Han predlaže novi model pregovora

Evropski komesar za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han predložio je poseban format za rješavanje svih ekonomskih prepreka između Beograda i Prištine, piše prištinski Koha ditore.

Svijet 04.02.2019 | 16:11
Han predlaže novi model pregovora
Kako navodi, Han je prvo pozvao na "prekid vatre" između Beograda i Prištine, odnosno na uzdržavanje od akcija koje su izazvale provokacije i dovele do porasta napetosti između dvije strane.

"Tokom posjeta Beogradu i Prištini, komesar Han predložio je stranama da se pozabave različitim iritirajućim akcijama po pitanju trgovine u određenom formatu", navodi Koha ditore da im je rečeno u Hanovoj kancelariji.

Kako se navodi u članku, ovaj pristup značio bi da obje strane, kao znak dobre političke volje, privremeno obustave sve mjere i akcije koje se smatraju provokativnim i koje su otežavale trgovinu u proteklih nekoliko mjeseci, čekajući konačan sporazum.

"To bi, takođe, odblokiralo dijalog kojim posreduje EU, za koji su obe strane izrazile posvećenost. Prijedlog ostaje na stolu i na stranama je da se njime pozabave", navodi se u saopštenju Hanove kancelarije.

Prištinski list tvrdi da je ta ponuda iznijeta i u pismu koje su premijeru privremenih prištinskih institucija Ramušu Haradinaju ranije uputili šefica evropske diplomatije Federika Mogerini, komesar za trgovinu Sesilija Malmstrom i komesar Johannes Han.

Navodi i da se o tome razgovaralo na sastanku Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje u decembru prošle godine, kao i na sastanku Haradinaja i Hana, tokom njegove posjete Prištini sredinom januara ove godine.

(Tanjug)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Ratko

04.02.2019 15:23

Opet nama po gu.ici.

ODGOVORITE
Name

sipac

04.02.2019 15:32

svijetska sila se sprovodi samo na srbima dok je siptarima da se ponasaju kaka oce

ODGOVORITE
Name

Re

04.02.2019 15:55

Para vrti gdje burgija nece.

Name

Adil

04.02.2019 15:53

Kapa dole siptarima, oni znaju kako sa srbicima.

ODGOVORITE
Name

Haradinaja Begic

04.02.2019 15:55

Glupo je gos. Han da Srbija vodi takve pregovore sa samozvanim predstavnicimima vlastite teritorije. Ima li takvih stvari u Vasoj domovini?

ODGOVORITE
Name

Joja

04.02.2019 17:35

kosovo je srbija, nema priznavanja

ODGOVORITE
Name

Austrija

05.02.2019 13:40

Nije ba ljudi ni para u pitanju vec amerika jer ovo sto vicu evropa nie to to vec je javni klozet amerike i rusije sta ima to evropa svoje nista samo lazi gdje je ta demokratija u evropi ili sudstvu ili zdravstvu za auslendere nema vec stati gazda da

ODGOVORITE
Name

mladen

05.02.2019 21:08

Nema i nece biti ppmaka od strane albanaca .To je sve farsa Ameri Rekli nepopustajte Srbiju na kolena nece izdrzati .To je igra svi pritiscu oni se smiju nema im sankcija eu nesmije nista pita se amer jer je ulozio u albance .jel to vidite svi hoce a nema naredbe Da se sankcionisu .

ODGOVORITE