I penzioneri "zasukali rukave"

Trenutno 4. 288 penzionera u RS je na neki način zaposleno, najčešće u akcionarskim društvima iz djelatnosti građevinarstva, saobraćaja, prehrambene industrije, telekomunikacija, rudarstva i drugim oblastima gdje se traže stručnjaci sa odgovarajućom licencom.

Republika Srpska 05.02.2019 | 09:15
I penzioneri "zasukali rukave"
Penzioneri na neki od načina ostvaruju i radni odnos u zdravstvu, visokom obrazovanju, lokalnoj upravi, ministarstvima, državnim organima, fondovima, komercijalnim poljoprivrednim gazdinstvima, te kao ljekari, advokati, u zajednicama etažnih vlasnika i u drugim oblastima u manjem broju.

Podaci su ovo Fonda penziono-invalidskog osiguranja (PIO) RS, koji kažu da prema zakonskim propisima korisnik starosne i invalidske penzije nakon ostvarivanja prava na penziju može biti u statusu osiguranika (zaposlenog), dok se korisniku porodične penzije koji stekne status osiguranika obustavlja isplata penzije, a preostalim korisnicima se određuje novi iznos penzije.

"Prema evidencijama Fonda i jedinstvenog sistema registracije, kontrole i naplate doprinosa, broj korisnika prava na ličnu penziju (starosna i invalidska penzija) koji istovremeno imaju i status osiguranika iznosi 4.288 na neki od vidova osiguranja", kažu u Fondu PIO RS.

Kako kaže Tihomir Joksimović, portparol Fonda PIO RS, razmjer između radnika i penzionera je 1,17 na prema jedan.

"Broj korisnika prava na penziju na kraju prošle godine bio je 253.952, dok je broj osiguranika bio 307.707, što je odnos 1,17 osiguranika naprema jednom korisniku prava za penziju", rekao je Joksimović.

Dodaje da se odnos stope zavisnosti osiguranika i korisnika prava u posljednjem periodu postepeno poboljšava.

"To ilustruje podatak da je na početku ove godine bilo 298.587 osiguranika, a na kraju godine broj  je porastao za više od 9.000", ističe Joksimović.

Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS, kaže da ima penzionera koji su u starosnoj penziji pa rade, ali da ima i onih u invalidskoj penziji koji rade, a koji su je nezakonito stekli nakon rata, te da je tu potrebno izvršiti provjere.

"Sve konvencije o ljudskim pravima kažu da čovjek ima doživotno pravo da radi. Ako je neko radio 40 godina, on je svoje dao, ali mi ne sporimo da on radi, jer je to njegovo ljudsko pravo koje ima čitav civilizovani svijet", rekao je Rakulj.

On je naglasio da penzioneri rade iz raznih razloga, što iz potrebe da prežive, što iz psihičkih potreba.

"Neki ne mogu bez rada, opredijeljeni su da rade i na taj način produžavaju svoj život, nije im bitna zarada. Najčešći slučaj je što drugima ta penzija i nije dovoljna za život, ne mogu pokriti sve elementarne potrebe življenja sa svojom malom penzijom pa su prisiljeni raditi, tako čak u pojedinim slučajevima i intelektualci rade fizičke poslove", rekao je Rakulj.

Dodao je da su se nekada požurivali ljudi da idu u penziju jer nisu bili produktivni, a sada se situacija okrenula.

"Sada na tržištu, recimo, nema armirača ili drugih stručnjaka, pa poslodavci traže da što duže zadrže takve radnike u radnom odnosu", dodaje Rakulj za "Nezavisne".

Dragutin Škrebić, predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS, kaže da imamo mnogo nezaposlenih u RS, ali kada poslodavcima treba neko iz neke stručne oblasti, onda nemamo radnike, te da iz tog razloga penzioneri i rade.

"Svako bi više volio mlađeg radnika, sposobnijeg, zdravijeg, nego penzionera, ali jednostavno nema mlađih stručnih. One prednosti koje smo imali raspadom bivše države, kvalitetno obučenu i školovanu stručnu radnu snagu, poodavno smo izgubili. Naše školstvo duži niz godina nije u službi ni radnika ni privrede, školujemo kadrove koji nikome ne trebaju, a onda ono što nam treba nemamo, to je jedan od razloga zašto penzioneri rade", rekao je Škrebić.

(Nezavisne novine)

 

Komentari / 10

Ostavite komentar
Name

Uhljebi

05.02.2019 09:22

E bas ti penzioneri po gradskoj upravi i ostale imaju dobre penzije..direktno sa radnog mjesta ce na groblje..sto ne navedete penzionera od 100 km penzije sto ide na dnevnice..treba pustiti mlade da rade..zbog metuzalema i bjeze..Rakulj isto..nezna jel posao il dosao

ODGOVORITE
Name

re

05.02.2019 10:13

Veliki dio ih dodatno rad zato sto mora, da bi preziuvjeli, ali ima nazalost i jedan manji dio uhljeba koji misle da bi bez njih propao svijet.A sto bi i isli u penziju kada svakako nista nisu ni tada ni sada radili.

Name

Komentar

05.02.2019 09:43

Sobro kaze Skrebic...nase skolstvo je nula, nekvalitetno i nepotrebno...kao i nasi politicari.

ODGOVORITE
Name

poslodavac

05.02.2019 10:06

Odose mladi nauce posao i odose.Vec sam vratio dva majstora penzionera..bar znaju raditi...

ODGOVORITE
Name

cilenko

05.02.2019 10:46

Jesu zasukli tamo gdje preko stranke mogu prodat neku licencu za potpis bez rada

ODGOVORITE
Name

Idemo u propast

05.02.2019 16:30

Da li je tu uracunata i Majkicka, zbilja slaba penzija nezasitom stvoru.

Name

xyx

05.02.2019 11:54

Gluposti. Bolje im je da puste penzionerima penzija, bile 3. januara prošlo 30. dana, zamajavaju se glupim informacijama.

ODGOVORITE
Name

Penzioner

05.02.2019 13:18

Daj bre kakve penzije kad vidim Rakulja smuči mi se.,

Name

Rade Rakulj

05.02.2019 20:42

Trazim posao ne biram kakav samo da imam za hljeba. Jedva prezivljavam sa 3000 km lako je vama moji penzioneri dok vas ja prestavljam pa primate I po 300km

Name

Čovjek

05.02.2019 20:27

Penzioneri koji imaju male penzije moraju radit nemogu preživjeti i ja sam takav 450 km malo za današnji život.

ODGOVORITE