Србија игра против Русије у Санкт Петербургу!

Велики моменат за српски хокеј!

Остали спортови 07.02.2019 | 18:30
Србија игра против Русије у Санкт Петербургу!
После недавног успеха и освајања првог места на Светском првенству Друге дивизије Б група у Загребу, те пласмана селекције до 18 година у виши ранг, још добрих вести стиже када је у питању српски хокеј. Наиме, на адресу Савеза хокеја на леду Србије стигла је позивница за учешће на реномираном међународном турниру Алроса Куп који се од 25. до 29. априла  одржава у Санкт Петербургу. Осим домаћина Русије и наше сениорске репрезентације, играће и олимпијски тим Кине, а четврти учесник биће накнадно одређен.

Колико ће учешће на овом турнир бити значајно за српски хокеј најбоље је објаснио председник Савеза хокеја на леду Србије Марко Миловановић.

"Уколико не рачунамо дуел СФР Југославије против СССР-а који је на Олимпијским играма у Сарајеву 11. фебруара 1984. године завршен победом Совјета са 9:1, утакмица у Санкт Петербургу у априлу ће бити историјска. Јер Србија никад није имала прилику да игра против Русије", каже Миловановић.

На питање како је уопште дошло до тога да наш Савез добије позив за учешће на тако јаком турниру, Миловановић одговара:

"Од 2016. године и првог ИИХФ годишњег конгреса у Русији на ком сам учествовао, делегација СХЛС се константно и на различите начоне залаже по питању развоја хокеја у Србији. Интезивно комуницирамо са представницима многих савеза и челницима ИИХФ-а. Коначно, резултати тог нашег рада постају све видљивији", кратко је застао Миловановић и потом нагласио:

"Овај позив руске хокејашке федерације је дефинитивно најзначајнији за српски хокеј, али поред тога морам да истакнем да смо последњих година редовно домаћини светских првенстава. Ове године ћемо организовати чак два, за сениоре и репрезентације до 18 година. Такође, 2016. године УСА Хоцкеy је донирао тридесет комплета опреме за почетнике који су подељени клубовима, учествујемо и у програму "Партнерство за напредак", који обухвата размену кадрова и још много тога. А оно што нам предстоји су састанци са председником Хокејашког савеза Шведске. Заказани су за 9. и 10. фебруар у Стокхолму где ћемо разговарати о заједничкој сарадњи, развојним програмима и инфраструктури".

Канадски стручњак Дејвид Уркухарт прошле сезоне преузео је кормило сениорске репрезентације Србије, а још није познато да ли ће он водити нашу селекцију на Светском првенству и поменутом Алроса купу.

"У контакту смо са Дејвом и он је дефинитивно наш први избор, али све ће зависити од учинка његовог тима, односно да ли ће се пласирати у плеј-оф АХЛ лиге. Ускоро ћемо имати више информација. Један од кандидата је Дејв Хрски који је 2009. године остварио историјски успех у Новом Саду са репрезентацијом Србије изборивши пласман у А дивизију".

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар