Istra: Tone smeća zatrpale rijeku

U posljednja tri dana u Pazinu u Istri palo je 142,4 milimetara kiše, što je dovelo do toga da su pritoke Pazinčice naglo nabujale, uključujući pritoku Drazej koji prolazi kod odlagališta građevinskog materijala Lakota, prijeti ekološka katastrofa velikih razmjera upozorava hrvatski sajt Index. hr.

Region 04.02.2019 | 12:17
Istra: Tone smeća zatrpale rijeku
Naime, sajt prenosi navode Inicijative građanske inicijative "Naš potok" - da su sa posljednjom bujicom, enormne količine građevinskog otpada, plastike, guma i agrotekstila završile u Pazinčici i Pazinskoj jami, prenosi Index.hr.

Kako dodaje, na više mjesta voda prodire ispod nasipa, te i dalje ispira materijal.

Pošto je Pazinčica rijeka ponornica, čiji se dio proteže čak i do Raše, prijeti ekološka katastrofa velikih razmjera, upozorava hrvatski sajt ističući da je prosjek padavina u februaru 79,6 milimetara.

Index.hr navodi, pozivajući se na Istramet, da je problematika oko bujičnog pritoka Drazej i odlagališta Lakota već poznata duže vrijeme, a da je sve kulminiralo otvaranjem ogromne rupe na samom odlagalištu u junu prošle godine.

Takođe, dodaje Index.hr velika količina kiše u kratkom vremenskom roku aktivirala je brojna klizišta i uzrokovala odrone, naročito na sjeveru Istre oko jezera Butonige.

Kako navodi, pozivajući se na informacije sa terena, nekoliko odrona sručilo se na put iz smjera Kašćerge prema Bankovcima, dok su između mjesta Bankovci i Ukotici zabilježena još tri odrona.

Riječ je o dva manja i jednom ogromnom odronu prilikom kojeg se cijela šuma srušila na lokalni put, dodaje Index pozivajući se na Istramet.

(Vijesti.ba)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Pajo

04.02.2019 15:31

pa citava hrvaska je smece pa sada izlazi stosu zatrpali

ODGOVORITE