Ko uvlači politiku u "Eyof"?

Narednog vikenda u Istočnom Sarajevu i Sarajevu počinje „EYOF“ - Evropska olimpijada mladih, ali izgleda da neko u ovu značajnu sportsku manifestaciju želi da uvuče i politiku.

Republika Srpska 06.02.2019 | 19:40
Ko uvlači politiku u "Eyof"?
Istočno Sarajevo i Sarajevo, kao domaćini Evropske olimpijade mladih, ugostiće preko hiljadu i po sportista iz svih evropskih zemalja. Među njima će biti i sportisti samoproglašenog Kosova, koje je član Evropskog olimpijskog komiteta.

Kako bi što bolje dočekao goste, jedan od gradova domaćina, Sarajevo, grad je okitio zastavama zemalja učesnica EYOF-a. Slučajno ili ne, jedna pored druge našle su se zastave Srbije i samoproglašenog Kosova.

Da li je neko shvatio da to može biti protumačeno kao provokacija, ili je nešto drugo u pitanju, ali ubrzo je raspored zastava promijenjen, pa se zastava tzv. Kosova našla u društvu slovačke zastave, zemlje članice Evropske unije koja nije priznala Kosovo.

Ko je odgovoran za ovaj propust? Da li je riječ o namjernoj provokaciji?

,,'EYOF' sa tim nema ništa“, tvrdi direktor „EYOF-a“ Senahid Godinjak i dodaje da niko iz „EYOF-a“ nije bio zadužen za postavljanje zastava po gradu.

,,Mi kao organizatori događaja nismo postavljali te zastave, tako da vam ne mogu odgovoriti o čemu je tu riječ. Upoznat sa sa tim dešavanjem, vidio sam to, ali mi to nismo radili, niti smo za to nadležni“, kaže Godinjak, a na pitanje ko je to radio i ko je nadležan, kaže, ne zna.

Ko je postavljao zastave zemalja učesnica „EYOF-a“ i šta kaže zakon o postavljanju obilježja nepriznate države?

U Ministarstvu spoljnih poslova Savjeta ministara BiH tražili su da im pošaljemo zvaničan zahtjev za odgovor na ovo pitanje, ali nakon toga se nisu udostojili da odgovore. U neformalnom telefonskom razgovoru istakli su da je to možda pitanje za Predsjedništvo BiH, jer je ono nadležno za spoljnu politiku zemlje. Kabinet predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, nažalost, ne kontaktira sa BN televizijom.

Odgovor nismo dobili ni od rukovodstva gradova Istočno Sarajevo i Sarajevo jer su, kako nam je rečeno, nadležni na sastancima. O kakvim sastancima je riječ - nije istaknuto, ali smo nezvanično saznali da je jedan od sastanaka, na kojem su razgovarali predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i gradonačelnici Istočnog Sarajeva i Sarajeva, održan u zgradi Vlade Republike Srpske u Istočnom Sarajevu.



BN TV

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

kuku nama sa nama

06.02.2019 22:08

Zar će Srbi učestvovati ako su tu šiptari,...zar se tako srpstvo brani,moji volovi i mravojedi

ODGOVORITE