Недостижне развијене земље

Генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу Мајлинда Брегу изјавила је у Бриселу да ће земљама Балкана, уз садашње стопе раста, бити потребно 50 година да стигну тренутни њемачки стандард живота.

Регион 02.02.2019 | 09:33
Недостижне развијене земље
Брегу је указала да земље региона протеклих година биљеже напредак и имају позитивну економску перспективу, али да се још суочавају са важним изазовима економске политике, као и несигурностима у односима између економија, саопштено је из РЦЦ-а. 

“Сиромаштво, неједнакост, одлив високообразоване радне снаге, родна неједнакост, учешће младих и запошљавање – и даље су разлози за забринутост у цијелом региону”, рекла је Брегу на скупу посвећеном одрживом економском расту и развоју земаља Балкана.

Она је истакла да регионални лидери треба ангажованије да раде на јачању регионалне сарадње, те поручила да економије Балкана треба да буду активни учесници у планирању заједничке будућности Европе у региону.

Директор Канцеларије Фондације “Фридрих Еберт” у Србији Макс Брендле навео је да се у студији о одрживом економском расту и развоју на западном Балкану наводи да је раст поново реалност у југоисточној Европи, али да сам Балкан није рјешење за економске и друштвене изазове, те се за регион препоручује одржив, квалитативан и укључив раст, док се иницијатива за регионални економски простор истиче као корак у правом смјеру.

На скупу је посебна пажња посвећена могућностима превазилажења разлика у развоју између југоисточне Европе, с једне, и средње и источне Европе и просјечног раста ЕУ с друге стране, при чему је посебно говорено о диференцираном кориштењу директних страних инвестиција, потреби за развојем националних и регионалних политика, те потреби за ревизијом инструмената монетарне и фискалне политике.

Закључено је да је јасно и често обавјештавање грађана Балкана о користима отворених тржишта и друштава, као и подржавање потенцијала за интеграцију у региону, све важније за придобијање додатне подршке.

Савјет за регионалну сарадњу се обавезао да ће у наредном периоду наставити интензивнији рад у овом правцу. 

Скуп у Бриселу организовао је РЦЦ у сарадњи са Канцеларијом Фондације “Фридрих Еберт” за ЕУ.

(Агенције)

Коментари / 9

Оставите коментар
Name

Боки

02.02.2019 08:36

Никако.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Даре

06.02.2019 17:10

НИКАДА и нецемо стици. Наси диктатори нас забављају национализмом а затим свако 40 год гурну у пакао рата да се поубијамо и попалимо. Док они обнове пљачку оног сто смо успели зарадити возајуци се авијонцицима, хеликоптерима и аутицима на нас рачун. Драги моји зато се мрзимо и уживајмо у национализму са неизвјесном будућности и гарантованим сиромаштвом нашег покољења.

Name

брецало

02.02.2019 08:46

Цуј њемацки стандард па ми немозе достици стандарт словеније јер све политицке елите упропастисе земљу разним аферама купују скупа аута поскуљују воду струју граде аутопут на сумњеве нацине и на крају само политицари имају корист од тога а то су виле куце сранови виногради само дрпису као да им је посљедње ста све то це да носе на онај свјет хахах јадни су јадни

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коментар

02.02.2019 09:50

Уз овакве велеиздајницко-преварантско-пљацкаске мрцине...никад!

Name

утопија

02.02.2019 09:06

НЕ МО ГУ ЋЕ.!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

02.02.2019 09:47

"Џаба вам знање, џаба вам дипломе ако нисте у систему". Баја од Лакташа

Name

075

02.02.2019 09:14

Које глупости, све неки "аналитичари"! Нико не може предвидјети што ће бити за пар мјесеци а ови "аналитичари" се баве деценијама унапријед! Ако се велики сложе, зна се ко, Њемачка може "стићи" регион јако брзо!

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

02.02.2019 09:20

Па упитајмо насег драгог водју Он је И престиго нијемце хаха како достици њемацку Сацекајмо један милион година И стицемо хахааааааа Како стици њемацку која будала постави ово питање

Name

Јован

02.02.2019 09:19

Мозда, али да Њемацка сада стане са свим пројектима

ОДГОВОРИТЕ