Ниске цијене гасе производњу

Ниске цијене и несигурно тржиште гасе производњу малина у србачкој општини.

Република Српска 05.02.2019 | 17:57
Ниске цијене гасе производњу
Више од десет чланова  Удружења малинара „Рубус-органица“ из Српца  усљед  нерентабилне производње због ниских откупних цијена и великих трошкова рада потпуно је одустало од ове осјетљиве производње, а неки су знатно смањили површине под овом биљком. Ово је за БН ТВ изјавио предсједник Удружења Драгиша Кнежевић из Илићана који је и сам напустио производњу купина на 1,5 хектар и смањио површине под малином.



"Захваљујући  складишном простору и властитој хладњачи већ пет година вршим откуп шумских плодова и члановима удружења пружам услуге хладњаче за складиштење малине док се не надју купци. Након неколико мјесеци чекања, малина је испоручена на домаће тржиште, нажалост, по цијени од 1,5 КМ, што ни близу није покрило трошкове производње, а да се не говори о заради“, истиче Кнежевић.

Без цијене од три марке по килограму, додаје Кнежевић, производња малина се не исплати, јер само берачима иде једна трећина, друга трећина иде на трошкове заштите и прихрахне, а остало би била зарада која би доприњела да се и даље бавимо овом производњом.

Србачко удружење малинара има 40 чланова, углавном из Илићана, Ћукала и Жупског Разбоја, који располажу с површинама од око седам хектара. Они примјењују све савремене агротехничке мјере и ријеч науке, али још увијек нису достигли очекиване приносе – најмање једну и по тону по дунуму. Већина није изгубила наду да ће се стање у овој производњи побољшати, да ће се повећати цијена, а додатни оптимизам представља и најава да ће се подстицаји са 15 повећати на 30 до 40 фенинга по килограму. Уколико до тога не додје, кажу малинари да би могли доживјети судбину производјача пужева, чија су фарме и поред великих улагања у потпуности нестале.

Захваљујући  ИФАД-овом пројекту за развој пољопривреде и села на руралном подручју, 24 члана Удружења малинара из Српца добиће механизацију за производњу у вриједности 32.000 КМ.

„Ова помоћ  састоји се од косачица, мотокултиватора, аутоматских прскалица и других помагала за обраду, заштиту и његовање засада малине. За нас је ово значајна помоћ, јер од локалне заједнице још ништа нисмо добили. Кажу, нема новца у буџету општине“, наглашава Драгиша Кнежевић.  Он се ипак захваљује Бојану Балабану, представнику Министарства за пољопривреду РС, који је помогао у аплицирању пројекта код  ИФАД  програма. Механизација треба да стигне са првим данима прољећа.

(БН/С. К.)

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Директ

05.02.2019 18:25

Сок од малине је на цијени. Имате малу производњу малине. То је идеално за производњу сока од малине, који није јефтин.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сРБИН

05.02.2019 21:18

Код нас се ништа не исплати - САМО КРЕДИТИ КОЈИ СЕ НЕ ВРАЋАЈУ и КОРУПЦИЈА ; ТО ФУНКЦИОНИШЕ 113% !

Name

зом

05.02.2019 22:10

гдје продати сок