FRA: Nađe se majstor za PSŽ! Lion...

Konačno "crveno" za PSŽ, "sveci" pali u Lionu! Serija Pari Sen Žermena od 20 mečeva bez poraza od stara sezone u prvenstvu Francuske, konačno je prekinuta i to u Lionu.  PSŽ je ranjiv bez Nejmara, Lion pokazao Solskjeru! Nije to ni blizu ona ekipa koja je briljirala do februara. . .  Čudo se dogodilo, pade i taj PSŽ! Dembeleov nebeski skok i Fekirova hladna glava sasekli nestvarni niz! Lion ostvario najveću pobedu u Ligi 1! Zapamtite ime Muse Dembelea!

Fudbal 04.02.2019 | 10:30
FRA: Nađe se majstor za PSŽ! Lion...
Ekipa Olimpika je uspela da nanese prvi poraz prvaku Francuske (2:1) u kojem nije bilo povređenog Brazilca Nejmara da Silve.

Ipa, "sveci" su i u ovom susretu dobro krenuli, prvi su stigli do pogotka i to preko Anhela di marije u sedmom minutu, ali to im očigledno nije bilo dovoljno.

Osim Nejmara, u timu Tomasa Tuhela nije bilo ni Marka Veratija. 

Pari Sen Žermen je poveo tako što je Julijan Draksler krenuo u napad, potom je proigrao Di Mariju koji je preciznim udarcem iskosa sa leve strane zatresao mrežu. 

Lion je do izjednačenja stigao u 33. minutu i to preko Dembelea koji je preciznim udarcem glavom savladao golmana Parižana Areolu. 

Do pobedonosnog gola domaći tim je stigao u 49. minutu. Nad Dembeleom je skrivljen prekršaj za jedanaesterac, oborio ga je Tijago Silva, a Nabil Fekir je bio siguran sa bele tačke čime je postavio konačan rezultat.

Povreda Nejmara bi definitivno mogla da naopačke "okrene" sezonu PSŽ-u!

Brazilac će zbog povrede metatarzalne kosti stopala van terena biti čak deset nedelja, a već u prvoj ozbiljnijoj utakmici bez njega u sastavu pokazalo se koliko je, i pored odlične "hemije" u timu ove sezone, njihova igra ipak zavisna od najskupljeg fudbalera sveta.

U gostovanju Lionu to je značilo i prvi ovosezonski poraz u Ligi 1, što nikako nije dobar znak za Tomasa Tuhela kome sledi utakmica Lige šampiona protiv Mančester junajteda.

Kada su ih u decembru "izvukli" na žrebu sigurno su se smeškali u Parizu pošto su "crveni đavoli" pod Žozeom Murinjom bili daleko od ozbiljne forme, ali dolaskom Olea Gunara Solskjera - koji je gledao večerašnji meč uživo - šanse Junajteda su rapidno porasle...

LION - PARI SEN ŽERMEN 2:1 (1:1)

Sve je počelo dobro za šampiona Francuske kada je Anhel di Marija u 7. minutu doveo svoj timu u vođstvo, ali za Lion - tim koji je ove godine dobio i Siti - to nije značilo predaju.

Francuski napadač Musa Dembele je glavom u 33. minutu savladao Alfonsa Areolu, i tako možda poručio Tuhelu da je možda bolje da veruje Bufonu, da bi razigrani Nabil Fekir u 49. minutu sa "bele tačke" preokrenuo rezultat, nakon što je Tijago Silva skrivio penal.

Daleko od toga da je PSŽ bio loš, raspoloženi za fudbal bili su Mbape i Draksler, ali sama ideja da su na gostovanje došli bez najboljeg igrača - bila je dovoljan motiv Lionu.

U gotovo isto vreme prethodne godine Nejmar je takođe doživeo povredu metatarzalne kosti zbog koje je propustio revanš meč protiv Real Madrida, a PSŽ je taj susret izgubio i završio učešće u toj sezoni Lige šampiona.

Videćemo da li će se istorija ponoviti i protiv Mančester junajteda koji prvi meč protiv PSŽ-a igra na "Old Trafordu" već 12. februara, dok je revanš 6. marta u Parizu...

Zaboravili su i zagriženi ljubitelji francuskog klupskog fudbala kada je Pari Sen Žermen doživeo ligaški poraz - Rems slavio kao gost sa 2:0 12. maja prošle godine -, a sećanje celoj Evropi osvežila je kaznena ekspedicija Bruna Ženesija!

Dogodilo se i to što se čekalo bezmalo devet meseci: Pao je i taj Pari Sen Žermen u Ligi 1! A, skalp mu je skinuo Lion u strašnoj predstavi na Parku Olimpik Liona - 2:1 (1:1). Ovo je prvi ligaški poraz PSŽ posle dvadeset i jedne uzastopne utakmice i sada je jedino još Juventus neporažen u Ligama petice.

Ako izuzmemo izdanja u oba meča grupne faze Lige šampiona protiv Mančester Sitija, Lion je večeras odigrao najbolju utakmicu sezone! Timski i taktički bez premca, uz nekoliko vrhunskih intervencija gotovo neprikosnovenog Antonija Lopesa na gol crti. Kakvu mašinu ima Lion u napadu! Mnoge je vrhunske igrače Lion stvarao tokom godina, a Musa Dembele bi mogao da bude sledeće veliko ime koje će opremu Lavova zameniti dresom nekog od najjačih klubova Evrope! Izmaltretirao je odbranu PSŽ kao malo ko ove sezone, a da je bilo samo malo više sreće imao bi i mnogo bolji učinak od jednog pogotka i iznuđenog penala. Zapamtite ovog momka, svašta treba očekivati još od njega ove sezone. Potovo jer poslednjih sedmica igra kao u transu i ima četiri pogotka u pet utakmica! 

Jeste Pari Sen Žermen za koplje ispred konkurencije, ali nije bilo realno da sezonu završi bez poraza. Bar ne zbog ovog sastava Liona koji sve više ostavlja bez daha. 

Borili su se lavovski igrači nekadašnjeg višestrukog šampiona Francuske za pobedu i preokret na ovoj utakmici i na kraju bili nagrađeni za uloženi trud, energiju i bespoštedno rvanje sa finansijskim gigantom napumpanog katarskim novcem.

Utakmica je otvorena pogotkom Anhela di Marije već posle sedam minuta derbija, a arhitekta cele akcije bio je Julijan Draksler. Ni gol zaostatka nije demotivisao fudbalere u beloj opremi. Naprotiv! Naterao je igrače Liona da izvuku maksimum iz sebe i pokažu Francuskoj, ali i Evropi zašto su jedna od najprijantnijih ekipa za gledanje ove sezone.

Lionov odgovor stigao je u 33. minutu. Leo Duboa poslao je vrhunski centaršut pravo u peterac gostiju, gde se odlično snašao mladi Musa Dembele i uz nebeski skok otključao vrata gola koji je čuvao Alfons Areola! Sve to bilo je samo uvod u ono što se dogodilo na otvaranju drugog poluvremena, kada je Dembele ponovo bio trn u oku najbolje odbrane u Ligi 1. Ušao je u direktan okršaj s kapitenom Tijagom Silvom, zalomio fintu u levu stranu i krenuo u prodor, ali ga je Brazilac nepropisno oborio i dosuđen je kazneni udarac sa kreča. Tamo se Nabil Fekir rutinski snašao, pa je hladne glave okrenuo rezultat i dao navijačima ogroman razlog za slavlje. 

U periodu između dva pogotka, odnosno neposredno pre odlaska na veliki odmor viđen je možda i krucijalni momenat utakmice, posle kojeg su fudbaleri Liona dobili krila i shvatili da mogu da savladaju favorizovanog takmaca. PSŽ je sklopio dobru akciju posle kratkog zapetljavanja, Di Marija je dobio priliku da uputi udarac, a nekadašnji igrač Mančester Sitija Džejson Denajer je njegov udarac "skinuo" sa gol linije, u momentu kada je Lopes već praktično bio savladan...

To nije bilo sve! Nakon primljenog gola igrači PSŽ maksimalno su stegli obruč oko Lionovog šesnaesterca, ali je Lopes ipak bio razmišljanja da večeras neće više vaditi loptu iz mreže. Tako je u samo 30 sekundi "skinuo" dva strašna udarca protivnika - oba puta Kilijanu Mbapeu, kome se baš nije dalo da nadigra sunarodnika! 

Dok je PSŽ bio fokusiran na ofanzivu, Lion je iz kontri u nekoliko navrata bio nadomak i trećeg pogotka na utakmici, ali je Areola u finišu zaustavio pokušaj Dembelea, kome je tako malo nedostajalo da ga navijači skuju u zvezde! 

U poslednjim trenucima meča arbitar Klemon Turpan progledao je kroz prste Fekiru i dodelio mu samo žuti karton zbog brutalnog starta nad debitantom Leandrom Paredesom, kome je noge uhvatio u "makaze". Mogao je Turpan komotno da pokaže Fekiru put u svlačionicu, ali nije uprkos oštrim protestima nezadovoljnih igrača. Svoje nezadovoljstvo nije krio ni Tomas Tuhel koji je posle starta i odluke Turpana prišao četvrtom sudiji i glasno uzviknuo: 

"Jeste li videli ovo?! Svake jeb...e nedelje isto".

LION: Lopeš - Mendi, Denajer, Marselo, Duboa - Uar (od 65. Tusar), Ndombele, Depaj, Fekir, Traore (od 76. Korne) - Dembele.

PSŽ: Areola - Kerer, Silva, Kimpembe (od 79. Paredes) - Bernat (od 86. Dijabi), Markinjos, Di Marija, Draksler, Alves - Mbape i Kavani (od 79. Šupo Motan).

Francuska, 23. kolo

nedelja:

Nim - Monpelje 1:1 (1:0)
(Landre 2 - Delor 73)

St. Etjen - Strazbur odloženo

Lion - PSŽ 2:1 (1:1)
(Dembele 33, Fekir 49p - Di Marija 7)

subota:

Anže - Dižon 1:0 (1:0)
(Bohoken 27)

Monako - Tuluz 2:1 (1:1)
(Golovin 15, Fabregas 62 - Žulijen 20)

Ren - Amijen 1:0 (0:0)
(Zefane 82)

Rems - Marsej 2:1 (1:0)
(Dingom 21, Hjun Jun 68 - N'Đije 86)

petak:

Lil - Nica 4:0 (2:0)
(Leao 7, Pepe 37, Bamba 75, Remi 90+4)

TABELA LIGE 1

PSŽ (-2) 56, Lil 46, Lion 43, Sent Etjen (-1) 37, Monpelje (-1) 36, Strazbur (-1) 35, Rems 34, Nica 34, Ren 33, Marsej (-1) 31, Nim 30, Bordo (-2) 28, Anže 27, Tuluz 26, Nant (-1) 24, Dižon (-1) 20, Kaen (-1) 18, Monako 18, Amjen 18, Gengan (-1) 14.

Izvor: B92/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar