Оштећен буџет за 3,2 милиона КМ

Пореска управа Републике Српске је у 2018. години надлежним тужилаштвима у РС доставила 26 извјештаја против пореских обвезника због сумње да су оштетили буџет РС у износу од 3,2 милиона марака.

Република Српска 04.02.2019 | 07:24
Оштећен буџет за 3,2 милиона КМ
Пријаве су поднесене због утаје пореза и доприноса, злоупотребе овлаштења у привреди, фалсификовања исправа, злоупотреба лажног стечаја, неправилног издвајања средстава, али и оштећења туђих права.

Од укупног броја, њих 13 поднесено је због кривичног дјела утаја пореза и доприноса, односно због сумње да су одговорна лица у предузећима утајила порезе и доприносе у укупном износу 2.290.918 марака и за тај износ оштетила буџет РС.

Извјештаји су поднесени против одговорних лица у предузећима "Жита-Клас" Источна Илиџа, "Фруктико" Љубиње, "Мешићи Траде" Приједор, Ауто-клуб "Ретро" Лакташи, затим "Хуремагић" Нови Град, те НПЦ "Интернатионал" Бањалука и "Еуромиб" Лакташи, али и против пореског обвезника Винка Митровића из Модриче.

На списку пријављених су и "Сарајевска пивара" Подружница Добој, ДОО "Роx" Модрича, Ауто-клуб "Октан" Градишка, те "Имортелле Херцеговина" Требиње и "Комби транс" Угљевик.

Поред тога, Пореска управа РС је тужилаштвима поднијела и пет извјештаја против одговорних лица у пет предузећа због сумње у злоупотребу овлаштења у привреди, гдје је укупна штета по буџет РС 319.673 КМ.

Пријављена су одговорна лица у предузећима "Еуро Моторс" Бањалука, Агенција за посредничке услуге "Медиа БиХ" Лакташи, "Океи Цомпанy" Лакташи, те "Ванила" Бањалука и "Гуми техник" Прњавор.

Такође у прошлој години, два извјештаја тужилаштвима поднесена су и због сумње да је извршено кривично дјело злоупотреба лажног стечаја, чиме је по буџет РС причињена штета у износу 99.812 КМ, а извјештаји су поднесени против одговорних лица у предузећима "Со комерц" Бањалука и "Сареx" Бањалука.

Два извјештаја надлежним тужилаштвима поднесена су и против одговорних лица у ДОО "Дангло" Невесиње и Фудбалски клуб "Џаја" Бањалука, због сумње у кривично дјело неправилно издвајање средстава, чиме је по буџет РС причињена штета у укупном износу 61.453 КМ.

Због основа сумње да је одговорно лице у предузећу "Есперанза Цомпанy" Бањалука починило кривично дјело фалсификовање исправа такође је упућена пријава.

Поред тога, извјештај надлежном тужилаштву поднесен је и против одговорних лица у предузећу "Дезосанит" Бањалука, због постојања основа сумње да су починили кривично дјело оштећење туђих права, чиме је по буџет РС причињена укупна штета у износу 12.000 КМ.

У 2018. години Пореска управа РС је надлежном тужилаштву поднијела и један извјештај против одговорног лица у предузећу "Аутомаx" Приједор, због сумње да је извршено кривично дјело повреда права радника, док је одговорно лице у предузећу АД "Пут" Бањалука пријављено због сумње да је почињено кривично дјело оштећење или повлашћивање повјерилаца, чиме је по буџет РС причињена штета у износу 352.245 КМ.

"Инспектори Пореске управе РС ће и у наредном периоду, у складу са законским овлаштењима, наставити интензиван рад на разоткривању кривичних дјела из области пореза, а чијим чињењем се наноси штета буџету Републике Српске", казао је Никола Салапура, портпарол Управе.

Из Привредне коморе Републике Српске кажу како подржавају рад Пореске управе, те да се и сами залажу за финансијску дисциплину.

"Сви они који не измирују своје обавезе представљају нелојалну конкуренцију, што је за нас неприхватљиво", казао је Владимир Благојевић, портпарол Коморе.

(Независне новине) 

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

Пит Бул МД

04.02.2019 07:06

То је сама власт направила. Прво су од 2006 кренули са награђивање заслужних за крађу избора. Нарочито видљив је био један са ТР на пијаци. Од добављача не тражи никакве парире ,само што јефтинију робу,а рачуна на наслаганим картонима робе. Појма о фискалној каси а нико ништа не може . Ауто са окаченим заставама СНСДа и бабама говорио гдје требају заокружити,за СНСде, и јачи од народног хероја. И предсједник општине је прихватио тако стечену "побједу" и мањина владала већином. Данас имамо око 10% што су и купци и продавци, а осталих 90% купује већином неопходно за живот.Данас се и вјерни СНСДовци буне слабо раде ,нема муштерија. Па ви сте народ уништили,то су требале бит муштерије, и данас то неће да признају.МОДРИЧА 04. 02. 2019.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

04.02.2019 15:35

Поново си изгубио изборе и не млати празну сламу.

Name

Неприхватљиво

04.02.2019 12:04

Цуј Владимир Благојевиц потпарол привредне казе да је неприхватљиво. Неприхватљиво је да у привредној комори нико ниста не ради али ниста. Посао вам је да промовисете домаце производе а увози се све сто је могуце. Дај Бозе сто висе овакве "нелојалне" конкуренције па да не буде за плате за васе фотеље а онда видимо се испред Словенске амбасаде.... Сретно нелојалнима!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баба Јела

04.02.2019 15:25

Лактаси и околина...

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

04.02.2019 15:42

ПА ЗНА СЕ КО ТО РАДИ, ЗАТО СЕ ГРУПИШУ И ОСВАЈАЈУ СВЕ ШТО ПОСТОЈИ ДА БИ ЗАТАШКАЛИ ОДНОСНО САМО СКАЧУ КО МАЈМУНИ СА ФУНКЦИЈЕ НА ФУНКЦИЈУ.ДА НИЈЕ ОБИЧАН НАРОД ТО УРАДИО.СВЕ СЕ ЗНА АЛИ СВЕ ЈЕ ЊИХОВО .НЕКА УЖИВАЈУ У ОНОМ ШТО РАДЕ.

ОДГОВОРИТЕ