Буди фин, буди као Јапанци!

Како су фудбалери Земље излазећег сунца након Руса одушевили и Емираћане.

Фудбал 06.02.2019 | 08:00
Буди фин, буди као Јапанци!
Јапанска култура и традиција једни су од најаутентичнијих на свету. Острво, удаљеност од пре свега утицаја западног света, током векова су ковани да буду оно што сада јесу - еркономска велесила од око 200 милиона становника за које сви кажу да су "најфинији" народ. Увек предусретљиви, насмејани, пре свега поштени и вредни. Наравно, многи ће на ове похвале изувћи из ормана повести дух Другог светског рата, али која нација се никада није огрешила, та није ни постојала. У сваком случају за тај свој грех платили су велику цену...

Али, тема није ни рат, а још мање атомске бомбе, али свакако јесте њихова невероватна култура. Минулог лета на Светском првенству у Русији њихови навијачи су били ти које су остале својим примером покушали да натерају да среде део трибина на којима су боравили. Након сваког меча Самураја њих неколико десетина је скупљало отпатке у велике кесе, као да редарске службе не постоје. Онда смо сазнали и да њихови репрезентативци након сваког меча остављају свлачионице у савршеном стању.

А та традиција се наставила и на АФЦ Азијском купу који је јуче завршен. И то је завршен поразом тог истог Јапана у финалу од надахнутог Катра. Али, Самураји нису желели да и поред велике горчине и туге њихови домаћини, Емираћани помисле да су некави дивљаци. Наравно, свлачионица је заблистала, уз остављену поруку поздрава и захвалности на енглеском, јапанском и арапском језику. Домаћини су, наравно били ганути те су све ово и обнародовали.

Јер, по јапанској традицији велика је срамота да када некоме дођете у посету и оставите му кошмар. Било је тако и код нас, али се негде у ветровима историјског заборава избрисало. Сада, ми према њима изгледамо као обични примитивци. Дивљаци. Морамо поново да учимо основе понашања, а Јапанци су нам очигледно савршени учитељи.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар