ЕК: Алба тројкама нокаутирала Партизан у Берлину!

Кошаркаши Партизана убедљиво су поражени од Албе 97:74 (18:23, 29:11, 19:19, 31:21) у последњем мечу у Еврокупу ове сезоне.  Аитова лекција Партизану за крај! Алба се "са каматом" реванширала црно-белима за пораз у Београду.  

Кошарка 05.02.2019 | 23:15
ЕК: Алба тројкама нокаутирала Партизан у Берлину!
Партизан капитулирао у Берлину! Пораз црно-белих за крај учешћа у овој сезони Еврокупа - 97:74.

Црно-бели су добро почели гостовање у Берлину, солидно шутирали, током целог меча доминирали у скоку, али све су то поништавали бројним грешкама.

Алба је 18 Партизанових изгубљених лопти претворила у 20 поена, а уз то је домаћин погодио чак 16 тројки и убедљив пораз српског великана је био неминован.

Најефикаснији у екипи Партизана био је Вања Маринковић са 18 поена (4/9 тројке), 11 је додао Џок Лендејл уз 6 скокова, док је двоцифрен био још само Алексеј Николић са 10 поена.

Алекс Ренфро је постигао 8 поена уз 6 асистенција, а Никола Јанковић уз 7 поена имао 8 скокова. Први кош у Еврокупу постигао је 17-годишњи Душан Танасковић.

Алба ће у четвртфиналу плеј-офа Еврокупа играти са шпанском Уникахом у серији на две победе, а термини су 5, 8. и ако буде потребно 13. март.

Албу је предводио Рокас Гедраитис са 19 поена (3/4 тројке), а 17 је додао Нилс Гифеј погодивши пет тројки из шест покушаја.

Пратили су их Мартин Хермансон са 12 поена, Тим Шнајдер са 11 и Јонас Матишек са 10 уз 6 асистенција. Одличан је био и Лук Сикма са 8 поена, 11 скокова и 8 асистенција.

Партизан је одлично почео меч, врло мотивисано су деловали момци Андрее Тринкијерија.

Ренфро отвара дуел са две тројке, прате га саиграчи па разноврсан арсенал оружја, одличан шут и добар офанзивни скок донели су црно-белима пет поена предности после прве четвртине у Берлину (23:18).

Отвара Партизан и други период у сличном ритму, кошевима Лендејла је одржавао разлику (26:20), а онда је кренула шутерска клиника играча Албе.

Пет узастопних тројки за серију 14:2 и преокрет на 40:32. Берлински тим користи десет изгубљених лопти Партизана за +13 на полувремену (47:34).

Партизан тројкама Маринковића покреће серију 15:2 на отварању трећег квартала и стиже на само кош заостатка средином периода (53:51).

Али, опет црно-бели крећу да губе лопте и праве глупости што Алба кажњава и форсирањем игре у рекету опет бежи разлику са полувремена (66:53).

Црно-бели покушавају још једном да се врате, опет Маринковић тројком отвара мини-серију 6:0, али је Алби после лошег трећег периода опет прорадио шут за три поена па домаћин погоцима Гифеја, Шнајдера и Гедраитиса експресно бежи на +14 (75:61).

Партизанови играчи су се предали, па је немачком тиму постало јасно да може да избори победу од 22 поена разлике која би му гарантовала предност домаћег терена у потенцијалном полуфиналу Еврокупа.

Алба наставља да игра у истом ритму и са још неколико тројки стиже до жељене разлике убедљивом победом 94:74.

Кошаркаши Партизана нису успели да победом заврше овосезонски наступ у Еврокупу и уједно награде више стотина својих навијача, који су из Србије и страних земаља стигли у Берлин да им пруже подршку.

Меч за црно-беле није имао никаквог такмичарског значаја, док је домаћин - иако је имао обезбеђено прво место у Е групи Топ 16 фазе - желео да тријумфује због евентуалних бенефиција у наставку такмичења, конкретно предности домаћег терена у полуфиналу, ако до њега дођу.

На крају, Алба (скор 5-1) - Партизан (2-4) 97:74 (18:23, 29:11, 19:19, 31:21)!

Тренер Андреа Тринкијери осим Радета Загорца и Ђорђа Гагића, који су остали у Београду, није рачунао ни на Маркуса Пејџа, али некомплетан састав не може да буде оправдање за резултатски дебакл, јер су и Аиту Гарсији Ренесесу недостајала тројица важних играча (Сива, Саибу и Пено).

Партизан је био бољи у уводним минутима, када је имао шест поена предности и доминирао пре свега у офанзивном скоку.

Алби је требало мало времена да дође до своје игре, али када су Берлинци убацили прва три-четири шута за три поена и истрчали пар контри, добили су на самопоуздању и енергији, а помало збуњени црно-бели често нису знали како да им одговоре.

Аитови изабраници завршили су меч са 16 тројки из 26 шутева, што је врхунско остварење у том елементу, имали су 10 асистенција више и осам изгубљених лопти мање (11:19).

На полувреме је Алба отишла са двоцифреном предношћу (47:34), у 22. минуту је повећала на 51:36, а Партизан узастопним тројкама Вање Маринковића кренуо у серију од 15:2, којом се примакао на само 53:51.

Уследио је одговор "албатроса" у виду серије 7:0, убрзо и повратак практично на почетни положај (66:53), а по сличном сценарију "угушен" је и последњи покушај црно-белих да направе преокрет. Од 66:61 у 32. минуту, за само минут стигло се на обесхрабрујућих 75:61.

Алба је Партизану одржала лекцију из модерне кошарке, пре свега што се тиче брзине. Шут не мора увек да функционише, али вечерас је и он био бруталан адут немачког тима.

Партизан је убедљивим поразом направио лошу увертиру за дерби АБА лиге против Будућности, који се игра у недељу у дворани "Александар Николић", али можда ово "спуштање на земљу" буде и корисно...

Подсећамо да је Алба једини пораз у Топ 16 фази претрпела управо од Партизана, који је на свом паркету славио резултатом 78:66.

Питање другог четвртфиналисте из групе Е, решаваће у среду у директном окршају Ритас (2-3) и Монако (2-3).

ДОБАР ДЕБИ ТАНАСКОВИЋА

Перспективни центар Душан Танасковић, који 23. фебруара пуни 18 година, ушао је у тим уместо Гагића и заиграо у стартној петорци. Није се уплашио, за 10 минута је постигао шест поена, без промашаја и његова партија је несумњиво највећа Партизанова добит са ове утакмице.

Могао је Партизан у Берлину да јури победу која би га одвела у ТОП 8 Еврокупа и то са првог места, али после пораза од Ритаса све је пало у воду. Зато је ово била у том смислу ревијална утакмица и за једне и за друге, а боље се снашао домаћи тим - 97:74. Андреа Тринкијери је искористио овај меч да расподели минутажу носиоцима игре пред важан меч против Будућности у АБА лиги, те Купа Радивоја Кораћа који следи одмах после тога.

Имали су црно-бели добре серије, добре моменте када су могли да преокрену стање на семафору, али је недостајало снаге српској екипи да добије овај дуел. Најефикаснији код Партизана били су Вања Маринковић(18п) и Џок Лендејл (11п). Алба је вечерас била бољи противник.Гиедраитис је дао 19, а Гифај 17 поена.

Партизан је одлично почео утакмицу, највише у смислу енергије, жеље и воље да се надиграва са немачким саставом, иако ниједној од ове две екипе меч није значио у резултатском смислу. Ренфро је погодио неке шутеве, одбрана је добро функционисала па је тим Андрее Тринкијерија стигао до предности од 26:20.

Ипак, у другој половини друге деонице Партизан је доживео енергетски пад. Следствено томе и резултатски пад. Није било концентрације, па је Јонас Матисек са две тројке одвео Албу на прво веће вођство на утакмици.

Можда је и најбитнија ствар по црно-беле на овом мечу била чињеница да је млади центар Душан Танасковићдобио први пут ове сезоне нешто већу минутажу, заиграо је у Еврокупу, па је везао шест поена за седам минута што је врло битно за играча рођеног 2001. године. Био му је ово деби у Еврокупу.

У екипи због вируса није било Ђорђа Гагића па је Танасковић добио шансу. Маркус Пејџ је отпутовао са екипом у Берлин, али није нашао место у 12 због прехладе, док је Раде Загорац остао у Београду због повреде. Код домаћина није било Стефана Пена који је нажалост доживео тежу повреду колена за викенд.

Алба је баш у финишу првог полувремена убацила у вишу брзину, па је тако на одмор отишла с највећом предношћу до тада на утакмици која је износила 13 поена. Алба је одлично шутирала за три поена у тим моментима - 9/13.

Домаћи тим је на старту треће деонице стигао на 15 поена предности, али је Партизан затим узвратио с добром одбраном пре свега па је успео да истопи на два поена разлике. Изгубљене лопте су константно кочиле црно-беле и правиле проблеме београдском саставу.

Тим из Берлина је био на добром путу да забележи нову победу. Што је и учинио.

АЛБА: Гифај 17 (за два 0/4, тројке 5/6), Хунт, Матисек 10 (6ас), Шнајдер 11 (тројке 3/5), Хермансон 12 (3ас), Вагнер, Огбе 5 (2укр), Гидраитис 19 (тројке 3/4, 3ас, 2укр), Тиман 7, Клифорд 6, Еноко 2, Сикма 8 (за два 2/8, 11ск, 8ас).

ПАРТИЗАН: Н. Јанковић 7 (8ск, 3изг), Си 2, Маринковић 18 (тројке 4/9), Гегић 2, Величковић 4, Пецарски, Танасковић 6, Ренфро 8 (тројке 2/4, 3ск, 6ас), С. Јанковић 6 (5ск, 3ас), Лендејл 11 (6ск), Николић 10 (тројке 2/4, 3ск, 5изг).

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар