Најталентованије дијете које су видјеле очи сер Алекса...

Следећа станица – Шведска! Контроверзни фудбалер на прагу новог трансфера. . .

Фудбал 08.02.2019 | 08:00
Најталентованије дијете које су видјеле очи сер Алекса...
Једног дана на тренингу Манчестер Јунајтед, Алекс Фергусон је позвао Вејна Рунија и Рија Фердинанда.

“Погледајте ово дете. Ваза (Рунијев надимак оп.а.), талентованији је од тебе у тим годинама. Талентованији је и од тебе Рио. Талентованији је чак и од Рајана Гигса. Ово је најталентованије дете које су моје очи виделе у Манчестер Јунајтеду”, рекао је пословично шркти на комплиментима, Алекс Фергусон.

Равел Морисон је тада имао 16 година и тренирао је са првим тимом Јунајтеда. Потписао је стипендијски уговор са 16 година, а као 17- годишњак је прешао у први тим Црвених ђавола у којем су тада били Ван дер Сар, Фердинанд, Руниг, Гигс, Видић, Сколс, Евра, Бербатов… Заједно је у први тим ушао са Полом Погбом којег је у међувремену потпуно засенио у генерацији Јунајтесд која је 2011. године освојила ФА куп за младе тимове.

“На тренинзима је преузимао одговорност чак и са првотимцима. Играо је на један додир, два додира, пролазио је са лакоћом… “, присећао се касније Рио Фердинанд.

На Острву је почела помама за талентом каквог Енгелска дуго није видела. Навијачи Манчестер Јунајтеда су задовољно трљали руке очекујући таднем Морисон – Погба у наредним годинама као ослонац тима. Тренер Пол Мекгинис је трвдио да већи таленат није вишен још од Џорџа Беста!



Међутим, Морисонову фудбалску надареност, није пратила и интелектуална. Ферги је то касније описао у другом делу аутобиографије.

“Неки људи једноставно нису довољно ментално јаки да се суоче са препрекама и обавезама у животу. Морисон је можда и најтужнији случај од свих које сам имао. Он је поседовао природан таленат као ниједан други наш играч. Али стално је упадао у невоље. Проблеми ван терена су ескалирали и нисмо имали другу опцију осим да сечемо у корену. Осећао сам се тужно када смо га продали Вест Хему за 650.000 фунти 2012. године”, признао је касније Фергусон.

Морисон је на 17. рођендан потписао први професионални уговор са Манчестер Јунајтедом који није желео ништа да ризикује и блиндирао је своје дете које је у клубу стасавало од осме године. Одмах после потписа крећу Морисонови испади ван терена. Оружана пљачка у којој је учествовао са пријатељима, а потом застрашивао сведоке га је умало коштала 12 месеци затвора. Судија му је прогледао кроз прсте. Убрзо се опет нашао на суду због насиља над девојком и поново је прошао само са новчаном казном.

Прекоманда у први тим са Полом Погбом га није смирила. Фергусон је видео да губи битку и шест месеци пре истека уговора га је продао Вест Хему. Погба се у истом периоду договорио са Јувентусом у који је на лето озишао за џабе, а тамо су га преваспитали и лансирали у једног од најбоиљих играча света. Морисон није био те среће у Весте Хему. Стари вукСем Алардајс није имао стрпљења и воље да се бави васпитањем размаженог тинејџера који се пре дебија за Чекићаре опет нашао на насловницама таблоида због претњи на друштвеним мрежама. И тада је прошао са новчаном казном, а Алардајс га је после само шест месеци послао на позајмицу у Бирмингем где је имао неке спектакуларне партије и обезбедио је другу шансу на Аптон Парку. Ипак, после само шест месеци је опет отеран на позајмицу. Овога пута у КПР где је опет био добар, али је уследила нова позајмица у Кардиф. Тамо је већ био потпуно потонуо… Вратио се у Вест Хем где је имао још гподину дана уговора, али на њега више нико није рачунао.

После шест месеци неиграња, Лацио му је у фебруару 2015. пружио руку спаса, надајући се да ће Италија оживети угашени таленат. Вест Хем је једва дочекао да раскину уговор и да га пусти џабе у Рим. Наде Римљана да ће Морисон бити нови Пол Гакојн после два гола и две асистенције на дебију у пријатељском мечу су брзо угашене. Енглеска фудбалска старлета није показала ни трунку воље да се адаптира, да научи основе италијанског језика и после неколико месеци је затражио трансфер. Добио га је тек годину дана касније.  

Вратио се у КПР на позајмицу, још једном разочарао и сада су Лацијали били у кожи Вест Хема. Шта радити саМорисоном? Последњег дана летњег прелазног рока 2017. године су успели да реализују позајмицу Енглеза у Мексико?! У међувремену је његов класић Пол Погба постао најскупљи играч у историји Премијер лиге и вратио се у Манчестер Јунајтед.

Морисон је отишао далеко од очију енгелске и европске фудбалске јавности и изненађујуће се добро снашао у мексичком Атласу. Дао је неке лепе голове, бележио неке чудесне асистенције и каријера је живнула. Вратио се у Лацио прошлог лета, али нико у Риму више није желео да губи време са њим и прошлу полусезону је провео ван првог тима.



Сада се појавио клуб спреман да ризикује са Морисоном који има само 26 година, а отписан је из озбиљног фудбала. Шведски Естерсундс води преговоре са Равеловим агентом. Швеђани чекају одговорМорисона који има још шест месеци уговора са Лацијем. Римски клуб ће једва дочекати да га пусти без обештећења, али Естерсундс не може да плати Морисону 300.000 евра колико му припада до краја уговора. Ако пристане на финансијску жртву, добиће шансу (можда и последњу) да нешто уради са каријером која је много обећавала.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар