Nedostižne razvijene zemlje

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju Majlinda Bregu izjavila je u Briselu da će zemljama Balkana, uz sadašnje stope rasta, biti potrebno 50 godina da stignu trenutni njemački standard života.

Region 02.02.2019 | 09:33
Nedostižne razvijene zemlje
Bregu je ukazala da zemlje regiona proteklih godina bilježe napredak i imaju pozitivnu ekonomsku perspektivu, ali da se još suočavaju sa važnim izazovima ekonomske politike, kao i nesigurnostima u odnosima između ekonomija, saopšteno je iz RCC-a. 

“Siromaštvo, nejednakost, odliv visokoobrazovane radne snage, rodna nejednakost, učešće mladih i zapošljavanje – i dalje su razlozi za zabrinutost u cijelom regionu”, rekla je Bregu na skupu posvećenom održivom ekonomskom rastu i razvoju zemalja Balkana.

Ona je istakla da regionalni lideri treba angažovanije da rade na jačanju regionalne saradnje, te poručila da ekonomije Balkana treba da budu aktivni učesnici u planiranju zajedničke budućnosti Evrope u regionu.

Direktor Kancelarije Fondacije “Fridrih Ebert” u Srbiji Maks Brendle naveo je da se u studiji o održivom ekonomskom rastu i razvoju na zapadnom Balkanu navodi da je rast ponovo realnost u jugoistočnoj Evropi, ali da sam Balkan nije rješenje za ekonomske i društvene izazove, te se za region preporučuje održiv, kvalitativan i uključiv rast, dok se inicijativa za regionalni ekonomski prostor ističe kao korak u pravom smjeru.

Na skupu je posebna pažnja posvećena mogućnostima prevazilaženja razlika u razvoju između jugoistočne Evrope, s jedne, i srednje i istočne Evrope i prosječnog rasta EU s druge strane, pri čemu je posebno govoreno o diferenciranom korištenju direktnih stranih investicija, potrebi za razvojem nacionalnih i regionalnih politika, te potrebi za revizijom instrumenata monetarne i fiskalne politike.

Zaključeno je da je jasno i često obavještavanje građana Balkana o koristima otvorenih tržišta i društava, kao i podržavanje potencijala za integraciju u regionu, sve važnije za pridobijanje dodatne podrške.

Savjet za regionalnu saradnju se obavezao da će u narednom periodu nastaviti intenzivniji rad u ovom pravcu. 

Skup u Briselu organizovao je RCC u saradnji sa Kancelarijom Fondacije “Fridrih Ebert” za EU.

(Agencije)

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Boki

02.02.2019 08:36

Nikako.

ODGOVORITE
Name

Dare

06.02.2019 17:10

NIKADA i necemo stici. Nasi diktatori nas zabavljaju nacionalizmom a zatim svako 40 god gurnu u pakao rata da se poubijamo i popalimo. Dok oni obnove pljačku onog sto smo uspeli zaraditi vozajuci se avijoncicima, helikopterima i auticima na nas račun. Dragi moji zato se mrzimo i uživajmo u nacionalizmu sa neizvjesnom budućnosti i garantovanim siromaštvom našeg pokoljenja.

Name

brecalo

02.02.2019 08:46

Cuj njemacki standard pa mi nemoze dostici standart slovenije jer sve politicke elite upropastise zemlju raznim aferama kupuju skupa auta poskuljuju vodu struju grade autoput na sumnjeve nacine i na kraju samo politicari imaju korist od toga a to su vile kuce sranovi vinogradi samo drpisu kao da im je posljednje sta sve to ce da nose na onaj svjet hahah jadni su jadni

ODGOVORITE
Name

Komentar

02.02.2019 09:50

Uz ovakve veleizdajnicko-prevarantsko-pljackaske mrcine...nikad!

Name

utopija

02.02.2019 09:06

NE MO GU ĆE.!!

ODGOVORITE
Name

Logika

02.02.2019 09:47

"Džaba vam znanje, džaba vam diplome ako niste u sistemu". Baja od Laktaša

Name

075

02.02.2019 09:14

Koje gluposti, sve neki "analitičari"! Niko ne može predvidjeti što će biti za par mjeseci a ovi "analitičari" se bave decenijama unaprijed! Ako se veliki slože, zna se ko, Njemačka može "stići" region jako brzo!

ODGOVORITE
Name

AR

02.02.2019 09:20

Pa upitajmo naseg dragog vodju On je I prestigo nijemce haha kako dostici njemacku Sacekajmo jedan milion godina I sticemo hahaaaaaaa Kako stici njemacku koja budala postavi ovo pitanje

Name

Jovan

02.02.2019 09:19

Mozda, ali da Njemacka sada stane sa svim projektima

ODGOVORITE