Ко увлачи политику у "Еyоф"?

Наредног викенда у Источном Сарајеву и Сарајеву почиње „ЕYОФ“ - Европска олимпијада младих, али изгледа да неко у ову значајну спортску манифестацију жели да увуче и политику.

Република Српска 06.02.2019 | 19:40
Ко увлачи политику у "Еyоф"?
Источно Сарајево и Сарајево, као домаћини Европске олимпијаде младих, угостиће преко хиљаду и по спортиста из свих европских земаља. Међу њима ће бити и спортисти самопроглашеног Косова, које је члан Европског олимпијског комитета.

Како би што боље дочекао госте, један од градова домаћина, Сарајево, град је окитио заставама земаља учесница ЕYОФ-а. Случајно или не, једна поред друге нашле су се заставе Србије и самопроглашеног Косова.

Да ли је неко схватио да то може бити протумачено као провокација, или је нешто друго у питању, али убрзо је распоред застава промијењен, па се застава тзв. Косова нашла у друштву словачке заставе, земље чланице Европске уније која није признала Косово.

Ко је одговоран за овај пропуст? Да ли је ријеч о намјерној провокацији?

,,'ЕYОФ' са тим нема ништа“, тврди директор „ЕYОФ-а“ Сенахид Годињак и додаје да нико из „ЕYОФ-а“ није био задужен за постављање застава по граду.

,,Ми као организатори догађаја нисмо постављали те заставе, тако да вам не могу одговорити о чему је ту ријеч. Упознат са са тим дешавањем, видио сам то, али ми то нисмо радили, нити смо за то надлежни“, каже Годињак, а на питање ко је то радио и ко је надлежан, каже, не зна.

Ко је постављао заставе земаља учесница „ЕYОФ-а“ и шта каже закон о постављању обиљежја непризнате државе?

У Министарству спољних послова Савјета министара БиХ тражили су да им пошаљемо званичан захтјев за одговор на ово питање, али након тога се нису удостојили да одговоре. У неформалном телефонском разговору истакли су да је то можда питање за Предсједништво БиХ, јер је оно надлежно за спољну политику земље. Кабинет предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика, нажалост, не контактира са БН телевизијом.

Одговор нисмо добили ни од руководства градова Источно Сарајево и Сарајево јер су, како нам је речено, надлежни на састанцима. О каквим састанцима је ријеч - није истакнуто, али смо незванично сазнали да је један од састанака, на којем су разговарали предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик и градоначелници Источног Сарајева и Сарајева, одржан у згради Владе Републике Српске у Источном Сарајеву.



БН ТВ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

куку нама са нама

06.02.2019 22:08

Зар ће Срби учествовати ако су ту шиптари,...зар се тако српство брани,моји волови и мравоједи

ОДГОВОРИТЕ