Како провјерити лажне дипломе?

Посланици у Народној скупштини Републике Српске покренули су питање валидности диплома у јавном сектору у Српској.  Упућени су позиви институцијама да се доставе подаци о стручној спреми запослених. Из Владе нема конкретних одговора.

Република Српска 04.02.2019 | 19:53
Како провјерити лажне дипломе?
Посланици опозиције на првом редовном засједању новог сазива Народне скупштине, покренули су, између осталог, питање стручности и валидности диплома запослених у јавном сектору у Републици Српској. Народни посланик Небојша Вукановић  затражио је од Министарства просвјете и културе да провјери валидност диплома министара у Влади Српске. Вукановић каже да у Републици Српској влада права поплава приватних школа и факултета, гдје се стичу или лажирају дипломе из свих области. То није заобишло ни образовне институције.

„Ако желите уништити неку нацију, прво морате уништити образовање. Ви сте тек дошли и на Вама није одговорност, али се надам да размишљате да извршите ревизију рада свих приватних образовних установа, и средњошколских и високошколских. Врло је битно да се у Републици Српској донесе само један стандард и да се каже не може у јавном сектору радити људи са приватним дипломама, док има оних који су конкурисали са дипломама јавних факултета“, каже посланик у Клубу СДС-а Небојша Вукановић.

Посланик ПДП-а Јелена Тривић затражила је да јој се доставе подаци о дипломама и стручној спреми свих запослених у јавном сектору у Српској, почевши од Владе Српске, затим Народне скупштине те кабинета предсједника. Тривићева је тражила и да јој се достави одговор када је и у којој установи свака од диплома стечена.

Да би се спријечиле малверзације, неопходна је контрола над образовним установама које издају дипломе, сматрају из НВО. Још је неопходно провјерити да ли су звања кандидата уопште валидна и да ли су их стекли на прави начин. Међутим, највећи проблем за образовање у БиХ јесте што су управо ове установе потпуно легалне.

„Ријеч је о легалним установама које имају дозволу за рад, а које омогућавају да се уз додатан новац, звање стекне много прије и без икаквих обавеза. Ево, рецимо, дипломе средње школе за 17 дана. Имали смо бројне примјере и на високошколским установама, гдје су особе завршавале факултете у року од неколико мјесеци или годину дана“, објашњава Ивана Корајлић из „Транспаренси Интернешнела“.

У овом тренутку извршити овакву ревизију био би Сизифов посао, јер не постоје прави подаци колико је запослених у јавном сектору, поручују из „Транспаренсија“. Кажу и да тренутно не постоји установа која посједује капацитете за цјелокупну анализу. На ове критике нема конкретне реакције из Владе Српске. Добили смо коментар да се по овом питању чека званичан став.

Из ПДП-а истичу да је проблем лажних диплома присутан у цијелој Републици Српској и да се тиче свих грађана, јер у многим установама раде људи који су звање стекли на нелегалан начин.

„Управо због људи који су на поштен, легалан и легитиман начин стицали своју дипломе, а сада гледају оне за које знају да или немају диплому или имају фалсификовану диплому како имају иста права као они или чак виша, или чак су им шефови, или надређени или обављају највише државне функције - због њих покрећем једну овакву иницијативу“, каже Јелена Тривић, посланик ПДП-а у НС Републике Српске.

На два јавна универзитета у Републици Српској, у Бањалуци и у Источном Сарајеву постоје 34 факултета, док приватних факултета и високих школа тренутно има више од 15. Посљедњих година примјетан је пад броја студената који се уписују на државне универзитете. Након првог уписног рока у академској 2018/19 на Универзитету у Источном Сарајеву остало је упражњено више од половине планираних мјеста за бруцоше. На поједине смјерове није уписан нити један студент. На бањалучком Универзитету у овој години уписана су 2.274 студента, што је за око 500 студената мање него у претходној години.



