Куп: Утакмица сезоне, драма за памћење!

Ужасни Феликс Брих, четири гола у продужецима, пенали и - испаде Дортмунд! Чудесан меч на Вестфалену. . .  На "Вестфалену" пенали и славље Вердера! Узбудљиво у осмини финала немачког Купа. Леверкузен испао од друголигаша Хајденхајма, у четвртфинале иду још два клуба из "цвајте", Хамбургер и Падерборн.

Фудбал 06.02.2019 | 09:45
Куп: Утакмица сезоне, драма за памћење!
Трећи пут у низу, виђени су продужеци на утакмици Борусије Дортмунд у Купу Немачке. Али, овог пута тим Лусијена Фавра није успео да прође.

Били су "милионери" успешнији од Гројтер Фирта и Унион Берлина, а у уторак је након 120 минута игре и пенал серије славио Вердер из Бремена.

И то јуначки!

Након продужетака: БОРУСИЈА - ВЕРДЕР 3:3 (1:1, 1:1)

Гости су шокирали "Вестфален" већ у 5. минуту када је Милот Рашица одличном реакцијом након слободног ударца Макса Крузеа променио смер лопте која је преварила Ерика Улшлегела, дебитанта на голу Борусије.

Од тог тренутка, па све до трећег минута надокнаде домаћи нису упутили шут на гол Вердера. Али, када су у томе успели, дошли су до изједначења. И то сјајним голом Марка Ројса.

Аксел Витсел је изнудио прекршај на ивици шеснаестерца, а Ројс сјајним ударцем савладао Јиржија Павленку.

Ипак, капитен и најбољи играч Борусије се држао за препону док је ишао према свлачионици и после тога се није вратио на терен, већ је уместо њега заиграо Пако Алкасер.

Највећа узбуђења у другом полувремену десила су се у финишу. Гости су били близу вођства након слободног ударца Крузеа у 89. минуту. Иако је лопта закачила "живи зид" и променила смер, Улшлагел је крајњим напором успео да интервенише и пребаци је преко пречке.

Већ у наредном нападу, на оквиру гола је остао покушај Томаса Дилејнија након корнера.

А у продужецима, спектаткл!

Борусија у вођство долази у 104. минуту голом Кристијана Пулишића, али Вердер је у игри имао "џокера". Ветеран и петоструки освајач Купа Немачке Клаудио Пизаро (40) ушао је са клупе у 91. минуту, а свом тренеру се на поверењу "захвалио" 17 минута касније, када се сјајно снашао у петерцу и поравнао резултат.

Ту није био крај. Напротив.

Вечерас доста несигурни Феликс Брих на центру није свирао очигледно играње руком фудбалера Борусије. "Жуто-црни" се нису много освртали на то и у сјајном контранападу који је крунисао Ашраф Хакими долазе до 3:2.

Од четвртфинала их је делило само седам минута, али Вердер није одустајао и за то је награђен у 119. минуту.

Ветеран Мартин Харник био је највиши на другој стативи, а лопта коју је послао ка голу прошла је кроз руке Улшлегелу за коначних 3:3!

Приступило се извођењу једанаестераца, у којима је много бољи био гост из Бремена. Борусија је била "осуђена" на елиминацију након што је Павленка у прве две серије одбранио ударце Алкасера и Максимилијана Филипа.

Претходно су одигране две утакмице у којима су се од "ДФБ Покала" опростила два бундеслигаша. И то од чланова популарне "цвајте".

Хамбургер је код куће био бољи од Нирнберга, док је Хајденхајм након преокрета избацио Бајер из Леврекузена, који као да је превише славио победу над Бајерном, остварену три дана раније.

Драма за памћење и вероватно утакмица сезоне! Барем у Немачкој, ако не Европи! Борусија из Дортмунда елиминисана је у осмини финала ДФБ купа, пошто је после пенала на Вестфалену бољи био Вердер из Бремена. Било је свега ноћас у Дортмунду. Лепих голова, дивних потеза, преокрета, продужетака, пенала... Нажалост и новог лакрдијашког суђења Феликса Бриха, али његове брљотине, на срећу, нису пресудиле. После 120 минута лудила и још десетак минута пенал-рулета: Дортмунд - Вердер 2:4 (3:3, 1:1). 

Вердерова сјајна дефанзива обележила је утакмицу. Флоријан Кофелт је експериментисао, играо са петорицом позади, али међу њима је био Нури Шахин, као нека врста коректора, па се Турчин често придодавао навали, односно помагао везистима. А кад пригусти, ето га уз штопере. И "шљакало" је све то јако добро, о чему сведочи и податак да је убитачна навала какву Борусија има упутила само један ударац у оквир гола за 80 минута игре. 

Лусијан Фавр није извео на терен најјаче адуте, али са Ројсом, Пулишићем, Вицелом, Дилејнијем, Гецеом, Гереиром... далеко од тога да је то био слаб тим. Због тога посебне честитке гостима из Бремена на држању...

Вердер је до предности дошао у 5. минуту. Слободан ударац извео је капитен Макс Крузе, а Милот Рашицасамо поставио ногу и скренуо лопту у празну мрежу. Од тог момента па све до поменутог 80. минута Кофелтов тим држао се више него добро. Борусија јесте успела да дође до изједначења, међутим то је резултат чисте индивидуалности Марка Ројса. И генијалности, наравно. Погодио је дивно са 17 метара из слободњака у последњој секунди првог полувремена. 

То што је имала апсолутну контролу игре Борусији није много донело у наставку. Тек у 90. минуту велика шанса за тријумф. Томас Дилејни гађао је лепо главом, а лопта завршила на пречки. После тога било је јасно да идемо у продужетке...

Важно је поменути да је Фавр још на полувремену оставио на клупи капитена Ројса (из непознатих разлога), те да је и то сигурно један од разлога што Дортмунд није био довољно креативан у последњој трећини терена. 

Као код изједначујућег поготка и код водећег за домаће одлучио је суви индивидуални квалитет. Један трк, један добар дупли пас... Само толико урадио је вечерас Кристијан Пулишић, међутим то је било довољно за преокрет у 105. минуту.

Чинило се тада да Вердер више нема шта да тражи на Вестфалену, да их је Пулишић психолошки убио, кад оно... Права драма тек је кренула. Кофелт је посегнуо за најискуснијим играчем ког има на клупи, за легендарним Клаудиом Пизаром. А Пизаро у 108. минуту као у најбољим данима. Тешко је описати такве минијатуре...

На несрећну гостију после ове генијалности перуанског аса на ред је дошла лоша представа нашег старог знанца Феликса Бриха. Човек где год се појави настане неки проблем. Севнула је контра Борусије, Макс Филип пробио по боку, послужио Ашрафа Хакимија и то је 3:2. Фрка око немачког арбитра, гужва, картони... Шта се збило? Брих није видео чист слободан ударац за Вердер. Брун Ларсен је играо руком и тако започео напад. Нису вредели протести... 

Али да правда буде задовољена потрудио се голман Дортмунд, дебитант Улшлегел. Ужасно је реаговао у 119. минуту после уфарца главом Мартина Харника и то је гол који обезбеђује врхунац драме - 3:3. Пенали!     

Па кад смо већ имали прилику да уживамо у оваквој лудници од утакмице ред је био да је одлучи пенал-рулет. Борусија се у претходна два кола провлачила, погоцима Марка Ројса у 120. минуту избацила Гројтер и Унион Берлин, али сада Ројса није било и... У јунака је израстао голман Вердера Јиржи Павленка. Одбранио је прва два ударца Алкасеру и Филипу и трасирао пут гостима ка великом тријумфу. На другој страни сви су погађали: Пизаро, Егенштајн, Класен, Крузе... На крају 2:4. 

Хладни Бремен вечерас гори...

КУП НЕМАЧКЕ - ОСМИНА ФИНАЛА:

ХАМБУРГЕР - Нирнберг 1:0 (0:0)
/Озчан 54/

ХАЈДЕНХАЈМ - Бајер Леверкузен 2:1 (0:1)
/Доведан 47, Мултауп 72 - Брандт 44/

Дуизбург - ПАДЕРБОРН 1:3 (0:0)
/Соуза 47 - Текпетеј 52, Прогер 61, Антви Ађеј 76/

Борусија Д. - ВЕРДЕР 3:3 (1:1), пеналима 2:4
/Ројс 45+3, Пулишић 104, Хакими 113 - Рашица 5, Пизаро 108, Харник 119/

у среду:

Кил - Аугзбург 18.30
РБ Лајпциг - Волфсбург 18.30 (Арена спорт 2)
Шалке - Фортуна Диселдорф 20.45 (Арена спорт 4)
Херта - Бајерн 20.45 (Арена спорт 3)

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар