Како може да се умре од грипе?

Интересантно објашњење шта се дешава у организму када вирус грипа продре у њега дали су недавно амерички љекари у научном часопису “Сциентифиц Америцан”.  У најкраћем, одговор јесте да у већини случајева организам сам себе убија, док покушава да се излијечи!

Здравље 06.02.2019 | 22:48
Како може да се умре од грипе?
Вирус грипа свакодневно односи животе у БиХ и регији. Иако су хронични болесници међу осјетљивом категоријом, домаћи љекари упозоравају да од грипа оболијевају и умиру и млађе, здраве особе, због чега апелују да се “не јуначе, већ да одлеже”.

А како то уопште може да се умре од грипа? На то питање свјетски научници недавно су дали одговор и та чињеница је прилично шокантна.

Иако домаћи стручњаци с резервом узимају искључиво грип као узрок смрти, већ су склони да то често формулишу као “смрт изазавана компликацијама вируса грипа”, случај Нишлијке управо је потврдио да младе и здраве особе могу да умру од грипа. Љекари су саопштили да она није била хронични болесник, а да је “смрт наступила усљед респираторне инсуфинцијенције”, односно због грипа је дошло до отказивања рада плућа.

Један амерички научни часопис који је трагао за одговором. Како грип убија, узео је примјер једне дјевојке:

Алани Муријета из Феникса (Аризона) изашла је раније с посла у недјељу, 20. новембра, пошто јој није било добро. Иако није боловала од других болести, стање јој се застрашујуће брзо погоршавало. Већ сљедећег дана доспјела је у ургентни центар, гдје су јој дијагностиковали грип и преписали антивирусни лијек.



У уторак ујутро појавиле су се тешкоће с дисањем и почела је да повраћа крв. Родитељи су је одвели у болницу, а рендген је показао да има запаљење плућа, које може бити посљедица бактеријске или вирусне инфекције. Убризгали су јој антибиотике у вену, али јој је срце стало док су је превозили на одјељење интензивне његе. Реанимирали су је, али је срце поново престало да ради. Истог дана у 15.25, само један дан након што јој је откривен грип, љекари су констатовали смрт.

Интересантно објашњење шта се дешава у организму када вирус грипа  продре у њега дали су недавно амерички љекари у научном часопису “Сциентифиц Америцан”.

У најкраћем, одговор јесте да у већини случајева организам сам себе убија, док покушава да се излијечи!

– Умирање од грипа није као умирање од метка, или уједа црне удовице – каже Амеш Адалџа, специјалиста за инфективне болести Центра за здравствену безбједност Универзитета “Џонс Хопкинс”.

– Само присуство вируса није довољно да вас убије. Инфективна болест је увијек у сложеној интеракцији с домаћином – наводи тај инфектолог.

Кад вирус преузме контролу

Када вирус грипа уђе у организам, према истим информацијама, а обично је то преко очију, кроз нос, или уста, тада он преузима контролу над људским ћелијама у носу и грлу како би произвео сопствене копије. Како је објављено, огромна маса ћелија изазива снажан одговор имунолошког система, који шаље батаљоне бијелих крвних зрнаца, антитела и инфламацијских молекула да би елиминисао претњу.

Такозване Т-ћелије или ћелије убице нашег имунитета, нападају и уништавају ткиво захваћено вирусом, нарочито органе за дисање, гдје се вирус обично задржава.

Код већине здравих особа, тај процес је дјелотворан, тако да се опораве у року од неколико дана или недјеља, наводи се у америчком часопису.

Понекад је, међутим, реакција имунолошког система прејака и уништава толико ткива у плућима да у крв више не доспјева довољно кисеоника, што доводи до смрти.

Како су љекари навели, а што је опште познато, понекад снажан и потенцијално смртоносан имунолошки одговор не изазива вирус грипа, већ друга или секундарна инфекција, која се надовезала током грипа.

“Секундарне инфекције”

Према истим информацијама, обично долази до бактеријске инфекције плућа, често стрептококама или стафилококама. Бактеријска инфекција у респираторном тракту може да се прошири на друге дијелове организма и у крви и чак доведе до сепсе и смрти.

Кетлин Саливен, начелник Одјељења за алергију и имунологију у Дечјој болници у Филаделфији, процјењује да једна трећина пацијената који умру од болести повезаних с грипом, изгуби живот зато што је вирус савладао имунолошки систем, трећина умире од имунолошке реакције на секундарне бактеријске инфекције, обично плућа и трећина због отказивања једног или више органа.

Сваке године грип убија дјецу до 5 година и старије од 65

Током типичне сезоне грипа, како се наводи у америчком часопису, већина смртних случајева повезаних с грипом догађа се међу дјецом и старијим особама.

Дјечји систем још није научио како да се бори против опасности, а код старијих особа је ослабљен због година и других болести.

И једна и друга старосна група се тешко опорављају од напада имунолошког система на себе. Према подацима Свјетске здравствене организације (СЗО), поред дјеце у узрасту од 6 мјесеци до 5 година и старијих од 65 година, највећем ризику од развоја компликација, с могућим фаталним исходом изложене су труднице, здравствени радници и људи који болују од одређених хроничних болести, као што су СИДА, астма, обољења срца и плућа.

(СБ)

Коментари / 0

Оставите коментар