Истра: Тоне смећа затрпале ријеку

У посљедња три дана у Пазину у Истри пало је 142,4 милиметара кише, што је довело до тога да су притоке Пазинчице нагло набујале, укључујући притоку Дразеј који пролази код одлагалишта грађевинског материјала Лакота, пријети еколошка катастрофа великих размјера упозорава хрватски сајт Индеx. хр.

Регион 04.02.2019 | 12:17
Истра: Тоне смећа затрпале ријеку
Наиме, сајт преноси наводе Иницијативе грађанске иницијативе "Наш поток" - да су са посљедњом бујицом, енормне количине грађевинског отпада, пластике, гума и агротекстила завршиле у Пазинчици и Пазинској јами, преноси Индеx.хр.

Како додаје, на више мјеста вода продире испод насипа, те и даље испира материјал.

Пошто је Пазинчица ријека понорница, чији се дио протеже чак и до Раше, пријети еколошка катастрофа великих размјера, упозорава хрватски сајт истичући да је просјек падавина у фебруару 79,6 милиметара.

Индеx.хр наводи, позивајући се на Истрамет, да је проблематика око бујичног притока Дразеј и одлагалишта Лакота већ позната дуже вријеме, а да је све кулминирало отварањем огромне рупе на самом одлагалишту у јуну прошле године.

Такође, додаје Индеx.хр велика количина кише у кратком временском року активирала је бројна клизишта и узроковала одроне, нарочито на сјеверу Истре око језера Бутониге.

Како наводи, позивајући се на информације са терена, неколико одрона сручило се на пут из смјера Кашћерге према Банковцима, док су између мјеста Банковци и Укотици забиљежена још три одрона.

Ријеч је о два мања и једном огромном одрону приликом којег се цијела шума срушила на локални пут, додаје Индеx позивајући се на Истрамет.

(Вијести.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Пајо

04.02.2019 15:31

па цитава хрваска је смеце па сада излази стосу затрпали

ОДГОВОРИТЕ