Ово су највећи здравствени проблеми човјечанства

Човек није највише угрожен болестима, већ гојазношћу, неухрањеношћу и климатским променама. Научници упозоравају да човечанству понестаје времена.

Здравље 06.02.2019 | 10:18
Ово су највећи здравствени проблеми човјечанства
Према садашњим прорачунима, до 2050. године укупна тражња за храном и храном за животиње биће повећана за 50, односно 70 одсто, уз даље алармантне последице, попут изумирања врста, крчења шума и убрзавања климатских промена.

У истраживању, објављеном у научном часопису "Лансет", научници наводе да гојазност, неухрањеност и климатске промене чине глобални синдром, односно да су највећа претња људском здрављу, и изазов за човечанство.

И гојазност и неухрањеност су последица нездравих и неправедних система, који су фокусирани само на економску добит и раст, док се игноришу негативне последице по здравље, наводе истраживачи.

Климатске промене су такође последица економске зараде и моћи, а на штету животне средине.

Научници су закључили да ниједна земља није успела да смањи поражавајуће бројеве када је реч о гојазности. Као једног од криваца они наводе прехрамбену индустрију, којој је само профит важан.

Из области прехрамбене индустрије одмах су стигле реакције на научне наводе, које одбацују било какву одговорност. Они сматрају да "само особе са најекстремнијим ставовима" могу веровати да би кажњавање ове индустрије помогло у побољшању исхране.

Посебно су се прозваном осетиле Британска федерација за храну и пиће и Међународни савет удружења произвођача напитака из Вашингтона и Кока-Кола.

Научници одговарају да не покушавају да изоставе прехрамбену индустрију из живота људи, али сматрају да она "треба да постоји на другачији начин".

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар