EL: NBA Kalates, Micić 3/12 - PAO nadigrao Efes!

Košarkaši Panatinaikosa pobedili su Anadolu Efes u 21. kolu Evrolige na domaćem parketu rezultatom 88:75.  PAO kockao 19 razlike, ali Efes nije imao snage za iznenađenje! Zeleni slavili u Atini s 88:75, Nik Kalates blizu tripl-dabla.  Najbolji dodavač kog je Pitino vodio srušio Efes! Američki trener ozbiljno pohvalio Nika Kalatesa nakon što mu je ovaj doneo pobedu protiv Efesa.

Košarka 01.02.2019 | 22:20
EL: NBA Kalates, Micić 3/12 - PAO nadigrao Efes!
PAO se osvetio Efesu za ovosezonski poraz u Istanbulu i upisao devetu pobedu, dok je Efes pretrpeo osmi poraz.

Atinski "zeleni" su u prvom poluvremenu imali prednost tokom svih 20 minuta, a u trećoj deonici furiozno su došli do čak +19.

Efes je uspeo da se oporavi i da za samo nekoliko minuta u trećoj četvrtini smanji zaostatak i da u poslednjih deset minuta uđe sa minusom od pet poena. Turci su se dobro držali i na početku poslednje deonice, ali je onda usledio veliki pad.

Poneseni atmosferom sa tribina, nekim sudijskim odlukama i malom dozom sreće košarkaši Panatinaikosa su uspeli da "slome" rivala u finišu, odu na novu dvocifrenu razliku, te zabeleže novi, veoma bitan trijumf.

Ubedljivo najbolji akter meča bio je plejmejker domaćih Nik Kalates sa 20 poena, osam skokova i 13 asistencija, uz indeks korisnosti od 35. Pratili su ga Šon Kilpetrik sa 13, Dešon Tomas sa 14 i Džejms Gist sa 11 poena.

Najefikasniji u turskom sastavu bio je Rodrig Buboa sa 15 poena. Krunoslav Simon je dodao 14, a Tibor Plajs 13 poena. Srpski plejmejker Vasilije Micić imao je loše šutersko veče i na kraju završio sa šest poena (3/12 iz igre), ali i osam asistencija.

Nije Panatinaikos blistao, ali je Zelenima u ovom momentu najvažnije da su pobedili. Anadolu Efes je imao šansu za iznenađenje i preokret, ali su domaći pre svega posle dobre igre Nika Kalatesa i Džejmsa Gista uspeli da dođu do pobede od 88:75. 

Efes je u poslednjoj deonici prišao na dva poena zaostatka, ali se Panatinaikos odvojio vezanim poenima i tehničkom greškom Ergina Atamana. Potom je domaćin počeo da pogađa kao na traci, Gist je bio zaista odličan, Kalates ga je hranio loptama i sve je bilo gotovo.

Panatinaikos je počeo meč dosta dobro, ubacio je 24 poena za 10 minuta i sve je delovalo odlično po ekipu Rika Pitina. Sve do treće deonice PAO je držao konce igre u svojim rukama, a u tom delu igre poveo je s 57:38, dakle s 19 razlike. Međutim, od tog momenta je krenuo pad u igri Atinjana, a sve do kraja smo gledali rezultatsku klackalicu.

Imao je Efes šansu da pripreti u poslednjoj deonici, prišao na dva razlike posle dobre serije pogodakaRodriga Bobue, međutim ipak je Panatinaikos bio bolji pred svojim navijačima i prekinuo je crnu seriju vezanih poraza u Evroligi.

Najbolji igrač na parketu bio je Kalates sa 20 datih poena, osam skokova i 13 asistencija. Bio je blizu tripl-dabla. Fantastičan meč za njega. Gist je dodao 11 poena i imao 10 skokova. Kilpatrik je ubacio 13 poena, a Dešon Tomas 14. Kod Efesa je Bobua dao 15 poena, a Vasilije Micić je dao sedam poena, imao je osam asistencija i dve izgubljene lopte.

Panatinaikos ne odustaje od borbe za plej-of.

Trofejni atinski tim prekinuo je niz od tri poraza u Evroligi pošto je u dvorani "OAKA" savladao Efes rezultatom 88:75, pre svega zahvaljujući fenomenalnoj partiji Nika Kalatesa kome su falila dva skoka za tripl-dabl učinak.

Sjajni Grk je zabeležio 20 poena, 13 asistencija i osam skokova za 35 minuta na parketu i zaslužio je velike pohvale trenera Rika Pitina koji je posle utakmice rekao da se radi o najboljem "dodavaču" koga je u karijeri imao u svojoj ekipi, a znamo da je vodio Nikse, Boston i ugledne koledž ekipe poput Lujvila i Kentakija.

Kalates je "povlačio" i kada se lomilo na današnjoj utakmici, postigao je sedam poena u odlučujućoj deonici i s pravom zaslužio titulu igrača utakmice.

Meč se igrao u "bizarnom" ritmu i posebno zanimljiva bila je treća četvrtina koju je Panatinaikos otvorio serijom 15:1 za maksimalnih "+19" u svoju korist, da bi se posle toga domaći potpuno uspavali i dozvolili Efesu da se očas posla vrati u meč.

Tim Ergina Atamana, za koji je Vasilije Micić postigao sedam poena (1/7 za tri) i imao osam asistencija, uzvratio je serijom 18:2 i meč vratio u "egal" završnicu.

Efes nije imao snage za preokret i sledeću seriju ponovo je napravio Panatinaikos (9:0) za novi odlazak na dvocifrenu prednost, pa je postalo sasvim izvesno da će se "zeleni" radovati pred svojom publikom na koju su navikli na pobede.

Pored Kalatesa, odličan je bio i Dešon Tomas koji je protiv svoje bivše ekipe ubacio 14 poena i imao šest skokova, dok je poen manje dao Šon Kilpatrik.

Kod Efesa je prednjačio Rodrig Boboa sa 15 poena, Simon je imao 14, a Plajs 13.

REZULTATI 21. KOLA:

CSKA - Budućnost 99:69
Darušafaka - Real Madrid 82:86
Panatinaikos - Efes 88:75
Gran Kanarija - Armani 21.00

odigrano u četvrtak:

Himki - Žalgiris 74:64
Olimpijakos - Barselona 55:76
Bajern - Fenerbahče 90:86 (80:80, 66:66)
Baskonija - Makabi 97:73

TABELA: Fenerbahče 18-3, Real 17-4, CSKA 16-5, Efes 13-8, Barselona 12-9, Olimpijakos 12-9, Bajern 11-10, Baskonija 10-11, Armani 9-11, Makabi 9-12, Panatinaikos 9-12, Žalgiris 8-13, Himki 8-13, Gran Kanarija 6-14, Budućnost 6-15 Darušafaka 3-18.

Izvor: B92/mozzartsport/mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar