Budi fin, budi kao Japanci!

Kako su fudbaleri Zemlje izlazećeg sunca nakon Rusa oduševili i Emiraćane.

Fudbal 06.02.2019 | 08:00
Budi fin, budi kao Japanci!
Japanska kultura i tradicija jedni su od najautentičnijih na svetu. Ostrvo, udaljenost od pre svega uticaja zapadnog sveta, tokom vekova su kovani da budu ono što sada jesu - erkonomska velesila od oko 200 miliona stanovnika za koje svi kažu da su "najfiniji" narod. Uvek predusretljivi, nasmejani, pre svega pošteni i vredni. Naravno, mnogi će na ove pohvale izuvći iz ormana povesti duh Drugog svetskog rata, ali koja nacija se nikada nije ogrešila, ta nije ni postojala. U svakom slučaju za taj svoj greh platili su veliku cenu...

Ali, tema nije ni rat, a još manje atomske bombe, ali svakako jeste njihova neverovatna kultura. Minulog leta na Svetskom prvenstvu u Rusiji njihovi navijači su bili ti koje su ostale svojim primerom pokušali da nateraju da srede deo tribina na kojima su boravili. Nakon svakog meča Samuraja njih nekoliko desetina je skupljalo otpatke u velike kese, kao da redarske službe ne postoje. Onda smo saznali i da njihovi reprezentativci nakon svakog meča ostavljaju svlačionice u savršenom stanju.

A ta tradicija se nastavila i na AFC Azijskom kupu koji je juče završen. I to je završen porazom tog istog Japana u finalu od nadahnutog Katra. Ali, Samuraji nisu želeli da i pored velike gorčine i tuge njihovi domaćini, Emiraćani pomisle da su nekavi divljaci. Naravno, svlačionica je zablistala, uz ostavljenu poruku pozdrava i zahvalnosti na engleskom, japanskom i arapskom jeziku. Domaćini su, naravno bili ganuti te su sve ovo i obnarodovali.

Jer, po japanskoj tradiciji velika je sramota da kada nekome dođete u posetu i ostavite mu košmar. Bilo je tako i kod nas, ali se negde u vetrovima istorijskog zaborava izbrisalo. Sada, mi prema njima izgledamo kao obični primitivci. Divljaci. Moramo ponovo da učimo osnove ponašanja, a Japanci su nam očigledno savršeni učitelji.

Izvor: mozzartsport

FOTO: Reuters

Komentari / 0

Ostavite komentar