Профил Србина који живи у Њемачкој

Годишње се из Србије у Њемачку у просјеку исели 30. 000 људи. Они који раде мјесечно зарађују између 1. 500 и 4. 000 евра, углавном изнајмљују стан, донекле знају њемачки језик и немају намјеру да се врате у Србију.

Србија 05.02.2019 | 10:25
Профил Србина који живи у Њемачкој
У најкраћем, ово је прича о Србима који живе у Њемачкој, економски најснажнијој европској земљи, а којих је, према званичним подацима, сваке године све више.

Према подацима Министарства унутрашњих послова Њемачке, у 2015. години у Њемачку је отишло 24.616 Срба, а годину дана касније 33.000. Овај број знатно је већи уколико се зна да велики број грађана у Србији има хрватски пасош и да у Њемачку одлазе из Хрватске, одакле се годишње у Њемачку исели око 50.000 људи. Процјене су да је пут Њемачке од 2000. године из Србије отишло више од 200.000 грађана.

Чињенице и живот показују да су Срби у Њемачкој пронашли своје мјесто у индустријски моћним покрајинама – Сјеверној Рајни-Вестфалији, Баварској, Баден-Виртембергу, Хесену, Берлину, Хамбургу. Познато је и да Срби важе за добро интегрисане грађане Њемачке.

Њихова дјеца редовно иду у школу, не живе од социјалне помоћи, свако дијете прима дјечји додатак од 300 евра мјесечно… Своју егзистенцију темеље на раду и то најчешће у мањим фирмама у области угоститељства и производњи, али и у здравству, металној индустрији, грађевинарству, пољопривреди, услугама чишћења…За већину ових послова не треба им знање језика, мада је пожељно, док је у здравству обавезно.

По правилу, важи да што су боље квалификације и што боље говоре њемачки језик, то им је једноставније да дођу до посла и дугорочно остану. Ипак, већина радника из Србије у Њемачкој ради оне мање плаћене послове, за које се тражи само диплома средње школе и површно знање језика.

Тако је сваки трећи запослен у производњи, пољопривреди и грађевини, сваки четврти у хотелијерству, сваки пети у металној индустрији. Њихове плате су од 1.400 евра, колико износи минималац у Њемачкој, до око 4.000 евра, колико зарађују професионални возачи.

Раде и студенти. Томислав Ђурић (26) живи у Триздорфу код Нирнберга, студира бизнис менаџмент и ради у фабрици на паковању козметичке амбалаже. Како је рекао, пошто је студент, може да ради највише 120 дана у години, зарађује 9,5 евра по сату и то је у Њемачкој минималац. Такве послове, тврди, због ниске зараде може да добије свако.

Међу Србима највише зарађују возачи, како професионални који возе камионе тако и они у градском превозу који зарађују до 3.700 евра мјесечно за четири радна дана у седмици. Услов је да имају диплому која се добија послије шест мјесеци школе. Добро зарађују и медицинске сестре које из Србије све више одлазе у Њемачку за плату од око 2.300 евра. Нешто мање су плаћени послови у пољопривреди, грађевинарству, угоститељству.

Грађани Србије могу радити у Њемачкој само ако имају дозволу боравка и дозволу за рад. Радна мјеста могу да потраже на бројним специјализованим интернет порталима. У Србији постоји и неколико агенција које се баве налажењем посла у Њемачкој. Један од честих начина доласка до посла и даље је ипак преко познаника који већ живе у овој европској земљи. 

О враћању у домовину највећи број Срба у Њемачкој не размишља. Иако већина њих по одласку прича и планира да преко границе остане неко краће вријеме потребно да заради новац и да се потом врати у своју земљу, мало ко од њих то и уради. Разлози су реални – много већа зарада за исти рад него у Србији, лагоднији живот и како тврде, мање стреса, јурњаве, страхова за егзистенцију и питања како породици обезбиједити бар основна средства за живот. И на крају – стопа незапослених младих у Србији је 31,2 одсто а у Њемачкој 3,4 одсто.

Да Њемачка више није оно што је била, показује то што је прошлогодишњи привредни раст у овој земљи од 1,5 одсто био најслабији у посљедњих пет година. Разлози су успоравање раста у свјетској привреди, посебно у Кини, затим очекивање да би Велика Битанија могла да напусти ЕУ као и трговински ратови које води Америка. На питање шта би ослабљен замајац раста могао да значи за плате запослених у Њемачкој у наредним годинама, Владимир Глигоров, сарадник Бечког економског института, објашњава за Блиц да ће на плате утицати више то што у Њемачкој сада постоји пуна запосленост.

– То значи да нема много простора за корекцију плата. Такође, њемачкој привреди ће недостајати радника, посебно уколико се буде постепено преоријентисала са индустрије на услуге, што је дугорочни тренд. С друге стране, данас ствари стоје боље него прије десет година. Њемачка је прошла знатно боље од других европских земаља кроз кризу, прије свега због јаког извозног сектора. Тако су плате повећане и дошло је до пуне запослености. Сада је питање колико ће њемачка привредна политика и тржиште рада бити способни да се прилагоде на промијењена кретања у свјетској и европској привреди. То је политичко питање и није једноставно – оценио је Глигоров за Блиц.

Генерални секретар Савета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу изјавила је да ће земљама Балкана, уз садашње стопе раста, бити потребно 50 година да стигну тренутни њемачки стандард. Брегу је указала да земље региона протеклих година биљеже напредак, али да се још суочавају са важним изазовима економске политике, као и несигурностима у односима између економија.

– Сиромаштво, неједнакост, одлив високообразовне радне снаге, родна неједнакост, учешће младих и запошљавање – и даље су разлози за забринутост у цијелом региону – оцијенила је Брегу, пише Блиц.

(Блиц)

Коментари / 116

Оставите коментар
Name

БОЗО

05.02.2019 09:32

Како доци до хрвацког пасоса и колико је то сигурно нека ми неко одговори у коменрару

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хр дрзављанин

05.02.2019 10:17

Никако, не мозес га добити. Једини нацин је да добијес у хр радну дозволу и након 8 година предас за дрзављанство или да озенис дрзављанку да био добио боравак. И након 5 година боравка кад добијес стални боравак предас за дрзављанство. У оба слуцаја морас зивјети у хр инаце ниста од дрзављанства.

Name

Фино

05.02.2019 10:28

Ако имас некога који зиви у Хрватској фино се пријавис код њега да зивис пола године на истој адреси и после тога затразис дрзављанство те земље.

Name

Реално

05.02.2019 10:53

Колико срби добро зве казе вуцко и милокрад да људи масовно тразе дрзављанство других дрзава теско вама са овим политицарима не зна се ко је гори.

Name

Ре Фино

05.02.2019 11:00

Не варај људе. То није истина. Само кад добије стални боравак мозес предати за дрзављанство. А то је након 5 или 8 година. С тим да те све то вријеме полиција долази провјеравати да ли зивис на тој адреси.

Name

Цхристиан Сwеден

05.02.2019 12:19

А засто не озенис дрзављанина, мислим ко мозе теби реци ста и како, имас пријатеља и пријавите се заједно и ок.

Name

МИЛАН

05.02.2019 14:35

Ста ти је овде висе сигурно.Кофер у руке и безанија вани...

Name

Ало,ало....

05.02.2019 14:42

Ста це ти дрзављанство. Остајте у Српској. Лицно цу наредити Лукацу да вас полиција висе не туце. Вас Баја из Лактаса.

Name

Диплома-упишеш фаx петком-диплома у понедјељак.

06.02.2019 07:28

Сви високообразовани људи који су завршили факултете учећи и одричући се свега требају ићи са Балкана јер овдје живота нема. Зашто? Шефови су им они који су уписали факултет петком, а диплому добили понедјељком. О правима радника да не причамо-робовласничко друштво и друштво мобинга. Ко жели своју личност да уништи и да на крају буде сиромах и незадовољан нека остане овдје.

Name

БОЗО

06.02.2019 10:17

КАКО НАЈЛАКСЕ ДОЦИ ДО ПАПИРА ЗА ЊЕМАЦКУ

Name

ре бозо

07.02.2019 08:15

Уписи курс Њемацког језика и науци добро језик.Кад науцис језик онда иди на њемацке огласе и трази посао ,јави се на сто висе огласа ,тако је отисао мој амидза.Занимања као сто су тесар,зидар,возац,медицинске сестре и његоватељи,армирац,столар,токар за њих нецес имати проблема и брзо цес наци посао.Мој амидза је отисао као пцеелар јер се у Босни дуго година бавио пцеларством сада ради за једног Њемцка који има 10 000 косница ал планира да покрене свој пцеларски посао у њемацкој цим се мало снадје

Name

Глуви телефони ре бозо

07.02.2019 09:26

У име Бога: цовјек те пита за формалне папире за (легални) приступ у Њемацку и на трзисте радне снаге. Неце да виси тамо на стапу па да га купе и избацују из земље.

Name

Јован

07.02.2019 19:59

Мозес 15.000 е и добијес га за 5 дана,лова по заврсетку

Name

профил

05.02.2019 09:32

Необразован, није хтио у својој земљи његовати своје старе, отисао у Њемацку његовати њихове старе јер се то плаца. Нека их, Богу хвала демократско смо друство свако има право избора. Њемацка јесте најјаца земља али колико су они тамо застицени и како су третирани то они добро знају. Медјутим нема тог понизења на које неце пристати зарад проклетих пара. И нек остану тамо, немој да долазе вамо и да се сире ко паунови, нека их тамо, нек тамо тросе и узивају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Геније

05.02.2019 10:17

Да да боље да протраце зивот овде на минималцу на неког ко их не дозивљава уопсте ван радног времена

Name

Бл

05.02.2019 10:18

Стари мој, ти ми не дјелус добро. Онако психички. Па нормално да це прије неко ици прати гузицу за 2000 еура него овдје прати гузицу за 300 еура.

Name

Ре

05.02.2019 10:29

Не лазиииииииииииииииииииии

Name

Ре профил

05.02.2019 10:38

Прво се образуј,па се информиси и онда се лијеци од пакости,јер твој коментар ово све потврдјује.Дефинитивно су у Њемацкој боље застицени јер закон вази за све подједнако и раде одредјено радно вријеме а не као код нас од јутра до сутра,са једним или ниједним слободним даном у седмици и то за 500 КМ са минимално-уплаценим доприносима,итд,итд.О криминалу,лоповлуку је сувисно прицати,зато стари мој прво код доктора.

Name

РЕ ПРОФИЛ

05.02.2019 10:47

ВАЉДА БИ И ТИ ВОЛИО ДА ТЕ ЛОСЕ НИЈЕМАЦ ТРЕТИРА НЕГО ОВДЈЕ КОД НАС ,,ДЕЗЕРТЕР ЛОСЕ ТРЕТИРА БОРЦА КОЈИ ЈЕ СТВОРИО ОВУ ЗЕМЉУ,,. ПИТАМ ЈА ТЕБЕ ,КО ОВДЈЕ КОД НАД ИМА ВЕЦА ПРАВА ДЕЗЕРТЕРИ И РАТНИ ПРОФИТЕРИ ИЛИ БОРЦИ? САД КОД НАС БОРЦИ КАО РОБОВИ РАДЕ КОД РАТНИХ ПРОФИТЕРА.

