Слике из највеће приватне колекције на свијету за палату Харија и Меган

Када се Меган Маркл и принц Хари у марту уселе у свој нови дом Фрогмор Котиџ (Фрогморе Цоттаге) близу Виндзора, на зидове ће окачити уметничке слике непроцењиве вредности које ће им поклонити краљица Елизабета Друга.

Забава 04.02.2019 | 13:39
Слике из највеће приватне колекције на свијету за палату Харија и Меган
Према писању британских медија, 92-огодишња краљица је својег унука и његову супругу већ позвала да изаберу неколико уметничких дела из њене приватне збирке. 

Треба истаћи да Краљевску колекцију не чине само дела старих мајстора. Реч је о највећој приватној колекцији слика у свету, коју чини више од милион уметничких дела. Међу њима су Рембрантова и Тицијанова платна, Леонардова и Ван Дајкова ремек-дела, али и слике Ендија Ворхола и Лусијана Фројда. 

Већина краљичиних уметнина датира из времена Чарлса Првог, који је владао од 1600. до 1649. године и био страствени сакупљач дела италијанских сликара и покровитељ Ван Дајка и других уметника. Након његовог погубљења, целокупна колекција је продата, али је већи део враћен након повратка монархије после смрти Оливера Кромвела.

Међу монарсима који су следили било је великих љубитеља уметнина који су знатно обогатили краљевску колекцију, попут Џорџа Трећег и краљице Викторије. Премда је данас власница читаве колекције краљица Елизабета Друга, о њој се брине фундација "Ројал колекшн траст". 

Избор слика из краљичине збирке велика је част за Меган и Харија, а изузетак нису били ни принц Вилијам и његова супруга Кејт Мидлтон. Након венчања 2011. и они су, на краљичин позив изабрали уметничка дела за своје домове у Кенсингтон палати и у Анмер Халлу. 

Према писању часописа Вариетy и Хелло, реновирање новог дома Меган и Хари коштаће око 5,4 милиона долара, а пар би у њега требало да се усели у марту. Само на еко-бојлер биће потрошене 92.000 долара, а унутрашњост дворца дизајнираће стилисткиња Вики Чарлс.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Вук

04.02.2019 13:48

Човјек се једноставно запита, како неки људи ничим изазавани заслуже овакав луксуз! јбт родиш се као и сви други људи, дакле испаднеш из ПМ, имаш уста, нос и остале органе као други људи, идеш у wц као и сви остали људи, али ето ти си тамо неки принц и од самог рођења имаш све ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борис

04.02.2019 14:28

Сила и моћ.

Name

Теорија релативитета или судбина, сто је ?!

04.02.2019 17:53

Тко је родјен под сретнијом звијездом? Меган или Хари?!!!! Илити још боље поредјење - Ђоковић или његова супруга ?!! Примјера има још.