Srbija igra protiv Rusije u Sankt Peterburgu!

Veliki momenat za srpski hokej!

Ostali sportovi 07.02.2019 | 18:30
Srbija igra protiv Rusije u Sankt Peterburgu!
Posle nedavnog uspeha i osvajanja prvog mesta na Svetskom prvenstvu Druge divizije B grupa u Zagrebu, te plasmana selekcije do 18 godina u viši rang, još dobrih vesti stiže kada je u pitanju srpski hokej. Naime, na adresu Saveza hokeja na ledu Srbije stigla je pozivnica za učešće na renomiranom međunarodnom turniru Alrosa Kup koji se od 25. do 29. aprila  održava u Sankt Peterburgu. Osim domaćina Rusije i naše seniorske reprezentacije, igraće i olimpijski tim Kine, a četvrti učesnik biće naknadno određen.

Koliko će učešće na ovom turnir biti značajno za srpski hokej najbolje je objasnio predsednik Saveza hokeja na ledu Srbije Marko Milovanović.

"Ukoliko ne računamo duel SFR Jugoslavije protiv SSSR-a koji je na Olimpijskim igrama u Sarajevu 11. februara 1984. godine završen pobedom Sovjeta sa 9:1, utakmica u Sankt Peterburgu u aprilu će biti istorijska. Jer Srbija nikad nije imala priliku da igra protiv Rusije", kaže Milovanović.

Na pitanje kako je uopšte došlo do toga da naš Savez dobije poziv za učešće na tako jakom turniru, Milovanović odgovara:

"Od 2016. godine i prvog IIHF godišnjeg kongresa u Rusiji na kom sam učestvovao, delegacija SHLS se konstantno i na različite načone zalaže po pitanju razvoja hokeja u Srbiji. Intezivno komuniciramo sa predstavnicima mnogih saveza i čelnicima IIHF-a. Konačno, rezultati tog našeg rada postaju sve vidljiviji", kratko je zastao Milovanović i potom naglasio:

"Ovaj poziv ruske hokejaške federacije je definitivno najznačajniji za srpski hokej, ali pored toga moram da istaknem da smo poslednjih godina redovno domaćini svetskih prvenstava. Ove godine ćemo organizovati čak dva, za seniore i reprezentacije do 18 godina. Takođe, 2016. godine USA Hockey je donirao trideset kompleta opreme za početnike koji su podeljeni klubovima, učestvujemo i u programu "Partnerstvo za napredak", koji obuhvata razmenu kadrova i još mnogo toga. A ono što nam predstoji su sastanci sa predsednikom Hokejaškog saveza Švedske. Zakazani su za 9. i 10. februar u Stokholmu gde ćemo razgovarati o zajedničkoj saradnji, razvojnim programima i infrastrukturi".

Kanadski stručnjak Dejvid Urkuhart prošle sezone preuzeo je kormilo seniorske reprezentacije Srbije, a još nije poznato da li će on voditi našu selekciju na Svetskom prvenstvu i pomenutom Alrosa kupu.

"U kontaktu smo sa Dejvom i on je definitivno naš prvi izbor, ali sve će zavisiti od učinka njegovog tima, odnosno da li će se plasirati u plej-of AHL lige. Uskoro ćemo imati više informacija. Jedan od kandidata je Dejv Hrski koji je 2009. godine ostvario istorijski uspeh u Novom Sadu sa reprezentacijom Srbije izborivši plasman u A diviziju".

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar