Kup: Utakmica sezone, drama za pamćenje!

Užasni Feliks Brih, četiri gola u produžecima, penali i - ispade Dortmund! Čudesan meč na Vestfalenu. . .  Na "Vestfalenu" penali i slavlje Verdera! Uzbudljivo u osmini finala nemačkog Kupa. Leverkuzen ispao od drugoligaša Hajdenhajma, u četvrtfinale idu još dva kluba iz "cvajte", Hamburger i Paderborn.

Fudbal 06.02.2019 | 09:45
Kup: Utakmica sezone, drama za pamćenje!
Treći put u nizu, viđeni su produžeci na utakmici Borusije Dortmund u Kupu Nemačke. Ali, ovog puta tim Lusijena Favra nije uspeo da prođe.

Bili su "milioneri" uspešniji od Grojter Firta i Union Berlina, a u utorak je nakon 120 minuta igre i penal serije slavio Verder iz Bremena.

I to junački!

Nakon produžetaka: BORUSIJA - VERDER 3:3 (1:1, 1:1)

Gosti su šokirali "Vestfalen" već u 5. minutu kada je Milot Rašica odličnom reakcijom nakon slobodnog udarca Maksa Kruzea promenio smer lopte koja je prevarila Erika Ulšlegela, debitanta na golu Borusije.

Od tog trenutka, pa sve do trećeg minuta nadoknade domaći nisu uputili šut na gol Verdera. Ali, kada su u tome uspeli, došli su do izjednačenja. I to sjajnim golom Marka Rojsa.

Aksel Vitsel je iznudio prekršaj na ivici šesnaesterca, a Rojs sjajnim udarcem savladao Jiržija Pavlenku.

Ipak, kapiten i najbolji igrač Borusije se držao za preponu dok je išao prema svlačionici i posle toga se nije vratio na teren, već je umesto njega zaigrao Pako Alkaser.

Najveća uzbuđenja u drugom poluvremenu desila su se u finišu. Gosti su bili blizu vođstva nakon slobodnog udarca Kruzea u 89. minutu. Iako je lopta zakačila "živi zid" i promenila smer, Ulšlagel je krajnjim naporom uspeo da interveniše i prebaci je preko prečke.

Već u narednom napadu, na okviru gola je ostao pokušaj Tomasa Dilejnija nakon kornera.

A u produžecima, spektatkl!

Borusija u vođstvo dolazi u 104. minutu golom Kristijana Pulišića, ali Verder je u igri imao "džokera". Veteran i petostruki osvajač Kupa Nemačke Klaudio Pizaro (40) ušao je sa klupe u 91. minutu, a svom treneru se na poverenju "zahvalio" 17 minuta kasnije, kada se sjajno snašao u petercu i poravnao rezultat.

Tu nije bio kraj. Naprotiv.

Večeras dosta nesigurni Feliks Brih na centru nije svirao očigledno igranje rukom fudbalera Borusije. "Žuto-crni" se nisu mnogo osvrtali na to i u sjajnom kontranapadu koji je krunisao Ašraf Hakimi dolaze do 3:2.

Od četvrtfinala ih je delilo samo sedam minuta, ali Verder nije odustajao i za to je nagrađen u 119. minutu.

Veteran Martin Harnik bio je najviši na drugoj stativi, a lopta koju je poslao ka golu prošla je kroz ruke Ulšlegelu za konačnih 3:3!

Pristupilo se izvođenju jedanaesteraca, u kojima je mnogo bolji bio gost iz Bremena. Borusija je bila "osuđena" na eliminaciju nakon što je Pavlenka u prve dve serije odbranio udarce Alkasera i Maksimilijana Filipa.

Prethodno su odigrane dve utakmice u kojima su se od "DFB Pokala" oprostila dva bundesligaša. I to od članova popularne "cvajte".

Hamburger je kod kuće bio bolji od Nirnberga, dok je Hajdenhajm nakon preokreta izbacio Bajer iz Levrekuzena, koji kao da je previše slavio pobedu nad Bajernom, ostvarenu tri dana ranije.

Drama za pamćenje i verovatno utakmica sezone! Barem u Nemačkoj, ako ne Evropi! Borusija iz Dortmunda eliminisana je u osmini finala DFB kupa, pošto je posle penala na Vestfalenu bolji bio Verder iz Bremena. Bilo je svega noćas u Dortmundu. Lepih golova, divnih poteza, preokreta, produžetaka, penala... Nažalost i novog lakrdijaškog suđenja Feliksa Briha, ali njegove brljotine, na sreću, nisu presudile. Posle 120 minuta ludila i još desetak minuta penal-ruleta: Dortmund - Verder 2:4 (3:3, 1:1). 

Verderova sjajna defanziva obeležila je utakmicu. Florijan Kofelt je eksperimentisao, igrao sa petoricom pozadi, ali među njima je bio Nuri Šahin, kao neka vrsta korektora, pa se Turčin često pridodavao navali, odnosno pomagao vezistima. A kad prigusti, eto ga uz štopere. I "šljakalo" je sve to jako dobro, o čemu svedoči i podatak da je ubitačna navala kakvu Borusija ima uputila samo jedan udarac u okvir gola za 80 minuta igre. 

Lusijan Favr nije izveo na teren najjače adute, ali sa Rojsom, Pulišićem, Vicelom, Dilejnijem, Geceom, Gereirom... daleko od toga da je to bio slab tim. Zbog toga posebne čestitke gostima iz Bremena na držanju...

Verder je do prednosti došao u 5. minutu. Slobodan udarac izveo je kapiten Maks Kruze, a Milot Rašicasamo postavio nogu i skrenuo loptu u praznu mrežu. Od tog momenta pa sve do pomenutog 80. minuta Kofeltov tim držao se više nego dobro. Borusija jeste uspela da dođe do izjednačenja, međutim to je rezultat čiste individualnosti Marka Rojsa. I genijalnosti, naravno. Pogodio je divno sa 17 metara iz slobodnjaka u poslednjoj sekundi prvog poluvremena. 

To što je imala apsolutnu kontrolu igre Borusiji nije mnogo donelo u nastavku. Tek u 90. minutu velika šansa za trijumf. Tomas Dilejni gađao je lepo glavom, a lopta završila na prečki. Posle toga bilo je jasno da idemo u produžetke...

Važno je pomenuti da je Favr još na poluvremenu ostavio na klupi kapitena Rojsa (iz nepoznatih razloga), te da je i to sigurno jedan od razloga što Dortmund nije bio dovoljno kreativan u poslednjoj trećini terena. 

Kao kod izjednačujućeg pogotka i kod vodećeg za domaće odlučio je suvi individualni kvalitet. Jedan trk, jedan dobar dupli pas... Samo toliko uradio je večeras Kristijan Pulišić, međutim to je bilo dovoljno za preokret u 105. minutu.

Činilo se tada da Verder više nema šta da traži na Vestfalenu, da ih je Pulišić psihološki ubio, kad ono... Prava drama tek je krenula. Kofelt je posegnuo za najiskusnijim igračem kog ima na klupi, za legendarnim Klaudiom Pizarom. A Pizaro u 108. minutu kao u najboljim danima. Teško je opisati takve minijature...

Na nesrećnu gostiju posle ove genijalnosti peruanskog asa na red je došla loša predstava našeg starog znanca Feliksa Briha. Čovek gde god se pojavi nastane neki problem. Sevnula je kontra Borusije, Maks Filip probio po boku, poslužio Ašrafa Hakimija i to je 3:2. Frka oko nemačkog arbitra, gužva, kartoni... Šta se zbilo? Brih nije video čist slobodan udarac za Verder. Brun Larsen je igrao rukom i tako započeo napad. Nisu vredeli protesti... 

Ali da pravda bude zadovoljena potrudio se golman Dortmund, debitant Ulšlegel. Užasno je reagovao u 119. minutu posle ufarca glavom Martina Harnika i to je gol koji obezbeđuje vrhunac drame - 3:3. Penali!     

Pa kad smo već imali priliku da uživamo u ovakvoj ludnici od utakmice red je bio da je odluči penal-rulet. Borusija se u prethodna dva kola provlačila, pogocima Marka Rojsa u 120. minutu izbacila Grojter i Union Berlin, ali sada Rojsa nije bilo i... U junaka je izrastao golman Verdera Jirži Pavlenka. Odbranio je prva dva udarca Alkaseru i Filipu i trasirao put gostima ka velikom trijumfu. Na drugoj strani svi su pogađali: Pizaro, Egenštajn, Klasen, Kruze... Na kraju 2:4. 

Hladni Bremen večeras gori...

KUP NEMAČKE - OSMINA FINALA:

HAMBURGER - Nirnberg 1:0 (0:0)
/Ozčan 54/

HAJDENHAJM - Bajer Leverkuzen 2:1 (0:1)
/Dovedan 47, Multaup 72 - Brandt 44/

Duizburg - PADERBORN 1:3 (0:0)
/Souza 47 - Tekpetej 52, Proger 61, Antvi Ađej 76/

Borusija D. - VERDER 3:3 (1:1), penalima 2:4
/Rojs 45+3, Pulišić 104, Hakimi 113 - Rašica 5, Pizaro 108, Harnik 119/

u sredu:

Kil - Augzburg 18.30
RB Lajpcig - Volfsburg 18.30 (Arena sport 2)
Šalke - Fortuna Diseldorf 20.45 (Arena sport 4)
Herta - Bajern 20.45 (Arena sport 3)

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar