Брејди дотукао Ремсе у Супербоулу за заборав!

Њу Ингланд Петриотси победили су Лос Анђелес Ремсе 13:3 у 53. Супербоулу и шести пут у историји постали шампиони, све у последњих 17 година.  Тому Брејдију мало једна шака! ГОАТ од претходне ноћи има још само три слободна прста за шампионско прстење. . .

Остали спортови 04.02.2019 | 10:45
Брејди дотукао Ремсе у Супербоулу за заборав!
Петси су до историјске титуле стигли у сезони у којој је пет екипа имало бољи учинак у регуларном делу.

Меч у Атланти је био најнеефикаснији Супербоул у историји, у којем смо видели само један тачдаун и то тек у последњем кварталу.

Након 50 минута мучења, за љубитеље нападачког фудбала, током којих су доминирале две импресивне одбране уз катастрофалне наступе највећих офанзивних звезда, СБ је оправдао очекивања тек у последњих десет минута. 

У тренуцима када се коначно пробудио QБ Ремса Џеред Гоф, једна грешка је скупо коштала тим из Лос Анђелеса, а онда када је било најпотребније на сцену ступа Том Брејди и показао зашто је највећи свих времена. 

Жива легенда Петса је упркос најгорем наступу у СБ у каријери одиграо један добар "драјв" и решио цео меч за мање од три минута.

Везао је Брејди три сјајна паса у сарадњи са маестралним Џулијусом Еделманом и Робом Гронковским и довео свој тим на два јарда од енд-зоне. 

Овај редак поклон не пропушта Сони Мишел који лако утрчава у енд-зону Ремса и доноси Петриотсима недостижних 10:3 на осам минута пре краја. 

Ремси и Гоф крећу у кључни напад, добро комбинује са Куксом, Рејнолдсом и Вудсом и тек други пут на мечу долази у ситуацију да узврати ТД. 

Међутим, одбрана Петса прелама меч, прво Гилмор фантастичном реакцијом спречава Кукса да ухвати лопту у енд-зони, а потом пресеца наредни пас Гофа који је лоше реаговао под притиском.

Петси су искусно потрошили преостало време захваљујући одличном трчању Мишела и Буркхеда, па 70 секунди пре краја Стивен Гостковски другим филд-голом ставља тачку на меч. 

Петриотси су освојили шести Супербоул у свом 11. финалу, деветом у ери Брејдија и Беличика, а трећи у последњих пет година. 

Њу Ингланд се тако изједначио са Питсбург Стилерсима по броју титула, али је надмашио ривала по броју победа у плеј-офу са 37. 

У међувремену, Брејди је постао најстарији QБ освајач Супербоула, а Беличик најстарији тренер шампион НФЛ.

Брејди је меч завршио са 262 јарде (21/35) без тачдауна уз интерсепшн из првог паса, док је Сони Мишел истрчао 94 јарде и ТД за победу. 

Ипак, кључни играч у игри Петса на овом мечу био је незаустављиви Џулијан Еделман који је "вукао" Њу Ингланд док нијшта није функционисао освојивши 141 јард из 10 хватања. 

С друге стране, потпуно је подбацила званично најбоља офанзивна линија сезоне. Џаред Гоф је бацио 229 јарди уз пресудни интерсепшн, док је Тод Гурли истрчао само 35 јарди. 



Династија Њу Ингланд Пејтриотса освојила је шесту НФЛ титулу од 2001. године и потврдила статус најдоминантније куће америчког фудбала у овом Миленијуму!

Бил Беличик и Том Брејди успели су поново - 13:3 за "патриоте" у Супербоулу ЛИИИ одржаном у ноћи између недеље и понедељка у Атланти.

И не само то. Један је са 66 година постао најстарији тренер, а други са 41 најстарији квотербек са трофејом Винса Ломбардија у рукама, што овај повратак франшизе из Масачусетса на трон чини још импресивнијим.

Брејди од јутрос, попут "колеге" највећег кошаркаша свих времена, Мајкла Џордана, мора да користи и другу шаку да би се окитио свим шампионским прстењем сакупљеним током незаборавне каријере. С обзиром на то да бурму носи од 2009. и венчања са бразилском лепотицом Жизел Бундшен, остала су му још три слободна прста за неке будуће Супербоул походе, а - биће их!

И Беличик и Брејди су после трећег узастопног пласмана на Супербоул поручили: 

"Још смо ту".

Ремси су у финалу били четврти пут, а 2002. су већ изгубили од Пејтриотса.

Пејтриотси су се тако, коначно, изједначили се с великим ривалима, Питсбург Стилерсима. До доласка Беличика и Брејдија, човека изабраног са 141. позиције на драфту, Бостон се сећао само пораза у финалима 1986. и 1997. године, а онда... На титуле освојене 2002, 2004, 2005. 2015. и 2017. додали и ову из 2019, а треба поменути и Супербоул поразе 2008, 2012. и прошле сезоне, када су их надиграли Филаделфија Иглси.

