БЛ: Бајерна развалио Бајер, Борусија стала пред Јовићем!

Јовић донео бод Ајнтрахту, слом Бајерна у Леверкузену! Репрезентативац Србије Лука Јовић наставио је са сјајним партијама у Бундеслиги.  Лука Јовић пише историју: Зауставио је лидера! Српски нападач наставио голгетерску серију и донео бод против Дортмунда. Међутим, "милионери" су тако повећали предност! Трка није скоро била овако неизвесна! Први пораз за Марка Грујића у дресу Херте. . .

Фудбал 02.02.2019 | 21:40
БЛ: Бајерна развалио Бајер, Борусија стала пред Јовићем!
Јовић зауставио лидера Бундеслиге! Лидер на табели шампионата Њемачке освојио је само бод у Франкфурту (1:1) послије новог гола Луке Јовића, али су "милионери" повећали разлику у односу на другопласирани Бајерн, који је поражен у Леверкузену након преокрета (3:1).

Обично се претходних сезона Бајерн трудио да до Божића пребрине све бриге око одбране шампионске титуле, нису давали ривалима ни промил шансе да се надају, али су та времена прошла. Актуелни шампион поражен је у Леверкузену после четири године и то убедљиво са чак 3:1, али тај кикс није искористио лидер Борусија из Дортмунда која је укочила у Франкфурту пред Луком Јовићем и Орловима - 1:1.

Сјајно поподне за љубитеље немачког фудбала... Разлика после 20. кола је седам бодова у корист Милионера, а Бајерн је након пораза на Бај Арени изгубио и друго место (услед победе Менхенгладбаха над Шалкеом од 2:0). Ипак, јасно да је екипа Ника Ковача у великој кризи, ако не игре, а онда бар резултата. Ако су Баварци и одиграли добро прво полувреме и на време повели преко Леона Горецке, шта рећи за огроман пад у других 45 минута.

Офанзивни Фармацеути у чијој се игри види рука нобог тренера Петера Боша у нападачкој 4-3-3 формацији казнили су из сјајних контри Баварце, а преокрет и победу најавио је прелепим поготком Леон Бејли из слободног ударца у 53. минуту. Коначно је и момак са Јамајке одапео како уме, а резервиста на голу Бајерна Улрајх му је ужасном реакцијом омогућио да се прослави.

Био је то увод у тотални распад Бавараца, а десет минута касније одлични Карим Белараби је после још једне брзе контре асистирао Кевину Фоланду за 2:1. Бајерн је нападао, покушавао, али нису успевали да погоде мрежу домаћина иако су Хамес Родригез и Роберт Левандовски улазили у шансе. На крају у 89. минуту тачку на све је ставио Лукас Аларио после контре и несебичне асистенције Јулијана Бранта. Класичан нокаут.

Ни лидер Борусија из Дортмунда није се прославио данас. Донекле очекивано јер је Ајнтрахт добра екипа која има аспирације ка врху Бундеслиге, али ће Милионери после ремија (1:1) жалити за бројним промашајима Марка Ројса у првом полувремену када су могли да воде са чак 3:0 и лагано упишу победу.

Капитен Милионера донео је свом тиму предност у 22. после лепог продора Рафаела Герера, али право је чудо како у наредних пет минута није дао још два лагана поготка. Прво је у ситуацији један на један са голманом Кевином Трапом промашио гол, а потом погодио и пречку са неких 14-15 метара.

Наравно, кажњена је Борусија за те промашаје, а егзекутор је био наш Лука Јовић. Сјајан центаршут са десне стране Да Косте, најбољи стрелац Бундеслиге је акробатски спровео у мрежу Романа Буркија и тако продужио сјајну голгетерску серију.

Са 14 голова Лука је лидер у трци за "топић" намењен најбољем стрелцу немачког првенства испредо Ројса (13) и Левандовског (12)...

Ајнтрахт се у другом полуврмену оријентисао више на одбрану свог гола, па је врло рано већ почетком другог дела Јовића заменио Мијат Гаћиновић који је помогао да остане нерешен резултат. И Филип Костић је одиграо цео меч за Ајнтрахт и то сасвим солидно пошто је успео да уштопује хитроногог Џејдона Санча.

Борусија је могла да дође до победе у наставку, али је Пако Алкасер пропустио две добре прилике у 65. и 87. минуту.

Од осталих утакмица издвајамо премијерни пораз Марка Грујића у дресу Херте у десетом мечу у плаво-белом дресу. Волгзбург је славио у Берлину са 1:0, српски везиста одиграо свих 90 минута, али није могао да спречи прекид сјајне серије која му је обележила јесењу полусезону.

Милош Вељковић се вратио у први тим Вердера, али је морао да се задовољи само бодом (1:1) на гостоавњу у Нирнбергу против једног од најгорих тимова. управо српски репрезентативац није успео да изблокира шут Микаела Ишака у 87. минуту за изједначење па је љут напустио овај меч.

У мечу 20. кола Бундеслиге на Валд стадиону у Франкфурту, петопласирани Ајнтрахт је дочекао водећу Борусију из Дортмунда и одолео, меч је завршен без победника, 1:1.

Био је то потпуно отворен меч у којем су оба тима имали своје шансе. Када се све сабере, реми је можда и најправеднији исход, мада су и једни и други могли до победе.

Борусија је повела у 22. минуту. Гереиро је буквално све сам урадио, промешао је одбрану екипе из Франкфурта, послужио као на тацни Марка Ројса којем није било тешко да затресе мрежу. 

Исти играч је потом у само четири минута пропустио још две прилике, у 26. минуту је уздрмао пречку. 

Реакција је уследила у 36. минуту када је на одличан центаршут са десне стране који је упутио Да Коста, сјајно реаговао Јовић. Бацио се и десном ногом је проследио лопту иза леђа Романа Буркија у мрежу Дортмунда. 

Био је то његов 14. првенствени гол којим се уамио на челу листе стрелаца у првенству Немачке. Иначе, Јовић је играо до 56. минута када га је заменио Мијат гаћиновић, док је Филип Костић одиграо свих 90 минута. 

Бурки је у неколико наврата спречио домаћине да се радују када је одбранио ударце Анте Ребића, који је имао две добре прилике у првом делу, као и једну у 57. минуту, док је Пако Алкасер у 67. могао донети радост "милионерима", али је Кевин Трап био сигуран.

Борусија Дортмунд му је измакла у првом делу сезоне, али ове зиме није.

На важном мечу против лидера табеле, Лука Јовић постигао је свој 14. гол у Бундесу, а 19. у сезони, у ремију који је његов Франкфурт одиграо против лидера шампионата Дортмунда (1:1), који је због пораза Бајерна од Бајера - увећао предност на врху.

У 37. минуту, при вођству "милионера", српски шпиц је у правом тренутку скочио и на асистенцију Денија Да Косте савладао Швајцарца, Романа Буркија.

Голман Дортмунда је претходно успео да остане несавладан јер је Хрват Анте Ребић погодио само пречку, али је најбољи стрелац немачког првенства у наставку акције ипак погодио. 

И то у стилу Златана Ибрахимовића!

Писали смо ове недеље о томе да је позајмљени нападач Бенфике "мета" низа великана, које предводе Барселона и Реал Мадрид.  У каквој је Јовић форми показује и статисика, која каже да је у Бундеслиги постизао гол на сваких 97 минута на терену.

То је најбољи просек у историји Бундеслиге, ако се посматрају играчи који су одиграли више од 20 утакмица.

Борусија Дортмунд је стала на "Комерцбанк Арени" у дербију 20. кола њемачког првенства!

Јесењег првака и лидера Бундеслиге зауставио је "српски" Ајнтрахт и то захваљујући новом поготку Луке Јовића, који је у директном голгетерском обрачуну са нападачем "милионера" Паком Алкасером изишао као побједник.

АЈНТРАХТ - БОРУСИЈА 1:1 (1:1) 

Упркос ремију, Борусија је повећала предност у односу на најближег пратиоца Бајерн на седам бодова разлике.

Гости са "Вестфалена" су у суботу први стигли до предности у 22. минуту.

Рафаел Гереро је попут "оштрице ножа" прошао кроз одбрану домаћина и сервирао лопту на тацни Марку Ројсу, а капитену није било тешко да је са пет метара убаци у мрежу за вођство "милионера" - 0:1.

Капитен Дортмунда, којем је тај погодак био 13. ове сезоне, могао је само неколико минута касније да удвостручи предност. Најприје је лоше шутирао из непосредне близине гола, да би потом пречка спасила Ајнтрахт након његовог ударца.

Ајнтрахт је узвратио у 33. минуту преко хрватског нападача Анте Ребића, чији је шут завршио поред лијеве стативе, да би минут касније његов ударац одбранио Роман Бурки и спријечио изједначење.

Ипак, голман Борусије морао је да вади лопту из мреже у 36. минуту и то након новог 14. гола Луке Јовића у Бундеслиги.

Мајсторски је репрезентативац Србије реаговао на центаршут Денија Да Косте и у маниру Златана Ибрахимовића, комбинујући борилачке вјештине, закуцао лопту у мрежу - 1:1.

Био је то Јовићев 14. гол ове сезоне у првенству и први је голгетер Бундеслиге због чега се нашао на мети бројних европских великана. Посљедњи међу њима су, према тврдњама шпанских медија, Барселона и Реал Мадрид.

Педантни Нијемци су одмах израчунали да нападач "орлова" постиже голове у просјеку на сваких 97 минута проведених на терену. Укупно је у свим такмичењима уписао 22 поготка на 20+ мечева, што је најбољи просјек у историји Бундеслиге.

У посљедњих пола сата умјесто Јовића у игру је ушао Мијат Гаћиновић, а од старта је наступио и трећи репрезентативац Србије Филип Костић, који су такође допринијели заустављању водећих "милионера".

Истина, Борусија је у наставку била ближа побједи да је Пако Алкасер боље реаговао у 67. и 85. минуту.

Шутирао је Шпанац тик уз лијеву стативу, али недовољно снажно, па је Кевин Трап успио да одбрани, а потом је из слободњака тукао мало изнад пречке и продужио "пост" на четврту утакмицу без постигнутог гола (12 погодака), па се слободно може рећи да је "револварашки" обрачун припао Јовићу иако су Ајнтрахт и Дортмунд подијелили плијен.

Овај реми Борусије у Франкфурту, међутим, није искористио Бајерн да смањи бодовни заостатак.

Баварци су у Леверкузену водили на полувремену поготком Леона Горецке, да би у наставку за 15-ак минута "апотекари" направили преокрет из "двојке у кеца" (3:1)!

Најпре је "бомбом" Леона Бејлија из слободног ударца са 25 метара Бајер изједначио, да би се за преокрет постарао Кевин Фоланд посе акције у три потеза и асистенције Беларабија.

"Тачку" на велики тријумф против минхенског клуба у 89. минуту ставио је Лукас Аларио на додавање Јулијана Бранта после контранапада - 3:1.

Најпре је погодак био поништен због офсајда, али након прегледавања снимка, судија Тобијас Штилер је показао на центар за дефинитивну потврду четвртог пораза изабраника Нике Ковача и шампионовог пада на треће место, који је уследио након победе Борусије Менхенгладбах над Шалкеом у вечерњем термину.

У судару Леверкузена и Бајерна, победа "фармацеута" од 3:1. Тако је Бајерн после пет победа коначно заустављен, а победа Бајера је још значајнија ако се има у виду да су на полувремену били у минусу. 

Бајерн је у 41. минуту стигао до вођства поготком Леона Горецке, да би се у другом полувремену све окренуло у корист тима из Леверкузена. 

Прво је у 53. минуту Леон Бејли сјајно извео слободан ударац са 25 метара, послао је лопту у десни горњи угао, да би десет минута касније сјајну акцију навалног реда Бајера крунисао поготком Кевин Фоланд. 

Коначних 3:1 поставио је Лукас Аларио у 88. минуту меча и то на асистенцију Јулијана Бранта,и тако је Бајер стигао девете победе у сезони.

БУНДЕС ЛИГА - 20. КОЛО:

Хофенхајм - Фортуна 1:1 (1:0)
/Хенингс 46 - Крамарић 16п/

Бајер Леверкузен - Бајерн Минхен 3:1 (0:1)
/Бејли 53, Фоланд 63, Аларио 89 - Горецка 41/

Ајнтрахт - Борусија Дортмунд 1:1 (1:1)
/Јовић 36 - Ројс 22/

Херта - Волфсбург 0:1 (0:0)
/Вегхорст 65/

Нирнберг - Вердер 1:1 (0:0)
/Исхак Егештајн 64/

Шалке - Борусија Менхенгладбах 0:2 (0:0)
/Крамер 85, Нојхаус 90+1/

недеља:

Аугзбург - Мајнц 15.30
Штутгарт - Фрајбург 18.00

одиграно у петак:

Хановер - РБ Лајпциг 0:3 (0:1)
/Халстенберг 45+3п, Орбан 64, 84/

ТАБЕЛА: Борусија Д. 49, Борусија М. 42, Бајерн 42, РБ Лајпциг 37, Ајнтрахт 32, Волфсбург 31, Бајер 30, Хофенхајм 29, Херта 28, Вердер 27, Мајнц (-1) 27, Шалке 22, Фортуна 22, Фрајбург (-1) 21, Аугзбург (-1) 15, Штутгарт (-1) 14, Нирнберг 12, Хановер 11.

Извор: Б92/мондо.ба/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар