ФРА: Нађе се мајстор за ПСЖ! Лион...

Коначно "црвено" за ПСЖ, "свеци" пали у Лиону! Серија Пари Сен Жермена од 20 мечева без пораза од стара сезоне у првенству Француске, коначно је прекинута и то у Лиону.  ПСЖ је рањив без Нејмара, Лион показао Солскјеру! Није то ни близу она екипа која је бриљирала до фебруара. . .  Чудо се догодило, паде и тај ПСЖ! Дембелеов небески скок и Фекирова хладна глава сасекли нестварни низ! Лион остварио највећу победу у Лиги 1! Запамтите име Мусе Дембелеа!

Фудбал 04.02.2019 | 10:30
ФРА: Нађе се мајстор за ПСЖ! Лион...
Екипа Олимпика је успела да нанесе први пораз прваку Француске (2:1) у којем није било повређеног Бразилца Нејмара да Силве.

Ипа, "свеци" су и у овом сусрету добро кренули, први су стигли до поготка и то преко Анхела ди марије у седмом минуту, али то им очигледно није било довољно.

Осим Нејмара, у тиму Томаса Тухела није било ни Марка Вератија. 

Пари Сен Жермен је повео тако што је Јулијан Дракслер кренуо у напад, потом је проиграо Ди Марију који је прецизним ударцем искоса са леве стране затресао мрежу. 

Лион је до изједначења стигао у 33. минуту и то преко Дембелеа који је прецизним ударцем главом савладао голмана Парижана Ареолу. 

До победоносног гола домаћи тим је стигао у 49. минуту. Над Дембелеом је скривљен прекршај за једанаестерац, оборио га је Тијаго Силва, а Набил Фекир је био сигуран са беле тачке чиме је поставио коначан резултат.

Повреда Нејмара би дефинитивно могла да наопачке "окрене" сезону ПСЖ-у!

Бразилац ће због повреде метатарзалне кости стопала ван терена бити чак десет недеља, а већ у првој озбиљнијој утакмици без њега у саставу показало се колико је, и поред одличне "хемије" у тиму ове сезоне, њихова игра ипак зависна од најскупљег фудбалера света.

У гостовању Лиону то је значило и први овосезонски пораз у Лиги 1, што никако није добар знак за Томаса Тухела коме следи утакмица Лиге шампиона против Манчестер јунајтеда.

Када су их у децембру "извукли" на жребу сигурно су се смешкали у Паризу пошто су "црвени ђаволи" под Жозеом Мурињом били далеко од озбиљне форме, али доласком Олеа Гунара Солскјера - који је гледао вечерашњи меч уживо - шансе Јунајтеда су рапидно порасле...

ЛИОН - ПАРИ СЕН ЖЕРМЕН 2:1 (1:1)

Све је почело добро за шампиона Француске када је Анхел ди Марија у 7. минуту довео свој тиму у вођство, али за Лион - тим који је ове године добио и Сити - то није значило предају.

Француски нападач Муса Дембеле је главом у 33. минуту савладао Алфонса Ареолу, и тако можда поручио Тухелу да је можда боље да верује Буфону, да би разиграни Набил Фекир у 49. минуту са "беле тачке" преокренуо резултат, након што је Тијаго Силва скривио пенал.

Далеко од тога да је ПСЖ био лош, расположени за фудбал били су Мбапе и Дракслер, али сама идеја да су на гостовање дошли без најбољег играча - била је довољан мотив Лиону.

У готово исто време претходне године Нејмар је такође доживео повреду метатарзалне кости због које је пропустио реванш меч против Реал Мадрида, а ПСЖ је тај сусрет изгубио и завршио учешће у тој сезони Лиге шампиона.

Видећемо да ли ће се историја поновити и против Манчестер јунајтеда који први меч против ПСЖ-а игра на "Олд Трафорду" већ 12. фебруара, док је реванш 6. марта у Паризу...

Заборавили су и загрижени љубитељи француског клупског фудбала када је Пари Сен Жермен доживео лигашки пораз - Ремс славио као гост са 2:0 12. маја прошле године -, а сећање целој Европи освежила је казнена експедиција Бруна Женесија!

Догодило се и то што се чекало безмало девет месеци: Пао је и тај Пари Сен Жермен у Лиги 1! А, скалп му је скинуо Лион у страшној представи на Парку Олимпик Лиона - 2:1 (1:1). Ово је први лигашки пораз ПСЖ после двадесет и једне узастопне утакмице и сада је једино још Јувентус непоражен у Лигама петице.

Ако изузмемо издања у оба меча групне фазе Лиге шампиона против Манчестер Ситија, Лион је вечерас одиграо најбољу утакмицу сезоне! Тимски и тактички без премца, уз неколико врхунских интервенција готово неприкосновеног Антонија Лопеса на гол црти. Какву машину има Лион у нападу! Многе је врхунске играче Лион стварао током година, а Муса Дембеле би могао да буде следеће велико име које ће опрему Лавова заменити дресом неког од најјачих клубова Европе! Измалтретирао је одбрану ПСЖ као мало ко ове сезоне, а да је било само мало више среће имао би и много бољи учинак од једног поготка и изнуђеног пенала. Запамтите овог момка, свашта треба очекивати још од њега ове сезоне. Потово јер последњих седмица игра као у трансу и има четири поготка у пет утакмица! 

Јесте Пари Сен Жермен за копље испред конкуренције, али није било реално да сезону заврши без пораза. Бар не због овог састава Лиона који све више оставља без даха. 

Борили су се лавовски играчи некадашњег вишеструког шампиона Француске за победу и преокрет на овој утакмици и на крају били награђени за уложени труд, енергију и беспоштедно рвање са финансијским гигантом напумпаног катарским новцем.

Утакмица је отворена поготком Анхела ди Марије већ после седам минута дербија, а архитекта целе акције био је Јулијан Дракслер. Ни гол заостатка није демотивисао фудбалере у белој опреми. Напротив! Натерао је играче Лиона да извуку максимум из себе и покажу Француској, али и Европи зашто су једна од најпријантнијих екипа за гледање ове сезоне.

Лионов одговор стигао је у 33. минуту. Лео Дубоа послао је врхунски центаршут право у петерац гостију, где се одлично снашао млади Муса Дембеле и уз небески скок откључао врата гола који је чувао Алфонс Ареола! Све то било је само увод у оно што се догодило на отварању другог полувремена, када је Дембеле поново био трн у оку најбоље одбране у Лиги 1. Ушао је у директан окршај с капитеном Тијагом Силвом, заломио финту у леву страну и кренуо у продор, али га је Бразилац непрописно оборио и досуђен је казнени ударац са креча. Тамо се Набил Фекир рутински снашао, па је хладне главе окренуо резултат и дао навијачима огроман разлог за славље. 

У периоду између два поготка, односно непосредно пре одласка на велики одмор виђен је можда и круцијални моменат утакмице, после којег су фудбалери Лиона добили крила и схватили да могу да савладају фаворизованог такмаца. ПСЖ је склопио добру акцију после кратког запетљавања, Ди Марија је добио прилику да упути ударац, а некадашњи играч Манчестер Ситија Џејсон Денајер је његов ударац "скинуо" са гол линије, у моменту када је Лопес већ практично био савладан...

То није било све! Након примљеног гола играчи ПСЖ максимално су стегли обруч око Лионовог шеснаестерца, али је Лопес ипак био размишљања да вечерас неће више вадити лопту из мреже. Тако је у само 30 секунди "скинуо" два страшна ударца противника - оба пута Килијану Мбапеу, коме се баш није дало да надигра сународника! 

Док је ПСЖ био фокусиран на офанзиву, Лион је из контри у неколико наврата био надомак и трећег поготка на утакмици, али је Ареола у финишу зауставио покушај Дембелеа, коме је тако мало недостајало да га навијачи скују у звезде! 

У последњим тренуцима меча арбитар Клемон Турпан прогледао је кроз прсте Фекиру и доделио му само жути картон због бруталног старта над дебитантом Леандром Паредесом, коме је ноге ухватио у "маказе". Могао је Турпан комотно да покаже Фекиру пут у свлачионицу, али није упркос оштрим протестима незадовољних играча. Своје незадовољство није крио ни Томас Тухел који је после старта и одлуке Турпана пришао четвртом судији и гласно узвикнуо: 

"Јесте ли видели ово?! Сваке јеб...е недеље исто".

ЛИОН: Лопеш - Менди, Денајер, Марсело, Дубоа - Уар (од 65. Тусар), Ндомбеле, Депај, Фекир, Траоре (од 76. Корне) - Дембеле.

ПСЖ: Ареола - Керер, Силва, Кимпембе (од 79. Паредес) - Бернат (од 86. Дијаби), Маркињос, Ди Марија, Дракслер, Алвес - Мбапе и Кавани (од 79. Шупо Мотан).

Француска, 23. коло

недеља:

Ним - Монпеље 1:1 (1:0)
(Ландре 2 - Делор 73)

Ст. Етјен - Стразбур одложено

Лион - ПСЖ 2:1 (1:1)
(Дембеле 33, Фекир 49п - Ди Марија 7)

субота:

Анже - Дижон 1:0 (1:0)
(Бохокен 27)

Монако - Тулуз 2:1 (1:1)
(Головин 15, Фабрегас 62 - Жулијен 20)

Рен - Амијен 1:0 (0:0)
(Зефане 82)

Ремс - Марсеј 2:1 (1:0)
(Дингом 21, Хјун Јун 68 - Н'Ђије 86)

петак:

Лил - Ница 4:0 (2:0)
(Леао 7, Пепе 37, Бамба 75, Реми 90+4)

ТАБЕЛА ЛИГЕ 1

ПСЖ (-2) 56, Лил 46, Лион 43, Сент Етјен (-1) 37, Монпеље (-1) 36, Стразбур (-1) 35, Ремс 34, Ница 34, Рен 33, Марсеј (-1) 31, Ним 30, Бордо (-2) 28, Анже 27, Тулуз 26, Нант (-1) 24, Дижон (-1) 20, Каен (-1) 18, Монако 18, Амјен 18, Генган (-1) 14.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар