Uticaj Rusije na zemlje Balkana

Rusija pokušava da se umeša i utiče na to da li će se balkanske države učlaniti u NATO, rekao je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg u intervjuu za "Juronjuz".

Region 07.02.2019 | 08:05
Uticaj Rusije na zemlje Balkana
On je to izjavio u danu kada je novoimenovana Republika Severna Makedonija potpisala pakt koji će otvoriti put zemlji da se pridruži NATO.

"Rusija pokušava da se meša u političke procese u suverenim nacijama. I mislim da je to pogrešno. NATO poštuje, mi smo poštovali odluke nezavisnih suverenih država bez obzira na to da li one žele ili ne da se pridruže NATO, naveo je on.

Kako je rekao, u Skoplju je većina u parlamentu i većina politickih stranaka pokazala da želi ulazak u NATO. S druge strane, Stoltenberg je ukazao na to da Srbija ne želi da postane deo Alijanse.

"Ali u Srbiji, na primer, jasno su izjavili da ne žele da se pridruže NATO i mi to poštujemo. Dakle, Rusija treba da poštuje odluke suverenih država, čak i ako žele da se pridruže NATO, iako ona to ne želi", izjavio je generalni sekretar NATO.

Stoltenberg je takođe govorio o povlačenju Vašingtona i Moskve povlace iz Sporazuma o srednjim nuklearnim snagama (INF).

SAD su odlučile da se povuku iz INF jer, kako tvrde, Rusija krši taj sporazum. Sa Amerikom se po ovom pitanju slaže i NATO, rekao je on, prenosi Blic.

"Ne želimo novu trku u naoružanju i ono što ćemo uraditi jeste da pokušamo da ubedimo Rusiju da se vrati poštovanju sporazuma. Biće šestomesečni period dok se proces povlačenja ne završi i tokom tog perioda Rusija može da se vrati.

Naši odgovori će se meriti, oni će biti odbrambeni i mi ćemo ispitati ne samo vojne posledice, već i kako možemo da preduzmemo nove inicijative za kontrolu naoružanja. Ali moramo osigurati da NATO u svetu bez INF i sa više ruskih raketa bude u stanju da pruži odvraćanje i odbranu - rekao je Stoltenberg.

(Tanjug)

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Licemjerje

07.02.2019 07:10

A u sta se sve mijesa NATO?

ODGOVORITE
Name

3566

07.02.2019 08:18

"Rusija pokušava da se meša u političke procese u suverenim nacijama... A u šta si se sve ti mešao... OVO JE ŠKOLSKI PRIMER LAGANJA, LICEMERJA I HIPOKRIZIJE

Name

oni

07.02.2019 08:24

Čuj to oni nešto poštuju?

Name

Zlodjelo

07.02.2019 07:15

Nato je napravio bazu na teritoriji jedne zemlje koja nije clanica NATO!

ODGOVORITE
Name

Q

07.02.2019 07:24

U politici nema ljiubavi samo interes

ODGOVORITE
Name

Vuk

07.02.2019 07:44

Za razliku od Srbije koja još nije donijela nikakvu odluku o ulasku u nato, u BiH je davno postignut konsenzus i donesen zakon o odbrani kojim je određeno da BiH ide u Nato i tu je kraj svake priče! tzv. deklaraciju o vojnoj neutralnosti RS ili izjave o slijeđenju Srbije po tom pitanju se može objesiti mačku o rep. U te priče za malu djecu koje priča Dodik, a u zadnje vrijeme i tzv. opozicija u RS koja je u rasulu vjeruje samo još neuko stanovništvo u RS, svako ko ima bar malo mozga u RS zna da od toga nema ništa i da je BiH već u NATOU, više nego neke članice koje su zvanično pristupile u tu organizaciju! Koliko treba biti glup pa da misliš da će Europa i SAD dozvoliti da im pod prozore dođe Rusija!?

ODGOVORITE
Name

re vuk

07.02.2019 08:18

Ako si uopšte Vuk,te ranije odluke su donesene pod prijetnjom i pritiskom,sada nema daljih odluka i od NATO nema ništa.Gdje to Rusija dolazi,zašto širite imaginarni strah.

