Хан предлаже нови модел преговора

Европски комесар за сусједску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан предложио је посебан формат за рјешавање свих економских препрека између Београда и Приштине, пише приштински Коха диторе.

Свијет 04.02.2019 | 16:11
Хан предлаже нови модел преговора
Како наводи, Хан је прво позвао на "прекид ватре" између Београда и Приштине, односно на уздржавање од акција које су изазвале провокације и довеле до пораста напетости између двије стране.

"Током посјета Београду и Приштини, комесар Хан предложио је странама да се позабаве различитим иритирајућим акцијама по питању трговине у одређеном формату", наводи Коха диторе да им је речено у Хановој канцеларији.

Како се наводи у чланку, овај приступ значио би да обје стране, као знак добре политичке воље, привремено обуставе све мјере и акције које се сматрају провокативним и које су отежавале трговину у протеклих неколико мјесеци, чекајући коначан споразум.

"То би, такође, одблокирало дијалог којим посредује ЕУ, за који су обе стране изразиле посвећеност. Приједлог остаје на столу и на странама је да се њиме позабаве", наводи се у саопштењу Ханове канцеларије.

Приштински лист тврди да је та понуда изнијета и у писму које су премијеру привремених приштинских институција Рамушу Харадинају раније упутили шефица европске дипломатије Федерика Могерини, комесар за трговину Сесилија Малмстром и комесар Јоханнес Хан.

Наводи и да се о томе разговарало на састанку Савјета за стабилизацију и придруживање у децембру прошле године, као и на састанку Харадинаја и Хана, током његове посјете Приштини средином јануара ове године.

(Тањуг)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Ратко

04.02.2019 15:23

Опет нама по гу.ици.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сипац

04.02.2019 15:32

свијетска сила се спроводи само на србима док је сиптарима да се понасају кака оце

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

04.02.2019 15:55

Пара врти гдје бургија неце.

Name

Адил

04.02.2019 15:53

Капа доле сиптарима, они знају како са србицима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Харадинаја Бегиц

04.02.2019 15:55

Глупо је гос. Хан да Србија води такве преговоре са самозваним представницимима властите територије. Има ли таквих ствари у Васој домовини?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јоја

04.02.2019 17:35

косово је србија, нема признавања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Аустрија

05.02.2019 13:40

Није ба људи ни пара у питању вец америка јер ово сто вицу европа ние то то вец је јавни клозет америке и русије ста има то европа своје ниста само лази гдје је та демократија у европи или судству или здравству за ауслендере нема вец стати газда да

ОДГОВОРИТЕ
Name

младен

05.02.2019 21:08

Нема и неце бити ппмака од стране албанаца .То је све фарса Амери Рекли непопустајте Србију на колена неце издрзати .То је игра сви притисцу они се смију нема им санкција еу несмије ниста пита се амер јер је улозио у албанце .јел то видите сви хоце а нема наредбе Да се санкционису .

ОДГОВОРИТЕ