Niske cijene gase proizvodnju

Niske cijene i nesigurno tržište gase proizvodnju malina u srbačkoj opštini.

Republika Srpska 05.02.2019 | 17:57
Niske cijene gase proizvodnju
Više od deset članova  Udruženja malinara „Rubus-organica“ iz Srpca  usljed  nerentabilne proizvodnje zbog niskih otkupnih cijena i velikih troškova rada potpuno je odustalo od ove osjetljive proizvodnje, a neki su znatno smanjili površine pod ovom biljkom. Ovo je za BN TV izjavio predsjednik Udruženja Dragiša Knežević iz Ilićana koji je i sam napustio proizvodnju kupina na 1,5 hektar i smanjio površine pod malinom.



"Zahvaljujući  skladišnom prostoru i vlastitoj hladnjači već pet godina vršim otkup šumskih plodova i članovima udruženja pružam usluge hladnjače za skladištenje maline dok se ne nadju kupci. Nakon nekoliko mjeseci čekanja, malina je isporučena na domaće tržište, nažalost, po cijeni od 1,5 KM, što ni blizu nije pokrilo troškove proizvodnje, a da se ne govori o zaradi“, ističe Knežević.

Bez cijene od tri marke po kilogramu, dodaje Knežević, proizvodnja malina se ne isplati, jer samo beračima ide jedna trećina, druga trećina ide na troškove zaštite i prihrahne, a ostalo bi bila zarada koja bi doprinjela da se i dalje bavimo ovom proizvodnjom.

Srbačko udruženje malinara ima 40 članova, uglavnom iz Ilićana, Ćukala i Župskog Razboja, koji raspolažu s površinama od oko sedam hektara. Oni primjenjuju sve savremene agrotehničke mjere i riječ nauke, ali još uvijek nisu dostigli očekivane prinose – najmanje jednu i po tonu po dunumu. Većina nije izgubila nadu da će se stanje u ovoj proizvodnji poboljšati, da će se povećati cijena, a dodatni optimizam predstavlja i najava da će se podsticaji sa 15 povećati na 30 do 40 feninga po kilogramu. Ukoliko do toga ne dodje, kažu malinari da bi mogli doživjeti sudbinu proizvodjača puževa, čija su farme i pored velikih ulaganja u potpunosti nestale.

Zahvaljujući  IFAD-ovom projektu za razvoj poljoprivrede i sela na ruralnom području, 24 člana Udruženja malinara iz Srpca dobiće mehanizaciju za proizvodnju u vrijednosti 32.000 KM.

„Ova pomoć  sastoji se od kosačica, motokultivatora, automatskih prskalica i drugih pomagala za obradu, zaštitu i njegovanje zasada maline. Za nas je ovo značajna pomoć, jer od lokalne zajednice još ništa nismo dobili. Kažu, nema novca u budžetu opštine“, naglašava Dragiša Knežević.  On se ipak zahvaljuje Bojanu Balabanu, predstavniku Ministarstva za poljoprivredu RS, koji je pomogao u apliciranju projekta kod  IFAD  programa. Mehanizacija treba da stigne sa prvim danima proljeća.

(BN/S. K.)

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Direkt

05.02.2019 18:25

Sok od maline je na cijeni. Imate malu proizvodnju maline. To je idealno za proizvodnju soka od maline, koji nije jeftin.

ODGOVORITE
Name

sRBIN

05.02.2019 21:18

Kod nas se ništa ne isplati - SAMO KREDITI KOJI SE NE VRAĆAJU i KORUPCIJA ; TO FUNKCIONIŠE 113% !

Name

zom

05.02.2019 22:10

gdje prodati sok