Name

analiticar

07.02.2019 08:23

Srbija se nudila za ulazak u NATO za vrijeme sastanka sa Albancima u Rambujeu,nedjutim Amerikanci su tu odluku odbili glat,Danas Srbija i kad bi htjela da bude clanica NATOa ne bi mogla jer sve Balticke zemlja i Poljska bi bili protiv ne zele u NATOu Ruskog Trojanskog konja.A poznato je kakvo misljenje o Rusima imaju ove drzave.

Name

Kakva farsa

07.02.2019 08:12

Sta vi radite po svijetu??? Ko vam vjeruje??? Koliko ste ubili neduznih ljudi ???

ODGOVORITE
Name

re farsa

07.02.2019 09:37

Nisu pobili to im je kolateralna šteta.

Name

risović

07.02.2019 09:03

Nekada je postojao i Varšavski pakt kao i Nato. Po sporazumu je trebalo da se rasformiraju oba a to je učinio samo Varšavski. Sada Nato agresivno preuzima nekadašnje članice Varšavskog i pravi ratna žarišta po cijelom svijetu. Stoltenberg bi mogao biti malo realniji u svojim izjavama ali to je politika pa obraz može sve da podnese.

ODGOVORITE
Name

Ja

07.02.2019 09:09

Stvarno ne znak kako iko moze da pomisli da će mu biti bolje ako udje u (djavolski) savez sa NATO. Ulaze ove male državice zato što moraju, niko ih ne pita, samo narede.

ODGOVORITE
Name

Tp

07.02.2019 09:55

Cuj ovoga ,pa nemogu da verujem da covjek moze toliko da laze ,on krivi Rusiju ,a oni zu u svijeru sve na silu dobili ,a sada kaze drugacije ,Nato je karastrofa ,nesto sto se nemoze opisati ,samo pogledajte kako lazu .nikoga se nestide ,e boze imali te sprecavaj ovo cudo ,mislim na nato,citav svijet su poremetili i srusili,

ODGOVORITE
Name

re

07.02.2019 11:33

Hheheh samo vi srbujte i kukajte zna se ko u BIH vodi vanjsku politiku i ko se pita , odluka je donijeta koncenzusom i potpisana 2009 u sreditu pakta sa strane g. radmanovica ,ako se zelite zaliti eto vam snsd pa njima lelecite.

ODGOVORITE
Name

Neđo.7.2.2019

07.02.2019 15:31

re--hoćete u NATO nema zašto davas pas ugrize,NATO košta.Svi oni koji uđu u NATO moliću boga dase reše,NATA ALI NEĆU MOĆI.Paraziti kad se zalegu nenapustaju dok neopuste državu.

Name

Mudra taktika

07.02.2019 12:57

Ima ona narodna "kradi, a stalno vici drzite lopova". To upravo NATO radi. Pomogao je raspadu Jugoslavije, a sada male patuljaste zemlje same hrvo u NATO. Da je ostala Jugoslavija, to se ne bi sigurno desilo. Nato je vec davno stigao na stratesko odrediste Crno More. Baltik je davno zaposjednut. Pokusalo se "demokratskom revoluciom" pridobiti i Ukrajina, ali to je rezultiralo gubljenjem Krima. Slicno je bilo i sa Gruziom. Ali, i poslije svaga nastavlja se put NATOa za Kavkaz, davno zacrtanom cilju. Niko se ne pita zasto se na Crnom Moru grade luke koje mogu primiti nosace aviona (plovece aerodrome). Niko se ne zasto se istocnim granicama Poljske, Ceske i Slovacke grade teretne pruge koje mogu prevoziti tenkove i tesku artiljeriju. Ali, zato se stalno vice "drzite lopova". Danas kada je prakticno NATO posve zauzeo Balkan i dalje se pruza prst u Rusiju, kako se toboz oni mijesaju na Balkanu. Taktika kao iz udzbenika psihologije.

ODGOVORITE
Name

Neđo.7.2.2019

07.02.2019 15:22

Stoltenberg,bagro jedna NATOVSKA goriste od parazita.Koje okupiro Irak,Libiju,Avganistan,Siriju,Ukrainu,Srbiji ste oteli 17% teritorije jeli NATO i li Rusija.Viste NATO fašiste napravile više zločina nego hitler.Seme vam se satrlo Američko.

ODGOVORITE