БН ТВ

Коментари / 53

Оставите коментар
Name

Коле

04.02.2019 18:58

Да ли це се провјерити диплома академски образованог Костадина Васица?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

04.02.2019 19:35

И сви морају навести имена барем петоро својих колега с којима су "студирали", ишли на "вежбе и предавања"...Али и обрнуто, "дипломацу" окачити јавно фотографију и нека се јаве његове "колеге" ако их препознају. Бодује се барем пет студената.

Name

Гоги

04.02.2019 19:54

Затворит приватне факултете фабрике фалш диплома!) Ретроактивно поноштит стечене и дати предност државним факултетима код запошљавања у јавни сектор, јер приватне фалш школе постоје искључиво из тог разлога.

Name

винко

04.02.2019 20:29

Купујте људи док можете.

Name

били

04.02.2019 21:05

Прво кренути од судова да се види колико је правника државно а колико приватно право завршило.

Name

разумио

05.02.2019 06:37

"Сваки дан ми (власт) кидамо по један комадиц старог реда и устројства, поцев од економије преко науке, литературе, умјетности, архитектуре и филма па све до политике и права. Они (народ) нас морају напасти, да би презивјели, а ми њих морамо унистити, да би испунили насу хисторијску мисију." Мицхаел Ледеен, "Тхе Wар агаинст тхе Террор Мастерс", 2002

Name

Министар

05.02.2019 07:00

Ре Гоги. То сто си написао је демагогија. Ја сам заврсио факултет на јавном универзитету али знам да то сто предлазес законски није могуце. У слуцају ретроактивног пониставања диплома дрзава це се наци под милионским тузбама и сигурно це изгубити. Приватне образовне установе је могуце укинути законом али је велико питање какве последице би то имало. Оно сто је могуце урадити је рангирање факултета и провјера фалсификата. Ја знам два слуцаја фалсификованих диплома средње сколе али се не усудјујем да пријавим јер су ти људи полтрони директора па би сигурно трпио последице. Потребно је хитно увести систем анонимне пријаве лазних диплома. Посто дрзава оцигледно неце ријесити тај проблем ја предлазем да Драско и Тривицева направе маил или неки други систем којима би њима могао да доставим податке па да се они баве тим проблемом. Такодје треба реци да је ово појава која постоји у свим странка и то це изазвати отпор и у самом пдп-у.

Name

инспектор

05.02.2019 10:29

Требају инспектори контролисати уписе, предавања, испите, дипломирање... као технички преглед возила.

Name

Романија

05.02.2019 11:12

Пола запослених у Влади РС и заједничких институција БиХ, су купљене дипломе или са приватних факултета.

Name

Исток

05.02.2019 16:06

Диплома није показатељ знања. Избаците диполоме из система рангирања приликом запосљавања . Ако кандидат посједује веце знање из области за коју се тестира а не посједује диплому која се трази треба му омогуцити да ради на том мјесту јер диплома његовог такмаца није довољно доба. Уопсте. Папир трпи све. Доказивати знање једним папиром кога је могуце накнадно написати , лазирати или спровести све процедуре које су потребне за добијање дипломе без тестирања знања потребног за добијање те дипломе обесмисљава само вредновање дипломе . Стога , тестирајете људе па це те знати ко је како образован.

Name

Нонсенс

04.02.2019 19:08

Не знају колико има запослених, а не да провјере дипломе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Роко

04.02.2019 19:08

Па пола их има у владајућем табору како ће сами против себе..... Немогућа мисија...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Једноставно

04.02.2019 19:13

За сва радна мјеста у јавном сектору расписати нове конкурсе за запосљавање, а провјеру знања врсити на јавним универзитетима, пред пуним амфитеатрима, уз могуцност да се кандидати и медјусобно испитују, наравно из материје која је предвидјена наставним планом и програмом за одредјену струку. Сто се тице до сада упослених у јавном сектору и њих такодје подвргнути истом типу теста, а ако га не продју - обавезати их да врате пуни износ свих плата које су примили са лазним дипломама, па нека онда иду на "факултете" гдје су добили те лазне дипломе, да ом ови рефундирају троскове. Као сто видите, за све аномалије овога друства постоје ријесења, друго је питање сто то нико не би примјенио, јер би овакво цисцење захватило све политицке партије, а поготово главну владајуцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!?

04.02.2019 20:02

И јос скривену камеру. Па то би изгледало страсно и комицно.

Name

Ре једноставно

04.02.2019 23:25

Која би то трагикомедија била, када би властела почела да муца, сунце ти љубим...

Name

Јоја

04.02.2019 19:20

Уз иницијативу Небојше Вукановића и Јелене Тривић требало би да стану и сви медији којима је стало до истине како би се објелоданило које високошколске установе и коме издају лажне дипломе.Допринос у разоткривању актера овог нечасног посла и нечасних "дипломаца", међу којима вјероватно има и понеки минстар или неки други функционер у Српској требало би да пруже и сви они који нешто о томе знају.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Когде

04.02.2019 19:20

Хахаха..затразили од Министарства просвјете и културе на целу са конобарицом која је прва јахањем зарадила дипломицу...а онда министар полиције у приватном стану за 1 дан зарадио диплому, додик исто тако...опозиција је смијесна. Ко цецда вам рафи провјеру, лопови, грандовке и разбојници. Провјера диплома се ради кад се преузме власт чобанијо

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

04.02.2019 19:41

Знаци министрица просвјете Тривиц Наталија има средњу угоститељску ,па људи јели то истина онда смо дно дна

Name

???

04.02.2019 20:00

Зашто нико не објави коју средњу школу и који факултет је завршила Министарка просвјете?

Name

Мозак љеља

04.02.2019 20:58

Ма грандовка је заврсила ваљда угоститељску, па неки.курс па онда уписала драматургију у бг ..полагање са ногицама увис..додикова конкубина, добила ногу на Тв, па је овај баја запосли у модрици па и тамо добије ногу ..додик јој уплацивао годисње 300 хиљ за онај дукат фест па је тако с њим поткрадала будзет..

Name

Рогатичанин

04.02.2019 19:33

Ђоко Раздољац предсједник СО Рогатица је по занимању кувар, а приказује лажну диплому економског факултета из Београда. Коме да се обратимо да испита овај случај?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црна Јелена

04.02.2019 20:53

Па Раздољац је предсједник ПДП-а у Рогатици....

Name

дијете рога'це

04.02.2019 21:11

Не дирајте Ђока,јер док је њега све ће бити удуре,вој код нас..он треба само да стоји на степеницама опћинске зграде и чека онога кога наши сељаци изгласају,па да се тој опцији прикључи.Сви би они били к'о Ђоко,да их је допало!Гдје су сада силни Калачи и Јанковићи,да предузимају акције којим доказују јунаштво и чојство.Све су то мали Говедаревићи и Бјелице,који гледају како се ухљебити,а Рога'цу ко ј..е..Нема нама напријед са оваквим менталитетом и зато је Ђокова диплома најмањи проблем..већи су проблем ови млади ВСС стручњаци,који су засјели на позоције,типа мали Новаковићи,или Фр. Мотикица и остали"трагачи"по наређењу..Ђоко је конобар,а конобар увјек успоставља ред међу пијаним гостима,тако да је и фајронт у рукама..управо конобара,како у новообојеној згради Опћине,гдје службује Ђоко,тако и у згради преко пута,гдје конобарише сиротиња за 30-ак марака.. А кад све то у перо преточи времешни пензос Сретен,али само што му се нареди,док млади журналисти лутају по чаршији без перспективе,весељу никад краја..Неће ни ово дуго...ако Бог да

Name

Број 1

04.02.2019 19:46

Тзв. Др. Врховац из Приједора (СНСД), купљене дипломе: универзитетска, пост-дипломска, докторат! Децко је благо рецено неписмен... Провјерено!

ОДГОВОРИТЕ
Name

П р а в н и к

04.02.2019 20:34

Јој јашта је, човјек све приватно позавршавао....

Name

Блиц

04.02.2019 19:51

Слажем се у потпуности са овом иницијативом. Сви државни службеници који су завршили приватни факултет треба да добију отказ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бојан

05.02.2019 06:22

Слажем се и ја, али од тога нема ништа. Већина инспектора у МУП-у и у Инспекторату мислим да има дипломе сумњивог поријекла. Сваки "сумњиви факултет" избацује правнике. Па ко онда да врши провјеру и да истражује ваљаност диплома. Многе дипломе које сам видио од деведесете на овамо исписане су руком, значи купљене. Признају се дипломе и подобни радници напредују на послу иако им дипломе стижу са непризнатих факултета. Чудно.

Name

????

06.02.2019 08:39

Мислим да то баш није све тако има и оних који су завршили државне факултете на разне начине. Ево самном раде два момка један је завршио редовно значи ишао на предавања и све остало приватни а други државни и овај са привтног јачи је за класу у знању од овог што је завршио државни ко хоће да учи тај ће научити тако да се мућка и на државном.

Name

Пд

04.02.2019 19:53

Мало је лазних диплома, проблем су брзе, купљене дипломе!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милован

05.02.2019 06:37

Како је мало лажних диплома? Каква је то диплома која је добијена а да се није ни видио факултет? Каква је диплома добијена полагањем испита тако што се поштом шаљу неки семинарски радови? Какви су факултети гдје се испит спрема из скрипте од 15-20 питања? Какви су факултети гдје се крај студија рачуна према броју преосталих рата? И такви стручњаци треба нама (јер у иностранство не могу) да пројектују мостове, да доносе законе, да уче дјецу у школама, да воде предузећа и шта све још не?

Name

Мала Му

04.02.2019 19:57

Господо из ПДП-а ви прво да провјерите своје, па тек онда да завирујете у туђе. Јер кад смо пријављивали поједине Ваше чланове за такве дипломе и покушавали да оспоримо поједине намјештене конкурсе за које какве функције, било је појео вук магарца. Своје смеће прво почистите!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

04.02.2019 20:06

Приватни факултети,па то је страсно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Израелац

04.02.2019 20:16

у сколству раде са средњум сколама ко професори и то отворено.. док са дипломама селе за њемацку.. битна само цланска карта СНСД

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

04.02.2019 20:23

Народ је спреман на све и сваста ако се не казњава . Поставља се питање јесмо ли ми толико лос народ ? Знање и образовање је стуб дрзаве ,ако немамо образоване и способне људе онда смо нико и ниста.Порука је под хитно се посветити образовању,зауставити овај суноврат у науци ,инаце нас нема нигдје. Ко је спреман и упуста се у тај ризик да купи диплому тај је спреман на све сто је најгоре.Сјетите се само како је било теско само један предмет полозити.Образовање се стице постепено ,нема прескакања оно се надовезује.Зато имамо запосленике у јавним предузецима који не знају допис написати а знају реци ја имам факултет, брука наса.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

04.02.2019 20:48

КОЈИЦ МИЛОРАД ДИРЕКТОР ИНСТИТУТА ЗА БЕСТАЛА ЛИЦА И ИСТРАЗИВАЊЕ РАТНИХ ЗЛОЦИНА ЈЕДВА ЗАВРСИО СРЕДЊУ СКОЛУ,А ФАКУЛТЕТ КУПИО СТО ПОСТО ТО ЗНАМ ЈЕР ЈЕ СА МОЈОМ ЦЕРКОМ ИСАО У СКОЛУ,А КАО ДА НИЈЕ ИСАО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ста реци?

