Шпановићева трећа на митингу у Берлину!

Најбоља српска атлетичарка Ивана Шпановић заузела је треће место у скоку у даљ на митингу ИСТАФ у Берлину.  Ивана се вратила и видела спремну шампионку! Ивана Шпановић у Берлину први пут наступила после шест месеци. Сазнала је против кога ће водити битку на Европском првенству за месец дана.

Остали спортови 01.02.2019 | 22:10
Шпановићева трећа на митингу у Берлину!
Шпановићева, која је први пут наступила од повреде прошлог августа пред финале Европског првенства управо у Берлину, на старту зимске сезоне остварила је резултат 6,65 метара.

Победница је била домаћа такмичарка Малаика Михаибо са 6,99 метара, а друга је била Украјинка Марина Бек-Романчук са 6,73.

"Пре свега сам задовољан што се Шпановићева вратила на стазу, и што је извела свих шест скокова без проблема. Циљ је да постепено подижемо форму и да Ивана максимално спремна дочека Европско првенство у Глазгову где брани титуле шампионке Европе. Михамбо је доминирала вечерас пред домаћом публиком и остварила сјајан резултат на самом почетку сезоне", рекао је тренер Горан Обрадовић.

Следећи наступ Иване Шпановић заказан је за 16. фебруар у Бирмингему, у истој арени где је прошле године славила титулу светске дворанске шампионке.

Након шест месеци паузе због повреде Ахилове тетиве, због које летос није наступила у финалу Европског првенства на отвореном, Ивана Шпановић (28) вратила се такмичењима у истом граду где је прошлог лета и стала - у Берлину.

На "ИСТАФ" митингу у главном граду Немачке, најуспешнија српска атлетичарка тестирала је форму и освојила треће место, у склопу припреме за дворанско Европско првенство у Глазгову (1-3. март), где ће бранити злато из Београда.

Својим првим и најбољим скоком од 6,65 метара Ивана је заузела лидерску позицију, други пут је била центиметар "краћа" са 6,64 "освојена" метра, али је остала прва. Међутим, уследила су њена два преступа и пад на треће место, јер је заблистала скакачица која је прошлог лета освојила "њено" злато - Немица Малаика Мијамбо (24).

Актуелна европска шампионка је у трећој серији скочила свој лични дворански рекорд - 6,94, а онда је поправила тај резултат "летом" до 6,99!

Атлетичарка немачко-танзанијског порекла преступила је у претпоследњој серији, па је у завршном покушају добацила до такође значајних 6,98, чиме је показала да је увелико спремна и за "седмицу". Било је ово дефинитивно њено вече, иако је Ивана покушавала да јој парира...

Скочила је Српкиња у петој серији 6,46, у последњој 6,55 и тако је завршила свој прво такмичење у 2019. на трећој позицији, јер је Украјинки Марини Бек Рооманчук скок од 6,73 донео друго место. Био је то такође њен најбољи резултат.

СТИЖЕ И МИЛИЦА

Такмичење у Берлину било је значајно за српску атлетику и због наступа младе Милице Гардашевић (20 година), освајачице златне медаље на Европском првенству 2017. за старије јуниоре.

Милица је имала најбољи скок у четвртој серији - 6,37 и тим резултатом је освојила шесту позицију, која ће је сигурно мотивисати за даљи напредак у овој години.

Коначни пласман у Берлину:

1. Малаика Мијамбо (Немачка) 6,99 метара
2. Марина Бек Романчук (Украјина) 6,73
3. Ивана Шпановић (Србија) 6,65
4. Ксенија Балта (Естонија) 6,56
5. Алина Ротару (Румунија) 6,49
6. Милица Гардашевић (Србија) 6,37
7. Јариани Аруејес (Куба) 6,28
8. Состен Могенара-Тарум (Немачка) 6,16
9. Каролин Жоеју (Немачка) 5,95.

Извор: мондо.рс/Б92

Коментари / 0

Оставите коментар