду Југославије, а сада мале патуљасте земље саме хрво у НАТО. Да је остала Југославија, то се не би сигурно десило. Нато је вец давно стигао на стратеско одредисте Црно Море. Балтик је давно запосједнут. Покусало се "демократском револуциом" придобити и Украјина, али то је резултирало губљењем Крима. Слицно је било и са Грузиом. Али, и послије свага наставља се пут НАТОа за Кавказ, давно зацртаном циљу. Нико се не пита засто се на Црном Мору граде луке које могу примити носаце авиона (пловеце аеродроме). Нико се не засто се истоцним границама Пољске, Цеске и Словацке граде теретне пруге које могу превозити тенкове и теску артиљерију. Али, зато се стално вице "дрзите лопова". Данас када је практицно НАТО посве заузео Балкан и даље се пруза прст у Русију, како се тобоз они мијесају на Балкану. Тактика као из удзбеника психологије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.7.2.2019

07.02.2019 15:22

Столтенберг,багро једна НАТОВСКА гористе од паразита.Које окупиро Ирак,Либију,Авганистан,Сирију,Украину,Србији сте отели 17% територије јели НАТО и ли Русија.Висте НАТО фашисте направиле више злочина него хитлер.Семе вам се сатрло Америчко.

ОДГОВОРИТЕ