04.02.2019 21:00

Био сам у друсту кад супруг реце : " Сања, који сам ја оно факулет заврсио"? Она му одговори "ако ти не знас како цу знати ја". Мислим да је то био приватни факулет у Градисци код Бакица. Ето има медју нама и таквих који раде на мјесту високе спреме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Страва

04.02.2019 21:09

Како ће доћи до било какве провјере диплома, када већина оних, који треба о томе да одлуче, управо има фалсификоване или купљене дипломе? Покварен смо народ јер нас предводе најгори међу нама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Матура Лосих Уценика

04.02.2019 21:11

Цитам све претходне коментаре.Све сто стw написали људи моји...све то је сигурно 99% све тацно. Али знајте једну ствар-никад ама бас никад-дрзава а јос мање ентитети као управне јединице, неце ниста урадити по питању купљених, фалсификованих, кривотворених диплома.Неце из простог разлога сто је цитав апарат дрзавни изградјен на миту, корупцији и на аферама.85 % слузбеника јавног сектора је купило, или је на друге сумњиве нацине досло до диплома и академских звања,али не и до ЗНАЊА.Зато су и могуце ове греске кардиналне разним струкама и пољима привреде и јавног сектора...Зато омладина која је регуларно заврсила и досла до дипломе и знања одлази у иностранство.....и због тога никад неце доц до ревизије диплома...

ОДГОВОРИТЕ
Name

За

04.02.2019 21:39

Апсолутно тачно мишљење. Никад неће провјеравати куповне дипломе. То је једноставно немогућа мисија, ради бројних разлога, који су сваком нормалном јасни. Све остало је чиста демагогија.

Name

Матура Лосих Уценика

04.02.2019 21:12

Цитам све претходне коментаре.Све сто стw написали људи моји...све то је сигурно 99% све тацно. Али знајте једну ствар-никад ама бас никад-дрзава а јос мање ентитети као управне јединице, неце ниста урадити по питању купљених, фалсификованих, кривотворених диплома.Неце из простог разлога сто је цитав апарат дрзавни изградјен на миту, корупцији и на аферама.85 % слузбеника јавног сектора је купило, или је на друге сумњиве нацине досло до диплома и академских звања,али не и до ЗНАЊА.Зато су и могуце ове греске кардиналне разним струкама и пољима привреде и јавног сектора...Зато омладина која је регуларно заврсила и досла до дипломе и знања одлази у иностранство.....и због тога никад неце доц до ревизије диплома...

ОДГОВОРИТЕ
Name

грађанин

04.02.2019 21:12

У државну институцију примати само кандидате са државних факултета. Провјерити стварно садашње стање запослених њихових диплома. То је то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јованн

04.02.2019 21:31

Ко је завршио приватни фаx мозе се запослити само у приватни сектор..ко је завршио државни фаx у дрзавне установе и све ок..Па да видите колико би их студирало на Нубл..Бубл..аперион..по Травнику и европском универзитету у Брчком..позз

ОДГОВОРИТЕ
Name

Студенти

04.02.2019 21:37

државних факултета, шта чекате? Изађите на улице и тражите затварање ових приватних продавница диплома и отпуштање свих страначких ухљеба са купљеним дипломама. Немојте кукавички ћутати и мислити да ће се за вас наћи мјесто у систему ако будете у владајућој партији. Ено и студенти у Београду су устали, шта ви чекате?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мица Трофртаљка

04.02.2019 21:38

У Добоју се купују дипломе на Дрзавном факултету.Саобрацајни факултет.Како то ресити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стање

04.02.2019 22:45

Стање на државним факултетима неће се поправити док се не затворе ове приватне продавнице диплома. Поготово га неће ријешити садашња министарка просвјете са средњом ухоститељском и којим оно факултетом? Срам вас било, професори универзитета, што ћутите и дозвољавате овакво понижавање просвјете!

Name

Катакомба

05.02.2019 07:47

Слазем се са Мицом. Купују и дрзавне дипломе. Провјерити и њихово знање. Људи када заврсе дрзавни факултет оцекују канцеларијски посао на будзету. У реалном сектору радити за њих је понизење ово сам написала јер такво искуство имам. Нико од цетири приправника није хтио остати да ради после одрадјеног приправницког стаза у фирми. И нису били неки зналци да се разумијемо. Терет нама радницима. Остала је једна са приватног факултета и она једина и ради и сад. Професори су лопови и власници тих истих приватних факултета.

Name

МК

05.02.2019 00:07

МИСЛИМ И СИГУРНО ЈЕ ТАКО ДА ЈЕ ДОЛАСКОМ НА ВЛАСТ СНСД ПРЕВАРАНТСКЕ ВЛАСТИ КОЈА ЈЕ КРИМИНАЛОМ ОБИЉЕЗИЛА СРПСКИ НАРОД И ЛЕГАЛИЗОВАЛА КРИМИНАЛ ПАРОЛОМ ТИ МЕНИ ЈА ТЕБИ УВЕЛА ГРАДЈАНЕ У ЗАЦАРАНИ КРУГ КОЈИ ПОД ХИТНО НЕКО МОРА ПРЕКИНУТИ ИНАЦЕ НЕ ДА НАС ВИСЕ НИКО НЕЦЕ ПОСТОВАТИ НЕГО ЦЕМО ПОЦЕТИ МРЗИТИ САМИ СЕБЕ КАД СЕ ПОГЛЕДАМО У ОГЛЕДАЛО.ЗАЛОСНО ЈЕ СТО СМО ПОЦЕЛИ И У ОГЛЕДАЛО СВЕ МАЊЕ ДА СЕ ГЛЕДАМО ЈЕР СЕ БОЈИМО СТА ВИДИМО У ТОМ ОГЛЕДАЛУ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко

05.02.2019 06:43

Цитав глупости које људи пису на овом порталу и не могу да вјерујем.Ко заврси дрзавни факултет да добије дрзавни посао,а са приватним у приватнике,стварно сте смјесни.Какве везе има дрзавни и приватни факултет,само да вас подсјетим највисе афера и корупције је на тзв."јавним или дрзавним"факултетима.Свака цаст провјере да буду али не мозете реци да није регуларна диплома онога који је студирао на приватном факултету 3 или 4 године.Прицате о дрзавном факултету а заврсавају га и свакакви ликови,поздрав.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.02.2019 08:04

Не паметуј Рајко..нису то глупости вец то тако треба да се уради..па не би Мајкицка и остала братија у 55 ох години дипломирале.Ина и на јавном универзитету корупције али цовјеце људи оду у Травник..за годину полозе 42 испита и раде у влади РС..У принципу приватни фаx иде радит код приватника ..дрзсвни у дрзавне установе и ок..или укинути приватне универзитете јер ми као друство нисмо за то сазрели јос увијек....

Name

Лупез

05.02.2019 08:14

Најпрестижније свјетске школе и факултети су приватне. Школарине огромне. На јавним и државним образовним установама студира сиротиња.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ратко

05.02.2019 09:28

НЕДИРАЈТЕ ИХ СВИ СУ ЗАПОСЛЕНИ КОД ДОДИКА И БИСЕРКЕ А НЕМОЖЕТЕ ИМ НИ ПРИЋИ ПОШТО ЈЕ Р СРБСКА ВЛАСНИШТВО КОРУПТИВНОГ СНСДа

ОДГОВОРИТЕ
Name

сале

05.02.2019 11:18

Слажем се са текстом горе, међутим, на државним универзитетима су преоштри критеријуми, поготово тамо гдје не би требали бити, поједини професори превише дижу свој предмет, а у каснијем животу и раду тај исти предмет буде скроз небитан. То је оно што тјера студенте од државних школа, наишло је ново вријеме, вријеме интернета и других друштвених мрежа и сл., мислим да су наши школски програми застарјели и да их треба мијењати, прилагођавати времену и мјесту, ученицима, студентима. Зашто човјек да изгуби десет година на државном универзитету због неважне и скоро неважне ствари. један је живот то је ненадокнадиво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Рајко 2

05.02.2019 22:13

Свака цаст Министровом коментару који нормално и логицно размисља,не мозете тако дијелити запослене,то нема ни у најгорим и најпримитивнијим дрзавама.Ста сте ви богови да одлуцујете који ваља а који не ваља факултет,спустите се мало на земљу.Само млатите по порталима,ја знам ово,ја знам оно,ја сам најпаметнији,најискуснији,за ста....За испијање кафа и млацење празне сламе.

ОДГОВОРИТЕ