Name

РЕ ПРОФИЛ

05.02.2019 10:54

ТИ СИ ПРОФИЛ ТОПИЦНОГ ЉИГАВЦА, УХЉЕБА .. АЛИ ПРОСЛО ЈЕ СВАЦИЈЕ ПА ЦЕ И ВАСЕ. И НЕ ЛАЗИ. НИГДЈЕ НЕМА ВЕЦЕ ДИСКРИМИНАЦИЈЕ ПОСТЕНИХ ЉУДИ КАО КОД НАС. КОД НАС САМО ДОБРО ПРОЛАЗЕ КРИМИНАЛЦИ.

Name

ре профил

05.02.2019 13:33

О каквој ти заштити говориш? не лупетај безвезе, највећа заштита људских права је у Европи, српски народ је деценијама заробљен причом о Косову и Босни, то је више неиздрживо, Србија је заробљеник неких прастарих митова којих се сада нико неће јавно да одрекне, обичном народу је дошло до гуше, прође 10 живота у наклапању, црква сноси велики дио одговорности, све је загађено кроз "националну призму", до када више...Швабо је "бог", све ти даје, ради поштено имат ћеш све, нико те ништа не пита, никога апсолутно не занима твоја приватност, којем се богу молиш и да ли си вијерник или атеиста, те теме су се на Балкану попеле нормалом народу на ону ствар, "гони у пм-у", Србија излуђује народ послије изгубљених ратова, дај стави тачку, подвуци црту, изгубљени ратови, идемо даље, а не мало мало Србија о некој неправди, свијетким завјерама, полуписмени ликови на министарским функцијама, керамичари у сигурносном систему а ти о "сигурности" у Србији, ма дај молим те, све се види

Name

Ре профил

05.02.2019 14:36

Пријатељу немој да лупас. Ја сам родјен овде. Овде сам одрастао и овде радим. У овој мојој дрзави мене понизавају "моји". Радим високоризицан посао у дрзавној фирми за укупна примања од 1000 км. Имам заврсен дрзавни факултет али од странацких војника не могу да добијем радно мјесто за моју струку. Сеф ми је цовјек који је купио средњу сколу а директор цовјек који је купио/заврсио европски факултет у Брцком. Свако мало неце да ми овјере књизицу јер није уплацено осигурање. ТО ЈЕ ПОНИЗАВАЊЕ! Није мени понизење радити било који посао ако се постено плаца, без обзира сто сам високо образован. Радије цу цистити улице у њемацкој него овде бити сеф. Да ми дијете одраста у дрзави коју воде полу писмене сељацине, који су углавном лоси људи а цији је једини квалитет број дописаних гласова? Нека хвала. Радије цу се понизавати у Њемацкој за 2000 евра.

Name

ПеремСудје

05.02.2019 14:38

Ја нпр код свабе перем судје, за фине паре... сезонски одрадим, нарадим се ал кад се вратим цетири мјесеца узивам... док сам овде радио никад слободног нисам имао... а када бих требао извуци оно мало годисњег зелудац ме послије боли седам дана од силног натезања ... а да овде сам радио у канцеларији... факултетски образован ;) ... Само да казем да цу радије сваби да цистим говна за фине паре... него да овде ударам свој народ по тргу за мале (ма за икакве) као сто неки видим ..... ма ниста ;)

Name

В

05.02.2019 15:27

За Ре није злато све сто сија и све прице нису истините у главном 80% насих људи неце да казе праву истину колило раде на западу и ста све раде и кроз ста све пролазе тацно је да се боље зарадјује ал не бас толико колико људи прицају минималац је у неким европаким земљама 1200е е сад од тога се плаца стан од 350е па на горе плус храна плус цигаре итд ако хоцес да зарадис неки еуро висе ту си присиљен да радис преко времене сате суботе и недеље да би несто зарадио и у главном странци раде нај прљавије послове и наравно си странац не прицам на памет вец из лицног искуства код многих се зивот своди на то куца посао посао куца тако да немој називати овог горе болесником цовјек је релативно у праву !! Позззз из мрског запада.

Name

ОСТАЈТЕ, ОВДЈЕ!

05.02.2019 15:29

Ако сви одемо ко ће излазити на изборе и гласати за чуваре Републике?

Name

Некокозна

06.02.2019 07:48

Потписујем.. имас право Нигдје није лако треба се изборити са сваким системом ма гдје били

Name

зељка

05.02.2019 09:34

Да сви одемо у Њемацку..наса дјеца са улудо заврсеним високим сколама..ал це тамо бити људи...Поздрска свима који су отисли и који це отици...ал дрзаво не заваравај се...ови људи неце врацати новац овдје..неце градити куце. неце сколовати дјецу овдје..неце се лијецити..неце уопсте долазити за пар година..то неце бити дијаспора..него људи који зеле да им потомци зиве као људи...збогом трулезу од земље

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхристиан Сwеден

05.02.2019 12:24

Додикистан није дрзава. Ово није ни земља јер земљу је Бог створио, овде су једино лили крв за неке границе које и не постоје, опљацкани и понизени схватисе да од ово тупавог менталитета једино се мозе отици јер ту се ниста не мозе промјенути. Политицари це увијек гледати како да украду као и доктори а не да ли им је стало до народа, а наро овце це да гласају за њих, и наруду тако треба ста су тразили добили су, и то је фер, зар не... то им је њихова борба дала

Name

Цедо

05.02.2019 09:36

Хвала Њемацкој,да није ње код насих робовласника у РС радили би за 250км.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Миле

05.02.2019 11:53

Прави Србин би једино ишао у братску Русију да ради а не у Нато земље.

Name

РЕ МИЛЕ

05.02.2019 12:23

НАДАМО СЕ ДА ТО ИРОНИЦНО ПИСЕС ...

Name

Ре ре миле

06.02.2019 22:01

Што идемо у мрске нам НАТО земље? Зашто не идемо у мајчицу Русију? У братску нам Бугарску? Православну Бугарску? Некакву осетију?! Зашто идемо у католичке земље да зарадимо за хљеб. У НАТО земље? А допуштамо да нас овај пијачар одавде тјера својим безобразлуком?? ЗАТО ШТО СМО ДВОЛИЧНА СТОКА. Ето зашто!!!

Name

Мишо

05.02.2019 09:40

НАРОДЕ КО ИМА КУД САМО БЈЕЖИТЕ ИЗ ОВОГ ЗЛА СВАКИ ДАН ЈЕ СВЕ ГОРЕ ЈЕДИНО ВЛАСТ И ЊИХОВЕ ПОРОДИЦЕ ВИДЕ СВОЈУ БУДУЋНОСТ СВЕ СЕ РУШИ КО КУЛА ОД КАРАТА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ауслäндер

05.02.2019 09:59

Додјите и покусајте.Схватицете:Дугацак је пут овдје до нормалног зивота.

Name

Дијаспорац

05.02.2019 10:20

Народе само бјезите, овдје се 10 пута боље зиви

Name

Ауслäндер

05.02.2019 09:46

Додјите и покусајте.Схватицете да и код нас није тако све црно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре: Ауслäндер

05.02.2019 09:59

Кад се врацас онда из Њемацке?

Name

Ре

05.02.2019 10:36

Ех ти си мислио негдје отици и да ти неко даје колико ти треба а какав си опет би рекао да ти је мало а мислио си дупе излезават у хладу е па неце да мозе,Требас свако јутро ту гузицу дигнут и отиц мало ознојити и сигурно цес имати а тако си само науцио ниста не радит и кукат како се немаа и како није лако.Море мрсссс

Name

ре

05.02.2019 10:43

Дугачак је и период од 23 године послије рата, а ништа се није промијенило.

Name

РЕ АУСЛАНДЕР

05.02.2019 12:25

НЕКОМЕ СИГУРНО НИЈЕ ЦРНО КОД НАС .. МАФИЈИ, СВИМ ВРСТАМА КРИМИНАЛА, НАРОЦИТО ГРАДЈЕВИНСКОЈ МАФИЈИ .. НИГДЈЕ НА СВИЈЕТУ НИЈЕ БОЉЕ НЕГО КОД НАС.

Name

Риле

05.02.2019 09:47

А мајцица Русија?

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ Риле

05.02.2019 10:08

Мајчица Русија, немам ријечи, тамо је благостање, демократија и шта већ не, па браћо Срби окупирајте Руску амбасаду гдје ћете "добити" (маните се злоћудног Швабе) радну дозволу и ето вам благостања. Наздравље и срећно????????

Name

Ре

05.02.2019 10:22

Не би вјеровао колико људи иде да ради и у Русију. Ипак, Њемацка и Аустрија су пуно близе географски.

Name

Ауслäндер

05.02.2019 09:50

Додјите и покусајте.Схватицете :Дугацак је овдје пут до нормалног зивота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ауслäндер 2

05.02.2019 10:29

Јесте дугацак само 6 мјесеци а у вукојебину (балкан) се мозете вратит кад год позелите

Name

Ауслäндер 3

05.02.2019 10:48

Када сам овдје добио другу плату а сконтт‘о да ни ону прву нисам потросио СХВАТИО сам да имам нормалан зивот. Свако нека зиви гдје мисли да му је боље

Name

Кики

05.02.2019 14:18

Ко год воли уредан и сигуран зивот..за себе и дјецу треба одмах бјезати из Српске.Било гдје. Ко воли да буде роб и коњ нек зиви свој зивотни сан ...јер сад има прилику да га прозиви ...до краја.

Name

Баyерн

05.02.2019 09:54

Радим и ја , имам 2100 бруто , на руке 1450 Еуро , за стан иде 700 Еуро , Интернет , тел , и остаи мањи троскови око стана јос 100 , остане ето несто висе од 600 Еуро за зивот ... Ако неко мисли се обогатит овде вара се , али код нас нисам имао ни то

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ауслäндер

05.02.2019 10:02

Врацам се цим намирим 5 година стаза

Name

Па

05.02.2019 10:07

Онда се вратите у Додоленд и погледајте РТРС и биће Вам много боље.

Name

РЕ Баyерн

05.02.2019 10:10

Боље нам реци колика ти је сатница, а плаћу ћемо већ израчунати, мислим да говориш неистину или пак радиш на црно.

Name

Сведска

05.02.2019 10:16

Браво Баyерн,истину говорис 100%.

Name

Ре:

05.02.2019 10:22

Слабо зарадјујес, сам си крив.Њемацка је земља слична Америци па зато макни се потрази,пробај.Реци и да ти је Стеуеркласса1 те да ти се више одбија за порез.Али плаћено ти је Социјално,Пензионо,Старацко и Радно осигурање.Застицен си ко бели медвед па зато цути другар.

Name

Ре

05.02.2019 10:23

Мислим да је твој коментар реалан. Отприлике то је то.

Name

Xxx

05.02.2019 10:25

Дјеци доплатак 194€

Name

Авангарда

05.02.2019 10:50

Класични примитивни гастос. На сваки текст о животу у иностранству јаве се овакви. Опуштено брате, нећеш остати без посла. Нисмо конкуренција, има мјеста за све, само се опусти. Био више пута у иностранству и схватио да је ово прича већине слабије образованих. Овакви из дијаспоре гласају за Вучића и Додика и љубе им пак... Ако је текст лажан и тај кру' у туђини тежак, зашто си уопште одлазио? Зашто се не враћаш?

Name

Јохннy

05.02.2019 11:16

Радим и ја као електрицар у покрајини Бранденбург, мјесецно зарадјујем измедју 1550 и 1800 евра нето (у зависности од мјесецног фонда сати), изнајмљивање стана са свим тросковима (струја, вода, интернет итд.) је 430 евра, цијена хране је у просјеку као у РС, цијена горива је несто мање од 2,60 КМ, супруга и ја радимо и нацисто нам остане њена плата која је у просјеку 2000 евра, сваки викенд негдје идемо и посјецујемо разна туристицка мјеста тако да ако је то некоме лосе онда нека остане у РС и додику, лукацу и цо. пере гузицу за 300 евра... Зарада је много веца у богатијим покрајинама као сто је нпр Баyерн (плата електрицара је 2400 евра и висе)... Оно сто је битно нагласити да људи требају радити директно за Њемце, а не насе изабљиваце који су исти као и у РС (цаст изузетцима) али да би радили за Њемце и имали бољу плату морате имати знање језика на нивоу А2/Б1 минимално, инаце цете радити као овај горе паметњаковиц лосе послове типа прање подова, косења траве итд., који су слабо плацени Лицно не мислимо се ни у пензију вратити у РС, а теби ако је лосе врати се и пери им гузицу, а не просипај памет зато сто радис тамо без икаквог знања језика као перац подова, а оцекујес да имас инзињерска примања... Лијеп поздрав из Њемацке П. С. Ако имате полозен испит ÖСД, Гоетхе или Телц језика на бар нивоу Б1 и једно од занимања као сто су медицинари, електрицари, возаци, васпитаци пратите огласе на степстоне и конкурисите директно код Њемаца... Свако добро и срецно ста год да одлуците... П.С.С. Сваки поцетак је тезак и не оцекујте на поцетку мед и млијеко, разлози за то су период за савладавање језика односно период интеграције (1-2 године, зависно од способности цовјека) али кад то продје зивјецете зивот достојан цовјека...

Name

Ре

05.02.2019 11:28

Нормлно да није довољно кад све сто ти остане ако ста и остане потросис на алкохол који је прескуп

Name

шешељ

05.02.2019 11:56

Слуге империјалистичке

Name

ре Јохннy

05.02.2019 12:03

Свака част људино, благо теби што си се већ скрасио, искрено завидим ти, нема овдје живота никад, то је илузија, омладина одлази, то је дефинитивно, ово је неиздрживо, политика, лоповлук, корупција, безнађе, јавашлук, бахатост...тотални распад система и онда чујеш великог Бају како држи предавање о некаквој квази држави, институцијама, некаквим капацитетима бла бла бла...позз и свако добро

Name

РЕ БАЈЕРН

05.02.2019 12:28

ПА ГЊИДО ,ВРАТИ СЕ И РАДИ ЗА НАСЕ МАФИЈАСЕ И КРИМИНАЛЦЕ ЗА 400 ЕУРА.

Name

Аустрија

05.02.2019 10:07

Па цвјановицка је толике године само један цитат имала да говори сроска економски стабилна плате и пензије редовне. Којесу то велике фабрике у рс и федерацији обновили сда и снсд јесу творнице лази мрзње национализма имају јос мало будала фанатика који подрзавају мрзњу и национализам ал ито све тање и тање једино стоје фабрика добра у икоју немозе свако јер тосу осјетљиви производи ниста то само производе фабрике сда и снсд и тоје сами за трзисте федерације и рс

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре авангарда

05.02.2019 11:10

Ето ти си паметан , само тебе овде цекају са платом од 5000 , то сто Баyерн изниси истину смета многима , јер мисле да је све мед и млијеко , да нам је лосе није , и то је битно јер тамо у рс нисмо имали ни то

Name

Ре за Ре Авангарда

05.02.2019 12:25

Господине слазем се са вама да Баyерн писе истину али непотпуну. Исто када би моја супруга написала да ради за 1200 еура нето а заборави додати само 100 сати и 5 класа. Вјеруј имам веци нето него Баyерн бруто и трособан стан плацам 480 еура зато сто зивим такореци на селу. Ево вјеруј и ово је истина, знаци народе борите се и сваком буде онако како се снаде. Сатнице су исте у великом граду као и у мањем или боље рецено малом АЛИ станови су дупло мозда и тродупло јевтинији. Само са борите

Name

xy

05.02.2019 10:09

А ми се борили против Њемачке...да смо знали...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маратонац

05.02.2019 11:57

Бар би се знао неки ред.

Name

Ре Маратонац

06.02.2019 07:01

Сто се тице редова то је у реду и бит це све редовније: бит це их све висе и бит це све дузи. Тјесимо се, како показују извјестаји зивоти су све краци, тако да се нецемо дуго муцити. Незгодан нас језик: ријеци рад и ред су врло слицне. Да смо имали прави рад не би имали све присутнији ред. Зато нам ни редови нису прави: толико смо размазени да вецина хвата прилику ици преко реда, поготово тамо гдје нема редара. И све тако (али не у недоглед) до опстег нереда.

Name

ре профил

05.02.2019 10:26

Ајд не лупај...од цега бјезе одавде..

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре Баyерн

05.02.2019 10:30

Добро си ти .И нека ти је сретно.Овамо људи раде за дзабе .ил за 300 марака..ту просјецну плату од 800 марака јадни радник сања...не бјези се од добра..него од зла друзе ..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Њемац

05.02.2019 10:32

Наведене плате су наведене у БРУТО износима! Знаци, када се одбију порези и доприноси на плату од 1400€, НЕТО плата издје око 800-900€ зависно од порезне класе. На плате од 4000€ у бруту нето изадје од 2500-2700€. Највисе насих ради за око 1400€ нето. Стан, нпр у Минхену од 50м2, коста најмање 1000€ са резијама. Дјецији доплатак није 300€ него 194€! Углавном једно од укуцана не мозе радити пуни посао јер мора цувати дијецу, водити их у вртиц, сколу и назад па ради тзв. "Небен јоб" за 300-400€ па се израцунајте! Ово је стварна слика. Није у Њемацкој лосе али овде це се мало ко од насих обогатити. Углавном це зивјети нормално и то је то. У сваком слуцају боље је него у БиХ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ауслäндер

05.02.2019 10:58

Искрено рецено мало боље него у БиХ ,али да је као сто сам оцекивао и као сто се прица да јесте , ни близу.Ал неодустајте само храбро.Ко смије тај и успије

Name

Баyерн

05.02.2019 10:46

Нас народ одмах мисли да ми који смо овде кукамо цим каземо истину , наравно да је боље и сигурније него тамо али реалност је таква , не заборавите да ми сви који овде радимо саљемо паре родбини која је тамо , немам разлога ником да се правдам , поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

херцеговац

05.02.2019 11:59

Ако су у питању родитељи могу да схватим мада не и оправдам што дјеци одвајаш од уста да би се они и даље курчили пред задругом да су срби јер гласају за Додика а ако радно способној родбини шаљеш ишта осим мишомора да лакше цркну онда си кретен.

Name

Кика

05.02.2019 10:51

Сви ви који сте отисли за Њемацку па сад кукате од тамо горе него ми овдје...па сто се не вратите побогу?! Ста цете тамо ако је тако лосе ако вам остане нека сица за зивот? Ја мислим да ви малко лагите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Кика

05.02.2019 11:34

Не лаге они. Једноставно, ради се о томе да ни горе није бас све како су оцекивали. Горе теско, а овдје нема за ста да се врате па ста це друго неко кукати.

Name

Ре Кика

05.02.2019 12:34

Не лаге они,него ти имас ограницени балкански мозак који се усудјује паметовати о нецему о цему појма нема,типицно за балкански менталитет.

Name

Стуттгарт

05.02.2019 11:03

Возац сам аутобуса,имам бруто плату око 3200 еура,на руке око 2350,озењен сам и имам двоје дјеце,то је битно напоменути,посто утице на нето плату,јер неко ко је неозењен са истиом бруто платом би имао око 300 еура ради пореске класе мању плату сто знаци фамилије имају мање одбитке.Није тацан навод да је дјецији додатак 300 еура,него 194 еура.Мислим да су плате од 4000 еура које наводно неки наси зараде су претјеране,јер су високе и за Нијемце.Насе медицинске сестре углавном раде као његоватељице и да би достигле плату преко 2000 еура,требају имати доста прековремених сати и ноцног рада.Ове наведене бројке у тексту 3700-4000 еура за софере су нереалне,цак и ако се о бруто плати ради а камо ли нето плати,волио би да ми неко казе гдје у Њемацкој возац аутобуса заради 4000 еура плату.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боблинген

05.02.2019 18:19

Како мислис да су "плате високе и за Нијемце". Какве везе има ко си . Сваки возац буса има исту плату. Сваки инзињер исту,у једној фирми, без обзира да ли си кинез или нијемац.

Name

Ре

05.02.2019 19:22

Што се тиче критике на пре-високе плате (возача). Могуће је да се ради и о додацима, као прековремени а поготово ноћни рад што је код возача честа пракса. Некима и редовна. Има људи који по правилу раде ноћу јер желе једноставно више зарадити. Био сам млад и провео сам ноћи и ноћи... само ако се то годинама ради, онда то није здраво.

Name

Се

05.02.2019 11:09

Ал наприцасте глупости, дјецији додатак је 198 е, а раде раде за 1500-4000 ал брутто, нетто цисто на руке 1200-3000е доктори. зависно од порезне класе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Минхен

05.02.2019 11:25

Ово је писао неко ко није ни видио Њемацке. Плата софера 4000 еура јеста ал за три мјесеца

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Минхен

05.02.2019 11:56

Претјерао си,за 2 мјесеца зараде 4000 €.

Name

Посавски гонич

05.02.2019 11:26

Како то Њемачка. Па то је запад и НАТО. Шта је са мајке Русије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.02.2019 19:24

Лупаш лоничиће, пјанска. Мајка је била и остала Њемачка. Русија и наше банана-земљице су маћехе. Гони се ти у Сибир па тамо поравни до миле воље.

Name

недеља

05.02.2019 11:28

Која будала написа ове податке. Само да вам казем да је ово циста лаз.Возац овдје ради за ситне паре-изузетак су они који су досли 80-тих год.они изадју на 2500-2800 €.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас

05.02.2019 11:40

Нијемац је бас добро написао и то је тацно а дјецији додатак мислим 197 € се добије по дијету али за 3 мјесеца као у Холандији.Возаци аутобуса изадју мјесецно бруто 3300 € са додатцима ако је возац радио суботе недеље или по ноци,сто знаци нето око 2400€. Ради се а некад стигну и казне у саобрацају. Зиви се солидно а и ради се. Није бас тако како ви пумпате главе људима који напусте сталне послове у БИХ и додју у Њемацку па се покају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Ас

05.02.2019 11:59

Не проваљуј се кад не знас,дјецији додатак у Њемацкој је 194€ мјесецно а не тромјесецно.

Name

Дјечији додатак Њемачка

05.02.2019 19:42

Мјесечно: једно и двоје дјеце 194 еура, троје дјеце 200 еура и остале варијанте 225 еура. хттпс://www.киндеринфо.де/киндергелд/

Name

Виц

05.02.2019 11:49

Тај србин је одавно ушао у Нато!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Живо

05.02.2019 11:51

Пропаст Срба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разум

05.02.2019 12:11

Браво добри људи који говорите истину о њемацкој.а тај ре ти брате немас појма како се овде зиви ста се ради и који послови су добро плацени а који не.незнас брате ни каки систем овде постоји.једноставно незнас ниста.па ако треба да ти објасним и теби и свим осталима који ваке глупости пису о њемацкој.колко видим вама је боље код доде све имате.све фукционисе свака цаст.боље републике нема на цитавом свијету.волио би ту да радим и да имам пензију 1200 евра.да будем сигуран да ме неце неко убити а убица да се никад не затвори.волио бих да стојим слободно на тргу.ма волио бих све да осјетим и дозивим у тој мојој најбољој републици на свијету .јос мало па це људи из цитавог свијета долазит у РС да раде .ту је тако добро па и ја размисљам да се вратим.е онда једног дана немам посла немас ниста и остаје само да писем глупости ко овај ре.радис ли ти ста.на сваку тему ти имас коментар.идес ли бар једном вани

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дане

05.02.2019 12:16

Не идите у њемацку 47 посто пореза ако си класа 5 извадисе дусу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

X5

05.02.2019 12:31

300 еура мјесецно дјецијег додатка прицате глупости!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разум

05.02.2019 12:48

За све глупости које писете.ре и сви који сте ко он.ста је то толко лосе у њемацкој.па добро врацам се у РС.да радим да зивим и да дозивим пензију бар 1000 евра.да ми дјеца буду осигурана па кад заврсе сколу да имају да раде а плате 1500 марака и висе.да будемо сигурни и лицно и здраствено.свој на своме.и тако даље....то је то.људи ви нисте сами собом задовољни па све друго вам је криво.ви који сте остали само трабуњате цитав свијет зна кака нам је ситуација ал само ви знате и прицате да је добро па цак знате како је у њемацкој.а ови незадовољни сто су отисли исто тако блабла.па ста сте ви мислили цим први корак у њемацкој одма добијате милионе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пензијица

05.02.2019 12:51

Дјецји додатак је 194€ а од 1 јуна 204€

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бавариа

05.02.2019 12:57

Дјечији доплатак је 196€ по дјетету а не 300€ а да некоментаришем колика је станарина у већим градовима Мüнцхен например 16€ квадрат плус дадзбине гријање струја телефон и остало није све како пишете није ми лоше али нема кафића сваки дан и кладионица јбг 3€ пиво кафа 2€ па се смадји о ауту да неприћам лијеп поздрав

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хаџија

05.02.2019 13:10

Бозе сачувај која количина лажи око ооноса мјесечних зарада. Само узмите мало здраве логике у обзир па се увјерите у све ове лажи. Плата возаца 4500 еура,ради цетири дана у седмици,ако је сатница 20 еура,а није,дневно смије да вози 9 сати ,да би зарадио 4500 мора да ради 22 расна дана,па како онда то заради ако ради само 3 дана у седмици и на крају да би имао ту зараду од 4500 он мора да има сатницу 25 еура јер ако нема ко онда плаца обавезе за њега ако он заради 4500.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.02.2019 13:37

Ја имам 3200 нето плату а возач сам и ро добијам за четири седмице а не мјесечно !!! Радим пет дана . Радим само ноћу јер је такав посао . Почињем у 6 навеце и зависно од посла ради се 8-9-10 сати . Петак , субота и недеља слободан . У недјељу радим од 6 навеце и седмица се завршава у петак ујутро . Недјељом имаш 200% премије . Знаци 24 сата екстра плаћено сто је око 450 ЕУР еxтра. Ноћна смјена се плаћа 30% . Знаци да бруто плата је око 20 еура по сату . Онда имаш исто премије ако си 30 км далеко од мјеста гдје почињеш радит..Добијеш путне трошкове ...Све зависи колико себе знаш и можеш “продат “ и тако закључити уговор . Ако себе не цијениш и не знаш језик цијена твог рада пада драстично .

Name

Зоран

05.02.2019 13:14

Нити је дечији додатак (Киндергелд) 300€ нити је плата возача 4000€,једино сто нису слагали ја најнижа сатница око 9.5€.Њих 90%који сад долазе раде за минималац и раде 250 и више сати у мјесецу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ас за Ре

05.02.2019 14:21

Ти имас минималну пензију у БИХ и само сједис за компјутером и писес будаластине. Некад си писао како у сезони одес у Хрватску и возис камион за 1200€ а имас пензију 197 км у БИХ. Процитај несто сто људи пису, а налазе се на западу и немој сваком лонцу бити поклопац.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мир

05.02.2019 14:32

Мало Сутра!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Разлика

05.02.2019 14:52

У њемацкој се неради ниста плате су одлицне колико себи уберес , Еури расту на дрвецу висине цетири до цетири ипол метара морас само да се натегнес да уберес ( није кукање) за брање несмијес да користис помоцна средства као лотре односно мердовине , у РС смјес све да користис али требати 20 до 30 година да надјес дрво на којем расте новац .

ОДГОВОРИТЕ
Name

стон

05.02.2019 15:40

А у Русију

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кöлн

05.02.2019 17:09

Тацно и не. Овдје свако мозе да ради надје посао. Да наси не знају језик и није бас тацно. Бас сам јуце разговарао са насим цовјеком, професором-сефом Клинике. Тај стереотип који сте навели вазио би за раније гастарбајтере. Сада све мање. Њемацка, нароцито велики градови, су веома отворени. Морате бити свјесни да сте странац и да било који странац у новој средини не мозе бити равноправан. Плате којима писете су бруто. Дакле, најмање 1/3 од износа мора да се одбије. Зивимо у великом граду. Стан плацате око 10 е/м2 мјесецно (90м2 стан је око 900-1000е, без доадтних рацуна). Дјецији додатак је ца.200е мјесецно по дјетету до 18.године или пак до краја студија (маx.до 25 год.) Храна је јефтина и одјеца. Све остало је скупо. Али у пüоредјјењу са земљама у окрузењу јефтиније. Али једна дивна, мила, отворена и земља која од вас трази рад и лојалност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

05.02.2019 21:05

Ја живим у Швици готово 30 година. Био сам на дошколовавању, сад имам плату 6400 франака бруто, тринаесту плату, шест недеља годишњег одмора, плаћам алиментацију за троје дјеце 2200 франака, док моје рачуне поплаћам остане ми 1200 франака, радим у три смјене као диспечер у логистици код државне фирме. Није лако, али не жалим се, а и не хвалим се, кажем како јест, овде се ради, јест скуп живот, али може и да се заради. Човјек мора да ради и заради, а не одмах кредите да диже, после остане без посла и кула од карата се брзо сруши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Галеб

05.02.2019 21:20

Та власт једино се раду је да одете сви осим њихових Потомака ,када је тако добро по свету у њемацкој И аустрији И свицарској ако је неко нормалан засто неиде милокрадов син Игор ,Церка ,снаја или Соре Францетицка син И остали сто плацкају ту тај народ И глуме самозване паметњаковице ,отрезнисе народе није могуце да вас је Радован подрумас толико отровао у коријениу а милокрад наставио

ОДГОВОРИТЕ
Name

Q

06.02.2019 07:13

А та прица о Нату и земљама које су нас бомбардовали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Некокозна

06.02.2019 07:46

Па фин текст нема ста.. него не писете колики је зивотни стандард у свабији тј колико коста кирија стана/куце, намјернице,рацуни итд па кад се одузме од онога сто се заради просјецном платом колико остане особи да лагодно и добро зиви?? Вјерујем да је у свакој западној земљи систем исти тј.. цини роба од цовјека.. толико позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аллемагна

06.02.2019 09:16

Госпоја, њемацки бруто национални проз.( од тога зависи и стандард) је преко 50.000 долара по глави становника. Гуглујте колико је у БиХ. И Много тога це вам бити јасно. Није све у "намјерницама".

Name

Неко ко зна...

06.02.2019 09:51

...за оне који цекају на тањиру: узми или остави, једна је од бјелосвјетских изрека или ко трази, тај надје. Мислис да ми је драго сто сам изгубио свој рахатлук и безбризност социјализма. Довољно је да је све регулисано и на вријеме; друствени зивот и забава на располагању и сто је највазније: сједим у топлом и сувом и на послу. Па колико је, да је. Увијек био задовољан па дакле и овдје и сада у иностранству. Дабогда свим насим добрим, вриједним и постеним људима бивсе Југославије свугдје на задовољство било.

Name

Роле

06.02.2019 10:43

Прави Србин има три главне ствари: хрватски пасос, њемацку радну дозволу и кукњаву за Косовом кад попије

ОДГОВОРИТЕ
Name

Таксират

06.02.2019 11:32

Завладала глад у шуми и стигла једва некако хуманитарна помоћ. Све животиње стоје стрпљиво у реду и чекају да приме пакет, једино крене вук преко реда. Кад неко из реда: "Куд ћеш ти преко реда"? Вук се окрене и вели: "Ко је то рек’о?", а оно сви у реду шуте, нико се не јавља. Кад након неког времена иде и медо преко реда, а опет неко из реда "Куд ћеш ти преко реда"? Медо се окрене и вели: "Ко је то рек’о?", а оно опет сви у реду шуте, нико да се јави. Иде сад лав преко реда кад опет неко: " Еј, куд ћеш ти преко реда"? Окрене се лав и вели: "Ко је то рек'о?", а оно опет сви шуте. Кад је почео падати мрак, долази и зеко задњи на ред, а оно остало само гајба пива па му каже онај што је дијелио: "Зеко шта ти је ту је, узми ако хоћеш, више ништа немам, све сам подијелио". Узме зеко пиво и оде у своју рупу, кад након сат времена из рупе се зачује: "ШТА КО ЈЕ РЕК'О, ЗЕКО ЈЕ РЕК'О!!!"

Name

007 Бонд

06.02.2019 14:19

Не, из Србије су у свет годишње исели 20 - 30 000 људи. Од тога у Немачку оде 5- 6000. Хрвати масовно иду у Немачку (и у Ирску). Срби иду у: Аустрију, Канаду и Америку.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цвиx

07.02.2019 06:49

Да су такве плате у Њемачкој и Милорад би отишао горе...Пустите машту да ради своје...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин из Њемачке

07.02.2019 20:48

Ове износе што сте навели су бруто плате а наши људи који нису никада били и који планирају пут у Њемачку не треба да сањају снове и да се бацају цифрама јер просјечна плата радника (радника у фабрици,продавца,баустелца или медицинске сестре или боље рећи његоватељице старијих особа је уз нормално радно вријеме је од 1300-1800 и кад платите стан и обавезе ако двоје не ради онда сте гола биједа јер је стан овдје у развијенијим покрајинама 1000 еура и треба година и година рада,знања,одрицања и сналажљивости да се нешто оствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иди бре..

08.02.2019 06:21

Мало се ко вратио од оних што одоше.