Највећи повратак у историји Формуле 1!

Осам година након страшне повреде, искусни пољски возач Роберт Кубица враћа се у најбржи светски караван.

Остали спортови 11.02.2019 | 21:30
Највећи повратак у историји Формуле 1!
Пре осам година, Роберт Кубица је возио Шкоду Фабију у светском рели шампионату када је доживао катастрофалну несрећу на Ронде ди Андора релију.

Повредио је руку, чији је део морао бити ампутиран, смрскан лакат, раме и ногу.

После 20-ак операција, Кубица је спреман да се врати на стазу и већ је пронашао нови тим. У новој сезони, возиће за екипу Вилијамса.

У ексклузивном интервјуу за СунСпорт, тридесетчетворогодишњи возач је говорио о ужасном осећају који је имао пред почетак трке.

"Данима пре трке сам се будио са ужасним осећајем у стомаку, није ми се излазило на стазу. Иако сам имао тај лош осећај, нисам био љут на себе након несреће. Нисам био ни узнемирен. Није као да је неко уперио пиштољ у мене. Још увек се сећам свега. Али велики део мог опоравка, како физичког, тако и психичког, био је да не размишљам о томе. Међутим, нисам то заборавио, то је ипак био моменат који мења живот. Не само као возача, него као и човека", рекао је Кубица.

Кубица је био заробљен у аутомобилу сат времена, изгубио је око пет литара крви за то време и лекари су се плашили за његов живот.

Хеликоптером је пребачен у болницу Санта Корона, у Италији, где су се лекари борили да му спасу руку. Биле су то две тешке операције у десет дана.

"Био је то страшан период. Али човек је снажнији када се мучи психички него физички. Чак и у најтежем периоду сам имао лепе моменте и сваку операцију сам дочекивао са новом дозом оптимизма. Када сам се пробудио, осећао сам се потпуно другачије од оног што сам очекивао. Било је то као да вам неко зарије нож у груди", признао је Пољак.

Даље додаје како је током опоравка имао добре и лоше моменте, али је кључну ствар направио када је просто прихватио оно што му се десило.

"Тада упознате себе и почињете да мењате све. Ваш мозак сазнаје границе и прихвата их. Морате да се рестартујете, не можете просто да се освежите и вратите тамо где сте малопре били. Једноставно морате почети да се градите од оног што вам је остало. Ако узмемо у обзир да три месеца нисам ходао, а још два провео у инвалидским колицима, рекло би се да сам јако брзо почео да возим".

Роберт Кубица ће наредне сезоне возити за екипу Вилијамса и тако направити највећи повратак на стазу икада.

Биће други најстарији возач, једини старији је Кими Раиконен који има 39 година. Научио је да контролише емоције, како каже, више нема страх од њих и нада се да ће га то начинити бољим возачем.

Подсетимо, Кубица у Ф1 има 12 завршених трка на подијуму и један тријумф, на трци за ВН Канаде.

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар