И пензионери "засукали рукаве"

Тренутно 4. 288 пензионера у РС је на неки начин запослено, најчешће у акционарским друштвима из дјелатности грађевинарства, саобраћаја, прехрамбене индустрије, телекомуникација, рударства и другим областима гдје се траже стручњаци са одговарајућом лиценцом.

Република Српска 05.02.2019 | 09:15
И пензионери "засукали рукаве"
Пензионери на неки од начина остварују и радни однос у здравству, високом образовању, локалној управи, министарствима, државним органима, фондовима, комерцијалним пољопривредним газдинствима, те као љекари, адвокати, у заједницама етажних власника и у другим областима у мањем броју.

Подаци су ово Фонда пензионо-инвалидског осигурања (ПИО) РС, који кажу да према законским прописима корисник старосне и инвалидске пензије након остваривања права на пензију може бити у статусу осигураника (запосленог), док се кориснику породичне пензије који стекне статус осигураника обуставља исплата пензије, а преосталим корисницима се одређује нови износ пензије.

"Према евиденцијама Фонда и јединственог система регистрације, контроле и наплате доприноса, број корисника права на личну пензију (старосна и инвалидска пензија) који истовремено имају и статус осигураника износи 4.288 на неки од видова осигурања", кажу у Фонду ПИО РС.

Како каже Тихомир Јоксимовић, портпарол Фонда ПИО РС, размјер између радника и пензионера је 1,17 на према један.

"Број корисника права на пензију на крају прошле године био је 253.952, док је број осигураника био 307.707, што је однос 1,17 осигураника напрема једном кориснику права за пензију", рекао је Јоксимовић.

Додаје да се однос стопе зависности осигураника и корисника права у посљедњем периоду постепено побољшава.

"То илуструје податак да је на почетку ове године било 298.587 осигураника, а на крају године број  је порастао за више од 9.000", истиче Јоксимовић.

Раде Ракуљ, предсједник Удружења пензионера РС, каже да има пензионера који су у старосној пензији па раде, али да има и оних у инвалидској пензији који раде, а који су је незаконито стекли након рата, те да је ту потребно извршити провјере.

"Све конвенције о људским правима кажу да човјек има доживотно право да ради. Ако је неко радио 40 година, он је своје дао, али ми не споримо да он ради, јер је то његово људско право које има читав цивилизовани свијет", рекао је Ракуљ.

Он је нагласио да пензионери раде из разних разлога, што из потребе да преживе, што из психичких потреба.

"Неки не могу без рада, опредијељени су да раде и на тај начин продужавају свој живот, није им битна зарада. Најчешћи случај је што другима та пензија и није довољна за живот, не могу покрити све елементарне потребе живљења са својом малом пензијом па су присиљени радити, тако чак у појединим случајевима и интелектуалци раде физичке послове", рекао је Ракуљ.

Додао је да су се некада пожуривали људи да иду у пензију јер нису били продуктивни, а сада се ситуација окренула.

"Сада на тржишту, рецимо, нема армирача или других стручњака, па послодавци траже да што дуже задрже такве раднике у радном односу", додаје Ракуљ за "Независне".

Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца РС, каже да имамо много незапослених у РС, али када послодавцима треба неко из неке стручне области, онда немамо раднике, те да из тог разлога пензионери и раде.

"Свако би више волио млађег радника, способнијег, здравијег, него пензионера, али једноставно нема млађих стручних. Оне предности које смо имали распадом бивше државе, квалитетно обучену и школовану стручну радну снагу, поодавно смо изгубили. Наше школство дужи низ година није у служби ни радника ни привреде, школујемо кадрове који никоме не требају, а онда оно што нам треба немамо, то је један од разлога зашто пензионери раде", рекао је Шкребић.

(Независне новине)

 

Коментари / 10

Оставите коментар
Name

Ухљеби

05.02.2019 08:22

Е бас ти пензионери по градској управи и остале имају добре пензије..директно са радног мјеста це на гробље..сто не наведете пензионера од 100 км пензије сто иде на дневнице..треба пустити младе да раде..због метузалема и бјезе..Ракуљ исто..незна јел посао ил досао

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

05.02.2019 09:13

Велики дио их додатно рад зато сто мора, да би презиувјели, али има назалост и један мањи дио ухљеба који мисле да би без њих пропао свијет.А сто би и исли у пензију када свакако ниста нису ни тада ни сада радили.

Name

Коментар

05.02.2019 08:43

Собро казе Скребиц...насе сколство је нула, неквалитетно и непотребно...као и наси политицари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

послодавац

05.02.2019 09:06

Одосе млади науце посао и одосе.Вец сам вратио два мајстора пензионера..бар знају радити...

ОДГОВОРИТЕ
Name

циленко

05.02.2019 09:46

Јесу засукли тамо гдје преко странке могу продат неку лиценцу за потпис без рада

ОДГОВОРИТЕ
Name

Идемо у пропаст

05.02.2019 15:30

Да ли је ту урацуната и Мајкицка, збиља слаба пензија незаситом створу.

Name

xyx

05.02.2019 10:54

Глупости. Боље им је да пусте пензионерима пензија, биле 3. јануара прошло 30. дана, замајавају се глупим информацијама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пензионер

05.02.2019 12:18

Дај бре какве пензије кад видим Ракуља смучи ми се.,

Name

Раде Ракуљ

05.02.2019 19:42

Тразим посао не бирам какав само да имам за хљеба. Једва презивљавам са 3000 км лако је вама моји пензионери док вас ја престављам па примате И по 300км

Name

Човјек

05.02.2019 19:27

Пензионери који имају мале пензије морају радит немогу преживјети и ја сам такав 450 км мало за данашњи живот.

ОДГОВОРИТЕ