Иако ће се и наредних дана највише писати о легендарном Брејдију, увелико проглашеном за највећег играча свих времена, МВП најгледанијег ТВ програма на америчкој телевизији био је његов омиљени саиграч и "брат", Џулијан Еделман. чије су офанзивне кретње направиле разлику у утакмици челичних одбрана од којих је једна, на крају, попустила.

Друга не!  

Оно што је од почетка било надметање, неочекивано, одбрана, преломио је једини тачдаун на мечу, дело тркача Пејтриотса Сонија Мишела на седам минута до краја утакмице.

И зато не би требало заборавити на малу дефанзивну клинику коју је одржао Беличиков "зид", који је терорисао напад "овнова" од првог до последњег минута великог финала најбољих тимова АФЦ и НФЦ конференција. Њих није пореметила ни тешка повреда Патрика Чунга, који је у једном језивом дуелу у првом полувремену доживео прелом руке и морао да напусти терен.

У судару са одбраном какву нису очекивали, напад Ел-Еја задржао се на терену готово колико и фронтмен бенда Мароон 5, Адам Левин, чији је "шоу" на полувремену био један од најлошијих у историји овог спектакла. 

Ремси, које је амбициозни власник прошлог пролећа преселио из Сент Луиса у Лос Анђелес, као да нису постојали на терену, нарочито њихов до јуче импресиван напад предвођен младим квотербеком Џередом Гофом.

Као што смо написали, за најкориснијег играча НФЛ финала проглашен је хладнокрвни Еделман. Он је ухватио десет пасова за укупно 141 јард, чему је додао и осам јарди трчањем. Иако се очекивало да у мечу два тима с одличним нападачким поставама буде доста поена, то се није десило. Напротив, постављени су неки негативни рекорди.

Супербоул на стадиону "Мерцедес-Бенз" у Атланти је постао финале с најмање поена у историји, скинувши с тог трона седмо издање Супербоула, у сезони 1972-1973, када су Мајами Долфинси савладали Вашингтон Редскинсе с 14:7. Овогодишњи Супербоул је први у историји у ком није било тачдауна у прве три четвртине. Тим из Лос Анђелеса је са девет узастопних пантова оборио досадашњи рекорд у тој, не баш похвалној, статистици.

У екипи из Бостона, квотербек Том Брејди је бацио 262 јарда и један пресечен пас, од тркача су се издвојили Сони Мишел с 94 јарда и тачдауном и Рекс Беркхед с 43 јарде. Тајт енд Роб Гронковски је ухватио шест лопти за 87 јарди. Код поражених Ремса, квотербек Џеред Гоф је бацио 229 јарди и један пресечен пас, Брендин Кукс је ухватио осам пасова за 120 јарди, док је највише претрчао Тод Герли, 35 јарди. Герли, један од најбољих играча Ремса, био је веома мало коришћен у игри, што се одразило и на игру тима из Лос Анђелеса.

Први напад на мечу су имали Пејтриотси и он је, после пар добрих трчања, окончан пресеченим пасом. Ремси у свом првом нападу нису успели да пређу 10 јарди и тако је почела серија пантова.

Пејтриотси су у другом нападу дошли до прилике да поентирају али је кикер Стивен Гостковски промашио шут за три поена.

Одбрана екипе из Бостона је током читавог меча вршила огроман притисак на Гофа који није имао добру заштиту своје офанзивне линије па је секован четири пута. С друге стране, одбрана Ремса је Брејдија сековала само једном.

Први поени су постигнути у другој четвртини. После четири и по минута игре и дугачког паса који је ухватио Еделман, Гостковски је погодио филд гол па су Пејтриотси повели 3:0.

Испоставило се да је погодак Гостковског био једино поентирање у првом полувремену, а играче су на терену стадиона Мерцедес-Бенц заменили "Мароон 5", Тревис Скот и Биг Бој.

Погледајте овај "спектакл"...



Друго полувреме је почело једним добрим трчањем Герлија и повредом сејфтија Пејтриотса, Патрика Чанга. На крају тог напада су Ремси седмим узастопним пантом оборили дотадашњи рекорд.

После још једног панта, Гоф је најзад успео да повеже неколико добрих пасова али покушај паса за тачдаун није успео, па су Ремси имали прилику да изједначе резултат што је кикер Грег Зурлајн и учинио. У последњу деоницу игре се тако ушло с резултатом 3:3.

На почетку четврте четвртине су обе екипе пантовале, да би онда Пејтриотси кренули у, како ће се испоставити, одлучујући напад. Брејди је бацио три одлична паса, од којих је трећи Гронковски ухватио на две јарде од енд зоне Ремса, да би у наредном покушају Сони Мишел унео лопту у енд зону за тачдаун. Гостковски је потом погодио шут за екстра поен и 10:3 за Њу Ингланд.

Гоф и Ремси су одговорили солидним драјвом и три добра паса. Међутим, под огромним притиском одбране Пејтриотса, Гоф је бацио пресечен пас и тако практично поклонио победу Пејтриотсима.

Гостковски је на 1:12 до краја погодио још један шт за три поена и поставио коначан резултат.

Меч Ремса је на "најбољи" могући начин заокружио кикер Зурлајн, промашивши шут за три поена у последњем нападу свог тима.

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар