EK: Alba trojkama nokautirala Partizan u Berlinu!

Košarkaši Partizana ubedljivo su poraženi od Albe 97:74 (18:23, 29:11, 19:19, 31:21) u poslednjem meču u Evrokupu ove sezone.  Aitova lekcija Partizanu za kraj! Alba se "sa kamatom" revanširala crno-belima za poraz u Beogradu.  

Košarka 05.02.2019 | 23:15
EK: Alba trojkama nokautirala Partizan u Berlinu!
Partizan kapitulirao u Berlinu! Poraz crno-belih za kraj učešća u ovoj sezoni Evrokupa - 97:74.

Crno-beli su dobro počeli gostovanje u Berlinu, solidno šutirali, tokom celog meča dominirali u skoku, ali sve su to poništavali brojnim greškama.

Alba je 18 Partizanovih izgubljenih lopti pretvorila u 20 poena, a uz to je domaćin pogodio čak 16 trojki i ubedljiv poraz srpskog velikana je bio neminovan.

Najefikasniji u ekipi Partizana bio je Vanja Marinković sa 18 poena (4/9 trojke), 11 je dodao Džok Lendejl uz 6 skokova, dok je dvocifren bio još samo Aleksej Nikolić sa 10 poena.

Aleks Renfro je postigao 8 poena uz 6 asistencija, a Nikola Janković uz 7 poena imao 8 skokova. Prvi koš u Evrokupu postigao je 17-godišnji Dušan Tanasković.

Alba će u četvrtfinalu plej-ofa Evrokupa igrati sa španskom Unikahom u seriji na dve pobede, a termini su 5, 8. i ako bude potrebno 13. mart.

Albu je predvodio Rokas Gedraitis sa 19 poena (3/4 trojke), a 17 je dodao Nils Gifej pogodivši pet trojki iz šest pokušaja.

Pratili su ih Martin Hermanson sa 12 poena, Tim Šnajder sa 11 i Jonas Matišek sa 10 uz 6 asistencija. Odličan je bio i Luk Sikma sa 8 poena, 11 skokova i 8 asistencija.

Partizan je odlično počeo meč, vrlo motivisano su delovali momci Andree Trinkijerija.

Renfro otvara duel sa dve trojke, prate ga saigrači pa raznovrsan arsenal oružja, odličan šut i dobar ofanzivni skok doneli su crno-belima pet poena prednosti posle prve četvrtine u Berlinu (23:18).

Otvara Partizan i drugi period u sličnom ritmu, koševima Lendejla je održavao razliku (26:20), a onda je krenula šuterska klinika igrača Albe.

Pet uzastopnih trojki za seriju 14:2 i preokret na 40:32. Berlinski tim koristi deset izgubljenih lopti Partizana za +13 na poluvremenu (47:34).

Partizan trojkama Marinkovića pokreće seriju 15:2 na otvaranju trećeg kvartala i stiže na samo koš zaostatka sredinom perioda (53:51).

Ali, opet crno-beli kreću da gube lopte i prave gluposti što Alba kažnjava i forsiranjem igre u reketu opet beži razliku sa poluvremena (66:53).

Crno-beli pokušavaju još jednom da se vrate, opet Marinković trojkom otvara mini-seriju 6:0, ali je Albi posle lošeg trećeg perioda opet proradio šut za tri poena pa domaćin pogocima Gifeja, Šnajdera i Gedraitisa ekspresno beži na +14 (75:61).

Partizanovi igrači su se predali, pa je nemačkom timu postalo jasno da može da izbori pobedu od 22 poena razlike koja bi mu garantovala prednost domaćeg terena u potencijalnom polufinalu Evrokupa.

Alba nastavlja da igra u istom ritmu i sa još nekoliko trojki stiže do željene razlike ubedljivom pobedom 94:74.

Košarkaši Partizana nisu uspeli da pobedom završe ovosezonski nastup u Evrokupu i ujedno nagrade više stotina svojih navijača, koji su iz Srbije i stranih zemalja stigli u Berlin da im pruže podršku.

Meč za crno-bele nije imao nikakvog takmičarskog značaja, dok je domaćin - iako je imao obezbeđeno prvo mesto u E grupi Top 16 faze - želeo da trijumfuje zbog eventualnih beneficija u nastavku takmičenja, konkretno prednosti domaćeg terena u polufinalu, ako do njega dođu.

Na kraju, Alba (skor 5-1) - Partizan (2-4) 97:74 (18:23, 29:11, 19:19, 31:21)!

Trener Andrea Trinkijeri osim Radeta Zagorca i Đorđa Gagića, koji su ostali u Beogradu, nije računao ni na Markusa Pejdža, ali nekompletan sastav ne može da bude opravdanje za rezultatski debakl, jer su i Aitu Garsiji Renesesu nedostajala trojica važnih igrača (Siva, Saibu i Peno).

Partizan je bio bolji u uvodnim minutima, kada je imao šest poena prednosti i dominirao pre svega u ofanzivnom skoku.

Albi je trebalo malo vremena da dođe do svoje igre, ali kada su Berlinci ubacili prva tri-četiri šuta za tri poena i istrčali par kontri, dobili su na samopouzdanju i energiji, a pomalo zbunjeni crno-beli često nisu znali kako da im odgovore.

Aitovi izabranici završili su meč sa 16 trojki iz 26 šuteva, što je vrhunsko ostvarenje u tom elementu, imali su 10 asistencija više i osam izgubljenih lopti manje (11:19).

Na poluvreme je Alba otišla sa dvocifrenom prednošću (47:34), u 22. minutu je povećala na 51:36, a Partizan uzastopnim trojkama Vanje Marinkovića krenuo u seriju od 15:2, kojom se primakao na samo 53:51.

Usledio je odgovor "albatrosa" u vidu serije 7:0, ubrzo i povratak praktično na početni položaj (66:53), a po sličnom scenariju "ugušen" je i poslednji pokušaj crno-belih da naprave preokret. Od 66:61 u 32. minutu, za samo minut stiglo se na obeshrabrujućih 75:61.

Alba je Partizanu održala lekciju iz moderne košarke, pre svega što se tiče brzine. Šut ne mora uvek da funkcioniše, ali večeras je i on bio brutalan adut nemačkog tima.

Partizan je ubedljivim porazom napravio lošu uvertiru za derbi ABA lige protiv Budućnosti, koji se igra u nedelju u dvorani "Aleksandar Nikolić", ali možda ovo "spuštanje na zemlju" bude i korisno...

Podsećamo da je Alba jedini poraz u Top 16 fazi pretrpela upravo od Partizana, koji je na svom parketu slavio rezultatom 78:66.

Pitanje drugog četvrtfinaliste iz grupe E, rešavaće u sredu u direktnom okršaju Ritas (2-3) i Monako (2-3).

DOBAR DEBI TANASKOVIĆA

Perspektivni centar Dušan Tanasković, koji 23. februara puni 18 godina, ušao je u tim umesto Gagića i zaigrao u startnoj petorci. Nije se uplašio, za 10 minuta je postigao šest poena, bez promašaja i njegova partija je nesumnjivo najveća Partizanova dobit sa ove utakmice.

Mogao je Partizan u Berlinu da juri pobedu koja bi ga odvela u TOP 8 Evrokupa i to sa prvog mesta, ali posle poraza od Ritasa sve je palo u vodu. Zato je ovo bila u tom smislu revijalna utakmica i za jedne i za druge, a bolje se snašao domaći tim - 97:74. Andrea Trinkijeri je iskoristio ovaj meč da raspodeli minutažu nosiocima igre pred važan meč protiv Budućnosti u ABA ligi, te Kupa Radivoja Koraća koji sledi odmah posle toga.

Imali su crno-beli dobre serije, dobre momente kada su mogli da preokrenu stanje na semaforu, ali je nedostajalo snage srpskoj ekipi da dobije ovaj duel. Najefikasniji kod Partizana bili su Vanja Marinković(18p) i Džok Lendejl (11p). Alba je večeras bila bolji protivnik.Giedraitis je dao 19, a Gifaj 17 poena.

Partizan je odlično počeo utakmicu, najviše u smislu energije, želje i volje da se nadigrava sa nemačkim sastavom, iako nijednoj od ove dve ekipe meč nije značio u rezultatskom smislu. Renfro je pogodio neke šuteve, odbrana je dobro funkcionisala pa je tim Andree Trinkijerija stigao do prednosti od 26:20.

Ipak, u drugoj polovini druge deonice Partizan je doživeo energetski pad. Sledstveno tome i rezultatski pad. Nije bilo koncentracije, pa je Jonas Matisek sa dve trojke odveo Albu na prvo veće vođstvo na utakmici.

Možda je i najbitnija stvar po crno-bele na ovom meču bila činjenica da je mladi centar Dušan Tanaskovićdobio prvi put ove sezone nešto veću minutažu, zaigrao je u Evrokupu, pa je vezao šest poena za sedam minuta što je vrlo bitno za igrača rođenog 2001. godine. Bio mu je ovo debi u Evrokupu.

U ekipi zbog virusa nije bilo Đorđa Gagića pa je Tanasković dobio šansu. Markus Pejdž je otputovao sa ekipom u Berlin, ali nije našao mesto u 12 zbog prehlade, dok je Rade Zagorac ostao u Beogradu zbog povrede. Kod domaćina nije bilo Stefana Pena koji je nažalost doživeo težu povredu kolena za vikend.

Alba je baš u finišu prvog poluvremena ubacila u višu brzinu, pa je tako na odmor otišla s najvećom prednošću do tada na utakmici koja je iznosila 13 poena. Alba je odlično šutirala za tri poena u tim momentima - 9/13.

Domaći tim je na startu treće deonice stigao na 15 poena prednosti, ali je Partizan zatim uzvratio s dobrom odbranom pre svega pa je uspeo da istopi na dva poena razlike. Izgubljene lopte su konstantno kočile crno-bele i pravile probleme beogradskom sastavu.

Tim iz Berlina je bio na dobrom putu da zabeleži novu pobedu. Što je i učinio.

ALBA: Gifaj 17 (za dva 0/4, trojke 5/6), Hunt, Matisek 10 (6as), Šnajder 11 (trojke 3/5), Hermanson 12 (3as), Vagner, Ogbe 5 (2ukr), Gidraitis 19 (trojke 3/4, 3as, 2ukr), Timan 7, Kliford 6, Enoko 2, Sikma 8 (za dva 2/8, 11sk, 8as).

PARTIZAN: N. Janković 7 (8sk, 3izg), Si 2, Marinković 18 (trojke 4/9), Gegić 2, Veličković 4, Pecarski, Tanasković 6, Renfro 8 (trojke 2/4, 3sk, 6as), S. Janković 6 (5sk, 3as), Lendejl 11 (6sk), Nikolić 10 (trojke 2/4, 3sk, 5izg).

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar