BL: Bajerna razvalio Bajer, Borusija stala pred Jovićem!

Jović doneo bod Ajntrahtu, slom Bajerna u Leverkuzenu! Reprezentativac Srbije Luka Jović nastavio je sa sjajnim partijama u Bundesligi.  Luka Jović piše istoriju: Zaustavio je lidera! Srpski napadač nastavio golgetersku seriju i doneo bod protiv Dortmunda. Međutim, "milioneri" su tako povećali prednost! Trka nije skoro bila ovako neizvesna! Prvi poraz za Marka Grujića u dresu Herte. . .

Fudbal 02.02.2019 | 21:40
BL: Bajerna razvalio Bajer, Borusija stala pred Jovićem!
Jović zaustavio lidera Bundeslige! Lider na tabeli šampionata Njemačke osvojio je samo bod u Frankfurtu (1:1) poslije novog gola Luke Jovića, ali su "milioneri" povećali razliku u odnosu na drugoplasirani Bajern, koji je poražen u Leverkuzenu nakon preokreta (3:1).

Obično se prethodnih sezona Bajern trudio da do Božića prebrine sve brige oko odbrane šampionske titule, nisu davali rivalima ni promil šanse da se nadaju, ali su ta vremena prošla. Aktuelni šampion poražen je u Leverkuzenu posle četiri godine i to ubedljivo sa čak 3:1, ali taj kiks nije iskoristio lider Borusija iz Dortmunda koja je ukočila u Frankfurtu pred Lukom Jovićem i Orlovima - 1:1.

Sjajno popodne za ljubitelje nemačkog fudbala... Razlika posle 20. kola je sedam bodova u korist Milionera, a Bajern je nakon poraza na Baj Areni izgubio i drugo mesto (usled pobede Menhengladbaha nad Šalkeom od 2:0). Ipak, jasno da je ekipa Nika Kovača u velikoj krizi, ako ne igre, a onda bar rezultata. Ako su Bavarci i odigrali dobro prvo poluvreme i na vreme poveli preko Leona Gorecke, šta reći za ogroman pad u drugih 45 minuta.

Ofanzivni Farmaceuti u čijoj se igri vidi ruka nobog trenera Petera Boša u napadačkoj 4-3-3 formaciji kaznili su iz sjajnih kontri Bavarce, a preokret i pobedu najavio je prelepim pogotkom Leon Bejli iz slobodnog udarca u 53. minutu. Konačno je i momak sa Jamajke odapeo kako ume, a rezervista na golu Bajerna Ulrajh mu je užasnom reakcijom omogućio da se proslavi.

Bio je to uvod u totalni raspad Bavaraca, a deset minuta kasnije odlični Karim Belarabi je posle još jedne brze kontre asistirao Kevinu Folandu za 2:1. Bajern je napadao, pokušavao, ali nisu uspevali da pogode mrežu domaćina iako su Hames Rodrigez i Robert Levandovski ulazili u šanse. Na kraju u 89. minutu tačku na sve je stavio Lukas Alario posle kontre i nesebične asistencije Julijana Branta. Klasičan nokaut.

Ni lider Borusija iz Dortmunda nije se proslavio danas. Donekle očekivano jer je Ajntraht dobra ekipa koja ima aspiracije ka vrhu Bundeslige, ali će Milioneri posle remija (1:1) žaliti za brojnim promašajima Marka Rojsa u prvom poluvremenu kada su mogli da vode sa čak 3:0 i lagano upišu pobedu.

Kapiten Milionera doneo je svom timu prednost u 22. posle lepog prodora Rafaela Gerera, ali pravo je čudo kako u narednih pet minuta nije dao još dva lagana pogotka. Prvo je u situaciji jedan na jedan sa golmanom Kevinom Trapom promašio gol, a potom pogodio i prečku sa nekih 14-15 metara.

Naravno, kažnjena je Borusija za te promašaje, a egzekutor je bio naš Luka Jović. Sjajan centaršut sa desne strane Da Koste, najbolji strelac Bundeslige je akrobatski sproveo u mrežu Romana Burkija i tako produžio sjajnu golgetersku seriju.

Sa 14 golova Luka je lider u trci za "topić" namenjen najboljem strelcu nemačkog prvenstva ispredo Rojsa (13) i Levandovskog (12)...

Ajntraht se u drugom poluvrmenu orijentisao više na odbranu svog gola, pa je vrlo rano već početkom drugog dela Jovića zamenio Mijat Gaćinović koji je pomogao da ostane nerešen rezultat. I Filip Kostić je odigrao ceo meč za Ajntraht i to sasvim solidno pošto je uspeo da uštopuje hitronogog Džejdona Sanča.

Borusija je mogla da dođe do pobede u nastavku, ali je Pako Alkaser propustio dve dobre prilike u 65. i 87. minutu.

Od ostalih utakmica izdvajamo premijerni poraz Marka Grujića u dresu Herte u desetom meču u plavo-belom dresu. Volgzburg je slavio u Berlinu sa 1:0, srpski vezista odigrao svih 90 minuta, ali nije mogao da spreči prekid sjajne serije koja mu je obeležila jesenju polusezonu.

Miloš Veljković se vratio u prvi tim Verdera, ali je morao da se zadovolji samo bodom (1:1) na gostoavnju u Nirnbergu protiv jednog od najgorih timova. upravo srpski reprezentativac nije uspeo da izblokira šut Mikaela Išaka u 87. minutu za izjednačenje pa je ljut napustio ovaj meč.

U meču 20. kola Bundeslige na Vald stadionu u Frankfurtu, petoplasirani Ajntraht je dočekao vodeću Borusiju iz Dortmunda i odoleo, meč je završen bez pobednika, 1:1.

Bio je to potpuno otvoren meč u kojem su oba tima imali svoje šanse. Kada se sve sabere, remi je možda i najpravedniji ishod, mada su i jedni i drugi mogli do pobede.

Borusija je povela u 22. minutu. Gereiro je bukvalno sve sam uradio, promešao je odbranu ekipe iz Frankfurta, poslužio kao na tacni Marka Rojsa kojem nije bilo teško da zatrese mrežu. 

Isti igrač je potom u samo četiri minuta propustio još dve prilike, u 26. minutu je uzdrmao prečku. 

Reakcija je usledila u 36. minutu kada je na odličan centaršut sa desne strane koji je uputio Da Kosta, sjajno reagovao Jović. Bacio se i desnom nogom je prosledio loptu iza leđa Romana Burkija u mrežu Dortmunda. 

Bio je to njegov 14. prvenstveni gol kojim se uamio na čelu liste strelaca u prvenstvu Nemačke. Inače, Jović je igrao do 56. minuta kada ga je zamenio Mijat gaćinović, dok je Filip Kostić odigrao svih 90 minuta. 

Burki je u nekoliko navrata sprečio domaćine da se raduju kada je odbranio udarce Ante Rebića, koji je imao dve dobre prilike u prvom delu, kao i jednu u 57. minutu, dok je Pako Alkaser u 67. mogao doneti radost "milionerima", ali je Kevin Trap bio siguran.

Borusija Dortmund mu je izmakla u prvom delu sezone, ali ove zime nije.

Na važnom meču protiv lidera tabele, Luka Jović postigao je svoj 14. gol u Bundesu, a 19. u sezoni, u remiju koji je njegov Frankfurt odigrao protiv lidera šampionata Dortmunda (1:1), koji je zbog poraza Bajerna od Bajera - uvećao prednost na vrhu.

U 37. minutu, pri vođstvu "milionera", srpski špic je u pravom trenutku skočio i na asistenciju Denija Da Koste savladao Švajcarca, Romana Burkija.

Golman Dortmunda je prethodno uspeo da ostane nesavladan jer je Hrvat Ante Rebić pogodio samo prečku, ali je najbolji strelac nemačkog prvenstva u nastavku akcije ipak pogodio. 

I to u stilu Zlatana Ibrahimovića!

Pisali smo ove nedelje o tome da je pozajmljeni napadač Benfike "meta" niza velikana, koje predvode Barselona i Real Madrid.  U kakvoj je Jović formi pokazuje i statisika, koja kaže da je u Bundesligi postizao gol na svakih 97 minuta na terenu.

To je najbolji prosek u istoriji Bundeslige, ako se posmatraju igrači koji su odigrali više od 20 utakmica.

Borusija Dortmund je stala na "Komercbank Areni" u derbiju 20. kola njemačkog prvenstva!

Jesenjeg prvaka i lidera Bundeslige zaustavio je "srpski" Ajntraht i to zahvaljujući novom pogotku Luke Jovića, koji je u direktnom golgeterskom obračunu sa napadačem "milionera" Pakom Alkaserom izišao kao pobjednik.

AJNTRAHT - BORUSIJA 1:1 (1:1) 

Uprkos remiju, Borusija je povećala prednost u odnosu na najbližeg pratioca Bajern na sedam bodova razlike.

Gosti sa "Vestfalena" su u subotu prvi stigli do prednosti u 22. minutu.

Rafael Gerero je poput "oštrice noža" prošao kroz odbranu domaćina i servirao loptu na tacni Marku Rojsu, a kapitenu nije bilo teško da je sa pet metara ubaci u mrežu za vođstvo "milionera" - 0:1.

Kapiten Dortmunda, kojem je taj pogodak bio 13. ove sezone, mogao je samo nekoliko minuta kasnije da udvostruči prednost. Najprije je loše šutirao iz neposredne blizine gola, da bi potom prečka spasila Ajntraht nakon njegovog udarca.

Ajntraht je uzvratio u 33. minutu preko hrvatskog napadača Ante Rebića, čiji je šut završio pored lijeve stative, da bi minut kasnije njegov udarac odbranio Roman Burki i spriječio izjednačenje.

Ipak, golman Borusije morao je da vadi loptu iz mreže u 36. minutu i to nakon novog 14. gola Luke Jovića u Bundesligi.

Majstorski je reprezentativac Srbije reagovao na centaršut Denija Da Koste i u maniru Zlatana Ibrahimovića, kombinujući borilačke vještine, zakucao loptu u mrežu - 1:1.

Bio je to Jovićev 14. gol ove sezone u prvenstvu i prvi je golgeter Bundeslige zbog čega se našao na meti brojnih evropskih velikana. Posljednji među njima su, prema tvrdnjama španskih medija, Barselona i Real Madrid.

Pedantni Nijemci su odmah izračunali da napadač "orlova" postiže golove u prosjeku na svakih 97 minuta provedenih na terenu. Ukupno je u svim takmičenjima upisao 22 pogotka na 20+ mečeva, što je najbolji prosjek u istoriji Bundeslige.

U posljednjih pola sata umjesto Jovića u igru je ušao Mijat Gaćinović, a od starta je nastupio i treći reprezentativac Srbije Filip Kostić, koji su takođe doprinijeli zaustavljanju vodećih "milionera".

Istina, Borusija je u nastavku bila bliža pobjedi da je Pako Alkaser bolje reagovao u 67. i 85. minutu.

Šutirao je Španac tik uz lijevu stativu, ali nedovoljno snažno, pa je Kevin Trap uspio da odbrani, a potom je iz slobodnjaka tukao malo iznad prečke i produžio "post" na četvrtu utakmicu bez postignutog gola (12 pogodaka), pa se slobodno može reći da je "revolvaraški" obračun pripao Joviću iako su Ajntraht i Dortmund podijelili plijen.

Ovaj remi Borusije u Frankfurtu, međutim, nije iskoristio Bajern da smanji bodovni zaostatak.

Bavarci su u Leverkuzenu vodili na poluvremenu pogotkom Leona Gorecke, da bi u nastavku za 15-ak minuta "apotekari" napravili preokret iz "dvojke u keca" (3:1)!

Najpre je "bombom" Leona Bejlija iz slobodnog udarca sa 25 metara Bajer izjednačio, da bi se za preokret postarao Kevin Foland pose akcije u tri poteza i asistencije Belarabija.

"Tačku" na veliki trijumf protiv minhenskog kluba u 89. minutu stavio je Lukas Alario na dodavanje Julijana Branta posle kontranapada - 3:1.

Najpre je pogodak bio poništen zbog ofsajda, ali nakon pregledavanja snimka, sudija Tobijas Štiler je pokazao na centar za definitivnu potvrdu četvrtog poraza izabranika Nike Kovača i šampionovog pada na treće mesto, koji je usledio nakon pobede Borusije Menhengladbah nad Šalkeom u večernjem terminu.

U sudaru Leverkuzena i Bajerna, pobeda "farmaceuta" od 3:1. Tako je Bajern posle pet pobeda konačno zaustavljen, a pobeda Bajera je još značajnija ako se ima u vidu da su na poluvremenu bili u minusu. 

Bajern je u 41. minutu stigao do vođstva pogotkom Leona Gorecke, da bi se u drugom poluvremenu sve okrenulo u korist tima iz Leverkuzena. 

Prvo je u 53. minutu Leon Bejli sjajno izveo slobodan udarac sa 25 metara, poslao je loptu u desni gornji ugao, da bi deset minuta kasnije sjajnu akciju navalnog reda Bajera krunisao pogotkom Kevin Foland. 

Konačnih 3:1 postavio je Lukas Alario u 88. minutu meča i to na asistenciju Julijana Branta,i tako je Bajer stigao devete pobede u sezoni.

BUNDES LIGA - 20. KOLO:

Hofenhajm - Fortuna 1:1 (1:0)
/Henings 46 - Kramarić 16p/

Bajer Leverkuzen - Bajern Minhen 3:1 (0:1)
/Bejli 53, Foland 63, Alario 89 - Gorecka 41/

Ajntraht - Borusija Dortmund 1:1 (1:1)
/Jović 36 - Rojs 22/

Herta - Volfsburg 0:1 (0:0)
/Veghorst 65/

Nirnberg - Verder 1:1 (0:0)
/Ishak Egeštajn 64/

Šalke - Borusija Menhengladbah 0:2 (0:0)
/Kramer 85, Nojhaus 90+1/

nedelja:

Augzburg - Majnc 15.30
Štutgart - Frajburg 18.00

odigrano u petak:

Hanover - RB Lajpcig 0:3 (0:1)
/Halstenberg 45+3p, Orban 64, 84/

TABELA: Borusija D. 49, Borusija M. 42, Bajern 42, RB Lajpcig 37, Ajntraht 32, Volfsburg 31, Bajer 30, Hofenhajm 29, Herta 28, Verder 27, Majnc (-1) 27, Šalke 22, Fortuna 22, Frajburg (-1) 21, Augzburg (-1) 15, Štutgart (-1) 14, Nirnberg 12, Hanover 11.

Izvor: B92/mondo.ba/mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar