ЕЛ: НБА Калатес, Мицић 3/12 - ПАО надиграо Ефес!

Кошаркаши Панатинаикоса победили су Анадолу Ефес у 21. колу Евролиге на домаћем паркету резултатом 88:75.  ПАО коцкао 19 разлике, али Ефес није имао снаге за изненађење! Зелени славили у Атини с 88:75, Ник Калатес близу трипл-дабла.  Најбољи додавач ког је Питино водио срушио Ефес! Амерички тренер озбиљно похвалио Ника Калатеса након што му је овај донео победу против Ефеса.

Кошарка 01.02.2019 | 22:20
ЕЛ: НБА Калатес, Мицић 3/12 - ПАО надиграо Ефес!
ПАО се осветио Ефесу за овосезонски пораз у Истанбулу и уписао девету победу, док је Ефес претрпео осми пораз.

Атински "зелени" су у првом полувремену имали предност током свих 20 минута, а у трећој деоници фуриозно су дошли до чак +19.

Ефес је успео да се опорави и да за само неколико минута у трећој четвртини смањи заостатак и да у последњих десет минута уђе са минусом од пет поена. Турци су се добро држали и на почетку последње деонице, али је онда уследио велики пад.

Понесени атмосфером са трибина, неким судијским одлукама и малом дозом среће кошаркаши Панатинаикоса су успели да "сломе" ривала у финишу, оду на нову двоцифрену разлику, те забележе нови, веома битан тријумф.

Убедљиво најбољи актер меча био је плејмејкер домаћих Ник Калатес са 20 поена, осам скокова и 13 асистенција, уз индекс корисности од 35. Пратили су га Шон Килпетрик са 13, Дешон Томас са 14 и Џејмс Гист са 11 поена.

Најефикаснији у турском саставу био је Родриг Бубоа са 15 поена. Крунослав Симон је додао 14, а Тибор Плајс 13 поена. Српски плејмејкер Василије Мицић имао је лоше шутерско вече и на крају завршио са шест поена (3/12 из игре), али и осам асистенција.

Није Панатинаикос блистао, али је Зеленима у овом моменту најважније да су победили. Анадолу Ефес је имао шансу за изненађење и преокрет, али су домаћи пре свега после добре игре Ника Калатеса и Џејмса Гиста успели да дођу до победе од 88:75. 

Ефес је у последњој деоници пришао на два поена заостатка, али се Панатинаикос одвојио везаним поенима и техничком грешком Ергина Атамана. Потом је домаћин почео да погађа као на траци, Гист је био заиста одличан, Калатес га је хранио лоптама и све је било готово.

Панатинаикос је почео меч доста добро, убацио је 24 поена за 10 минута и све је деловало одлично по екипу Рика Питина. Све до треће деонице ПАО је држао конце игре у својим рукама, а у том делу игре повео је с 57:38, дакле с 19 разлике. Међутим, од тог момента је кренуо пад у игри Атињана, а све до краја смо гледали резултатску клацкалицу.

Имао је Ефес шансу да припрети у последњој деоници, пришао на два разлике после добре серије погодакаРодрига Бобуе, међутим ипак је Панатинаикос био бољи пред својим навијачима и прекинуо је црну серију везаних пораза у Евролиги.

Најбољи играч на паркету био је Калатес са 20 датих поена, осам скокова и 13 асистенција. Био је близу трипл-дабла. Фантастичан меч за њега. Гист је додао 11 поена и имао 10 скокова. Килпатрик је убацио 13 поена, а Дешон Томас 14. Код Ефеса је Бобуа дао 15 поена, а Василије Мицић је дао седам поена, имао је осам асистенција и две изгубљене лопте.

Панатинаикос не одустаје од борбе за плеј-оф.

Трофејни атински тим прекинуо је низ од три пораза у Евролиги пошто је у дворани "ОАКА" савладао Ефес резултатом 88:75, пре свега захваљујући феноменалној партији Ника Калатеса коме су фалила два скока за трипл-дабл учинак.

Сјајни Грк је забележио 20 поена, 13 асистенција и осам скокова за 35 минута на паркету и заслужио је велике похвале тренера Рика Питина који је после утакмице рекао да се ради о најбољем "додавачу" кога је у каријери имао у својој екипи, а знамо да је водио Никсе, Бостон и угледне колеџ екипе попут Лујвила и Кентакија.

Калатес је "повлачио" и када се ломило на данашњој утакмици, постигао је седам поена у одлучујућој деоници и с правом заслужио титулу играча утакмице.

Меч се играо у "бизарном" ритму и посебно занимљива била је трећа четвртина коју је Панатинаикос отворио серијом 15:1 за максималних "+19" у своју корист, да би се после тога домаћи потпуно успавали и дозволили Ефесу да се очас посла врати у меч.

Тим Ергина Атамана, за који је Василије Мицић постигао седам поена (1/7 за три) и имао осам асистенција, узвратио је серијом 18:2 и меч вратио у "егал" завршницу.

Ефес није имао снаге за преокрет и следећу серију поново је направио Панатинаикос (9:0) за нови одлазак на двоцифрену предност, па је постало сасвим извесно да ће се "зелени" радовати пред својом публиком на коју су навикли на победе.

Поред Калатеса, одличан је био и Дешон Томас који је против своје бивше екипе убацио 14 поена и имао шест скокова, док је поен мање дао Шон Килпатрик.

Код Ефеса је предњачио Родриг Бобоа са 15 поена, Симон је имао 14, а Плајс 13.

РЕЗУЛТАТИ 21. КОЛА:

ЦСКА - Будућност 99:69
Дарушафака - Реал Мадрид 82:86
Панатинаикос - Ефес 88:75
Гран Канарија - Армани 21.00

одиграно у четвртак:

Химки - Жалгирис 74:64
Олимпијакос - Барселона 55:76
Бајерн - Фенербахче 90:86 (80:80, 66:66)
Басконија - Макаби 97:73

ТАБЕЛА: Фенербахче 18-3, Реал 17-4, ЦСКА 16-5, Ефес 13-8, Барселона 12-9, Олимпијакос 12-9, Бајерн 11-10, Басконија 10-11, Армани 9-11, Макаби 9-12, Панатинаикос 9-12, Жалгирис 8-13, Химки 8-13, Гран Канарија 6-14, Будућност 6-15 Дарушафака 3-18.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар