Oštećen budžet za 3,2 miliona KM

Poreska uprava Republike Srpske je u 2018. godini nadležnim tužilaštvima u RS dostavila 26 izvještaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su oštetili budžet RS u iznosu od 3,2 miliona maraka.

Republika Srpska 04.02.2019 | 07:24
Oštećen budžet za 3,2 miliona KM
Prijave su podnesene zbog utaje poreza i doprinosa, zloupotrebe ovlaštenja u privredi, falsifikovanja isprava, zloupotreba lažnog stečaja, nepravilnog izdvajanja sredstava, ali i oštećenja tuđih prava.

Od ukupnog broja, njih 13 podneseno je zbog krivičnog djela utaja poreza i doprinosa, odnosno zbog sumnje da su odgovorna lica u preduzećima utajila poreze i doprinose u ukupnom iznosu 2.290.918 maraka i za taj iznos oštetila budžet RS.

Izvještaji su podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima "Žita-Klas" Istočna Ilidža, "Fruktiko" Ljubinje, "Mešići Trade" Prijedor, Auto-klub "Retro" Laktaši, zatim "Huremagić" Novi Grad, te NPC "International" Banjaluka i "Euromib" Laktaši, ali i protiv poreskog obveznika Vinka Mitrovića iz Modriče.

Na spisku prijavljenih su i "Sarajevska pivara" Podružnica Doboj, DOO "Rox" Modriča, Auto-klub "Oktan" Gradiška, te "Imortelle Hercegovina" Trebinje i "Kombi trans" Ugljevik.

Pored toga, Poreska uprava RS je tužilaštvima podnijela i pet izvještaja protiv odgovornih lica u pet preduzeća zbog sumnje u zloupotrebu ovlaštenja u privredi, gdje je ukupna šteta po budžet RS 319.673 KM.

Prijavljena su odgovorna lica u preduzećima "Euro Motors" Banjaluka, Agencija za posredničke usluge "Media BiH" Laktaši, "Okei Company" Laktaši, te "Vanila" Banjaluka i "Gumi tehnik" Prnjavor.

Takođe u prošloj godini, dva izvještaja tužilaštvima podnesena su i zbog sumnje da je izvršeno krivično djelo zloupotreba lažnog stečaja, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu 99.812 KM, a izvještaji su podneseni protiv odgovornih lica u preduzećima "So komerc" Banjaluka i "Sarex" Banjaluka.

Dva izvještaja nadležnim tužilaštvima podnesena su i protiv odgovornih lica u DOO "Danglo" Nevesinje i Fudbalski klub "Džaja" Banjaluka, zbog sumnje u krivično djelo nepravilno izdvajanje sredstava, čime je po budžet RS pričinjena šteta u ukupnom iznosu 61.453 KM.

Zbog osnova sumnje da je odgovorno lice u preduzeću "Esperanza Company" Banjaluka počinilo krivično djelo falsifikovanje isprava takođe je upućena prijava.

Pored toga, izvještaj nadležnom tužilaštvu podnesen je i protiv odgovornih lica u preduzeću "Dezosanit" Banjaluka, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo oštećenje tuđih prava, čime je po budžet RS pričinjena ukupna šteta u iznosu 12.000 KM.

U 2018. godini Poreska uprava RS je nadležnom tužilaštvu podnijela i jedan izvještaj protiv odgovornog lica u preduzeću "Automax" Prijedor, zbog sumnje da je izvršeno krivično djelo povreda prava radnika, dok je odgovorno lice u preduzeću AD "Put" Banjaluka prijavljeno zbog sumnje da je počinjeno krivično djelo oštećenje ili povlašćivanje povjerilaca, čime je po budžet RS pričinjena šteta u iznosu 352.245 KM.

"Inspektori Poreske uprave RS će i u narednom periodu, u skladu sa zakonskim ovlaštenjima, nastaviti intenzivan rad na razotkrivanju krivičnih djela iz oblasti poreza, a čijim činjenjem se nanosi šteta budžetu Republike Srpske", kazao je Nikola Salapura, portparol Uprave.

Iz Privredne komore Republike Srpske kažu kako podržavaju rad Poreske uprave, te da se i sami zalažu za finansijsku disciplinu.

"Svi oni koji ne izmiruju svoje obaveze predstavljaju nelojalnu konkurenciju, što je za nas neprihvatljivo", kazao je Vladimir Blagojević, portparol Komore.

(Nezavisne novine) 

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Пит Бул МД

04.02.2019 07:06

То је сама власт направила. Прво су од 2006 кренули са награђивање заслужних за крађу избора. Нарочито видљив је био један са ТР на пијаци. Од добављача не тражи никакве парире ,само што јефтинију робу,а рачуна на наслаганим картонима робе. Појма о фискалној каси а нико ништа не може . Ауто са окаченим заставама СНСДа и бабама говорио гдје требају заокружити,за СНСде, и јачи од народног хероја. И предсједник општине је прихватио тако стечену "побједу" и мањина владала већином. Данас имамо око 10% што су и купци и продавци, а осталих 90% купује већином неопходно за живот.Данас се и вјерни СНСДовци буне слабо раде ,нема муштерија. Па ви сте народ уништили,то су требале бит муштерије, и данас то неће да признају.МОДРИЧА 04. 02. 2019.

ODGOVORITE
Name

Milan

04.02.2019 15:35

Ponovo si izgubio izbore i ne mlati praznu slamu.

Name

Neprihvatljivo

04.02.2019 12:04

Cuj Vladimir Blagojevic potparol privredne kaze da je neprihvatljivo. Neprihvatljivo je da u privrednoj komori niko nista ne radi ali nista. Posao vam je da promovisete domace proizvode a uvozi se sve sto je moguce. Daj Boze sto vise ovakve "nelojalne" konkurencije pa da ne bude za plate za vase fotelje a onda vidimo se ispred Slovenske ambasade.... Sretno nelojalnima!

ODGOVORITE
Name

Baba Jela

04.02.2019 15:25

Laktasi i okolina...

ODGOVORITE
Name

BOBA

04.02.2019 15:42

PA ZNA SE KO TO RADI, ZATO SE GRUPIŠU I OSVAJAJU SVE ŠTO POSTOJI DA BI ZATAŠKALI ODNOSNO SAMO SKAČU KO MAJMUNI SA FUNKCIJE NA FUNKCIJU.DA NIJE OBIČAN NAROD TO URADIO.SVE SE ZNA ALI SVE JE NJIHOVO .NEKA UŽIVAJU U ONOM ŠTO RADE.

ODGOVORITE