Катастрофални резултати, а сви Балканци задовољни!

Легендарни Веселин Вујовић без длаке на језику о стању репрезентативног рукомета у Србији и републикама бивше Југославије, предлаже стварање тренажног центра, али и нову регионалну лигу.

Остали спортови 05.02.2019 | 23:08
Катастрофални резултати, а сви Балканци задовољни!
Недавно је завршено Светско првенство у рукомету у Данској и Немачкој на којем је учествовало три репрезентације се простора бивше Југославије - Србија, Хрватска и Македонија и све три су одиграле испод очекивања, али и квалитета. Наш тим је шампионат завршио на 18, Македонија на 15, а Хрватска на шестом месту. И готово истоветно понашање из "политичке арене" пресликано је на балкански рукомет пошто су изгледа сви задовољни постигнутим. А то легенди каква је Веселин Вујовић није никако јасно.

"Испада да је ово првенство са најлошијим резултатима, а да су сви задовољни", искрен је шабачки Црногорац у разговору за Балкан-хандбалл.цом, "Никада нисам у животу нисам чуо да је неко задовољан, а резултат катастрофа. Словенци су задовољни, а нису ни ишли на СП, па нису морали да играју против Данаца, Немаца… Они често изгубе утакмицу у свлачионици, пре него је и почела, када процене да је са друге стране неко бољи од њих. Неће ни да пробају. А у Хрватској невероватан критеријум. Голужа је отишао као неко ко је освајао медаље, али то није добар резултат. Бабић се вратио у Кракову, освојио медаљу, захваљујући Госпи се славило као нешто невиђено на тргу Бана Јелачића, па је после четвртог места отишао. Сада је Червар пети на ЕП и шести на СП, и то је сада био циљ, феноменалан резултат? Како то варира од тренера до тренера? Македонци су презадовољни. Кире Лазаров међу најбољим стрелцима, Хансен похвалио Раула и они пресрећни. Све друго је мање важно, то је најважније?"

Српски тим је на СП у групи забележио један нерешен меч (Русија) и једну победу (Кореја), уз три пораза (Француска, Бразил, Немачка). Славио је у полуфиналној борби за пласман од 17. до 20. места против Банхреина, али је зато у финалу изгубио од Аргентине што је био крај такмичења. И поред тога, чини се да је Вујовић најмање "киван" на Орлове.

"Србија, такође, задовољна. Показали си борбеност, жељу, председник је пружио подршку селектору, селектор је сносио одговорност и сада знају где су грешили, па ћемо видети где ће то да иде... Можемо да одемо са Балкана, али Балкан никада неће изаћи из нас. У односу према свему, начину организације клубова, у стратегији коју имамо. Само ме интересује када ће рецимо направити један стратешки потез који ће бити круцијалан за развој рукомета и репрезентацију? Зашто се не направи екипа која ће да игра СЕХА лигу без конкуренције, у којој ће бити Мошић, Кукић. И нека Савез плаћа уговоре тих играча. Тако ће Перуничић имати ту екипу 24 сата 365 дана. Тако може нешто да се направи. То што ће их Перуничић имати три или пет дана пред првенство, ту нема теоретске шансе да се направи нешто. Да ли ће то направити са неком јуниорском репрезентацијом? Тако нешто мора да се направи, да се створи неки тренажни центар, да се најталентованија деца окупљају, то је једини начин."

Вујовић сматра и да би требало направити нову регионалну лигу из које би се ишло директно у Лигу шампиона.

"Невероватно првенство. Македонија 15, Хрватска шеста, Словенија није отишла, а сви задовољни! Ми сада можемо да очекујемо да је неуспех када будеш последњи или се не пласираш уопште, јер су успеси. То ти је као брак. Муж и жена се посвађају, па уђу комшије, а они се понашају као да је мед и млеко док ови не оду. Онда дође до развода. Видећемо како ће ко одиграти улоге, ко је задовољан, а ко није. Какве ће улоге одиграти селектори, ко ће отићи, а ко остати. СЕХА није право решење за српске и регионалне клубове. Требало би размишљати о једној јединственој лиги која ће давати пролазак у Лигу шампиона. На то неће да се пристане, јер онда неће моћи Вардар, Цеље и Загреб, сви да буду у Лиги шампиона. Добићемо на квалитету ако свака од тих земаља добије по три екипе и игра се по јединственом систему као раније у старој Југославији. Да пласманом у лиги добијамо и учеснике Лиге шампиона, и ЕХФ Купа. Да буде испадања из лиге. Ово сада је збрда, здола…", закључио је своје излагање за Балкан-хандбалл.цом легендарни ас.

Извор: моззартспорт

ФОТО: Реутерс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милан

06.02.2019 00:10

Нашао он да паметује,а кад је био тренер СЦГ,предлагао играчима да изгубе од Хрватске 2004.-2005,срам га било,а сад соли памет.

ОДГОВОРИТЕ