Slike iz najveće privatne kolekcije na svijetu za palatu Harija i Megan

Kada se Megan Markl i princ Hari u martu usele u svoj novi dom Frogmor Kotidž (Frogmore Cottage) blizu Vindzora, na zidove će okačiti umetničke slike neprocenjive vrednosti koje će im pokloniti kraljica Elizabeta Druga.

Zabava 04.02.2019 | 13:39
Slike iz najveće privatne kolekcije na svijetu za palatu Harija i Megan
Prema pisanju britanskih medija, 92-ogodišnja kraljica je svojeg unuka i njegovu suprugu već pozvala da izaberu nekoliko umetničkih dela iz njene privatne zbirke. 

Treba istaći da Kraljevsku kolekciju ne čine samo dela starih majstora. Reč je o najvećoj privatnoj kolekciji slika u svetu, koju čini više od milion umetničkih dela. Među njima su Rembrantova i Ticijanova platna, Leonardova i Van Dajkova remek-dela, ali i slike Endija Vorhola i Lusijana Frojda. 

Većina kraljičinih umetnina datira iz vremena Čarlsa Prvog, koji je vladao od 1600. do 1649. godine i bio strastveni sakupljač dela italijanskih slikara i pokrovitelj Van Dajka i drugih umetnika. Nakon njegovog pogubljenja, celokupna kolekcija je prodata, ali je veći deo vraćen nakon povratka monarhije posle smrti Olivera Kromvela.

Među monarsima koji su sledili bilo je velikih ljubitelja umetnina koji su znatno obogatili kraljevsku kolekciju, poput Džordža Trećeg i kraljice Viktorije. Premda je danas vlasnica čitave kolekcije kraljica Elizabeta Druga, o njoj se brine fundacija "Rojal kolekšn trast". 

Izbor slika iz kraljičine zbirke velika je čast za Megan i Harija, a izuzetak nisu bili ni princ Vilijam i njegova supruga Kejt Midlton. Nakon venčanja 2011. i oni su, na kraljičin poziv izabrali umetnička dela za svoje domove u Kensington palati i u Anmer Hallu. 

Prema pisanju časopisa Variety i Hello, renoviranje novog doma Megan i Hari koštaće oko 5,4 miliona dolara, a par bi u njega trebalo da se useli u martu. Samo na eko-bojler biće potrošene 92.000 dolara, a unutrašnjost dvorca dizajniraće stilistkinja Viki Čarls.

B 92
foto:internet

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Vuk

04.02.2019 13:48

Čovjek se jednostavno zapita, kako neki ljudi ničim izazavani zasluže ovakav luksuz! jbt rodiš se kao i svi drugi ljudi, dakle ispadneš iz PM, imaš usta, nos i ostale organe kao drugi ljudi, ideš u wc kao i svi ostali ljudi, ali eto ti si tamo neki princ i od samog rođenja imaš sve ???

ODGOVORITE
Name

Борис

04.02.2019 14:28

Сила и моћ.

Name

Teorija relativiteta ili sudbina, sto je ?!

04.02.2019 17:53

Tko je rodjen pod sretnijom zvijezdom? Megan ili Hari?!!!! Iliti još bolje poredjenje - Đoković ili njegova supruga ?!! Primjera ima još.