Najtalentovanije dijete koje su vidjele oči ser Aleksa...

Sledeća stanica – Švedska! Kontroverzni fudbaler na pragu novog transfera. . .

Fudbal 08.02.2019 | 08:00
Najtalentovanije dijete koje su vidjele oči ser Aleksa...
Jednog dana na treningu Mančester Junajted, Aleks Ferguson je pozvao Vejna Runija i Rija Ferdinanda.

“Pogledajte ovo dete. Vaza (Runijev nadimak op.a.), talentovaniji je od tebe u tim godinama. Talentovaniji je i od tebe Rio. Talentovaniji je čak i od Rajana Gigsa. Ovo je najtalentovanije dete koje su moje oči videle u Mančester Junajtedu”, rekao je poslovično šrkti na komplimentima, Aleks Ferguson.

Ravel Morison je tada imao 16 godina i trenirao je sa prvim timom Junajteda. Potpisao je stipendijski ugovor sa 16 godina, a kao 17- godišnjak je prešao u prvi tim Crvenih đavola u kojem su tada bili Van der Sar, Ferdinand, Runig, Gigs, Vidić, Skols, Evra, Berbatov… Zajedno je u prvi tim ušao sa Polom Pogbom kojeg je u međuvremenu potpuno zasenio u generaciji Junajtesd koja je 2011. godine osvojila FA kup za mlade timove.

“Na treninzima je preuzimao odgovornost čak i sa prvotimcima. Igrao je na jedan dodir, dva dodira, prolazio je sa lakoćom… “, prisećao se kasnije Rio Ferdinand.

Na Ostrvu je počela pomama za talentom kakvog Engelska dugo nije videla. Navijači Mančester Junajteda su zadovoljno trljali ruke očekujući tadnem Morison – Pogba u narednim godinama kao oslonac tima. Trener Pol Mekginis je trvdio da veći talenat nije višen još od Džordža Besta!



Međutim, Morisonovu fudbalsku nadarenost, nije pratila i intelektualna. Fergi je to kasnije opisao u drugom delu autobiografije.

“Neki ljudi jednostavno nisu dovoljno mentalno jaki da se suoče sa preprekama i obavezama u životu. Morison je možda i najtužniji slučaj od svih koje sam imao. On je posedovao prirodan talenat kao nijedan drugi naš igrač. Ali stalno je upadao u nevolje. Problemi van terena su eskalirali i nismo imali drugu opciju osim da sečemo u korenu. Osećao sam se tužno kada smo ga prodali Vest Hemu za 650.000 funti 2012. godine”, priznao je kasnije Ferguson.

Morison je na 17. rođendan potpisao prvi profesionalni ugovor sa Mančester Junajtedom koji nije želeo ništa da rizikuje i blindirao je svoje dete koje je u klubu stasavalo od osme godine. Odmah posle potpisa kreću Morisonovi ispadi van terena. Oružana pljačka u kojoj je učestvovao sa prijateljima, a potom zastrašivao svedoke ga je umalo koštala 12 meseci zatvora. Sudija mu je progledao kroz prste. Ubrzo se opet našao na sudu zbog nasilja nad devojkom i ponovo je prošao samo sa novčanom kaznom.

Prekomanda u prvi tim sa Polom Pogbom ga nije smirila. Ferguson je video da gubi bitku i šest meseci pre isteka ugovora ga je prodao Vest Hemu. Pogba se u istom periodu dogovorio sa Juventusom u koji je na leto ozišao za džabe, a tamo su ga prevaspitali i lansirali u jednog od najboiljih igrača sveta. Morison nije bio te sreće u Veste Hemu. Stari vukSem Alardajs nije imao strpljenja i volje da se bavi vaspitanjem razmaženog tinejdžera koji se pre debija za Čekićare opet našao na naslovnicama tabloida zbog pretnji na društvenim mrežama. I tada je prošao sa novčanom kaznom, a Alardajs ga je posle samo šest meseci poslao na pozajmicu u Birmingem gde je imao neke spektakularne partije i obezbedio je drugu šansu na Apton Parku. Ipak, posle samo šest meseci je opet oteran na pozajmicu. Ovoga puta u KPR gde je opet bio dobar, ali je usledila nova pozajmica u Kardif. Tamo je već bio potpuno potonuo… Vratio se u Vest Hem gde je imao još gpodinu dana ugovora, ali na njega više niko nije računao.

Posle šest meseci neigranja, Lacio mu je u februaru 2015. pružio ruku spasa, nadajući se da će Italija oživeti ugašeni talenat. Vest Hem je jedva dočekao da raskinu ugovor i da ga pusti džabe u Rim. Nade Rimljana da će Morison biti novi Pol Gakojn posle dva gola i dve asistencije na debiju u prijateljskom meču su brzo ugašene. Engleska fudbalska starleta nije pokazala ni trunku volje da se adaptira, da nauči osnove italijanskog jezika i posle nekoliko meseci je zatražio transfer. Dobio ga je tek godinu dana kasnije.  

Vratio se u KPR na pozajmicu, još jednom razočarao i sada su Lacijali bili u koži Vest Hema. Šta raditi saMorisonom? Poslednjeg dana letnjeg prelaznog roka 2017. godine su uspeli da realizuju pozajmicu Engleza u Meksiko?! U međuvremenu je njegov klasić Pol Pogba postao najskuplji igrač u istoriji Premijer lige i vratio se u Mančester Junajted.

Morison je otišao daleko od očiju engelske i evropske fudbalske javnosti i iznenađujuće se dobro snašao u meksičkom Atlasu. Dao je neke lepe golove, beležio neke čudesne asistencije i karijera je živnula. Vratio se u Lacio prošlog leta, ali niko u Rimu više nije želeo da gubi vreme sa njim i prošlu polusezonu je proveo van prvog tima.



Sada se pojavio klub spreman da rizikuje sa Morisonom koji ima samo 26 godina, a otpisan je iz ozbiljnog fudbala. Švedski Estersunds vodi pregovore sa Ravelovim agentom. Šveđani čekaju odgovorMorisona koji ima još šest meseci ugovora sa Lacijem. Rimski klub će jedva dočekati da ga pusti bez obeštećenja, ali Estersunds ne može da plati Morisonu 300.000 evra koliko mu pripada do kraja ugovora. Ako pristane na finansijsku žrtvu, dobiće šansu (možda i poslednju) da nešto uradi sa karijerom koja je mnogo obećavala.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar