Španovićeva treća na mitingu u Berlinu!

Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović zauzela je treće mesto u skoku u dalj na mitingu ISTAF u Berlinu.  Ivana se vratila i videla spremnu šampionku! Ivana Španović u Berlinu prvi put nastupila posle šest meseci. Saznala je protiv koga će voditi bitku na Evropskom prvenstvu za mesec dana.

Ostali sportovi 01.02.2019 | 22:10
Španovićeva treća na mitingu u Berlinu!
Španovićeva, koja je prvi put nastupila od povrede prošlog avgusta pred finale Evropskog prvenstva upravo u Berlinu, na startu zimske sezone ostvarila je rezultat 6,65 metara.

Pobednica je bila domaća takmičarka Malaika Mihaibo sa 6,99 metara, a druga je bila Ukrajinka Marina Bek-Romančuk sa 6,73.

"Pre svega sam zadovoljan što se Španovićeva vratila na stazu, i što je izvela svih šest skokova bez problema. Cilj je da postepeno podižemo formu i da Ivana maksimalno spremna dočeka Evropsko prvenstvo u Glazgovu gde brani titule šampionke Evrope. Mihambo je dominirala večeras pred domaćom publikom i ostvarila sjajan rezultat na samom početku sezone", rekao je trener Goran Obradović.

Sledeći nastup Ivane Španović zakazan je za 16. februar u Birmingemu, u istoj areni gde je prošle godine slavila titulu svetske dvoranske šampionke.

Nakon šest meseci pauze zbog povrede Ahilove tetive, zbog koje letos nije nastupila u finalu Evropskog prvenstva na otvorenom, Ivana Španović (28) vratila se takmičenjima u istom gradu gde je prošlog leta i stala - u Berlinu.

Na "ISTAF" mitingu u glavnom gradu Nemačke, najuspešnija srpska atletičarka testirala je formu i osvojila treće mesto, u sklopu pripreme za dvoransko Evropsko prvenstvo u Glazgovu (1-3. mart), gde će braniti zlato iz Beograda.

Svojim prvim i najboljim skokom od 6,65 metara Ivana je zauzela lidersku poziciju, drugi put je bila centimetar "kraća" sa 6,64 "osvojena" metra, ali je ostala prva. Međutim, usledila su njena dva prestupa i pad na treće mesto, jer je zablistala skakačica koja je prošlog leta osvojila "njeno" zlato - Nemica Malaika Mijambo (24).

Aktuelna evropska šampionka je u trećoj seriji skočila svoj lični dvoranski rekord - 6,94, a onda je popravila taj rezultat "letom" do 6,99!

Atletičarka nemačko-tanzanijskog porekla prestupila je u pretposlednjoj seriji, pa je u završnom pokušaju dobacila do takođe značajnih 6,98, čime je pokazala da je uveliko spremna i za "sedmicu". Bilo je ovo definitivno njeno veče, iako je Ivana pokušavala da joj parira...

Skočila je Srpkinja u petoj seriji 6,46, u poslednjoj 6,55 i tako je završila svoj prvo takmičenje u 2019. na trećoj poziciji, jer je Ukrajinki Marini Bek Roomančuk skok od 6,73 doneo drugo mesto. Bio je to takođe njen najbolji rezultat.

STIŽE I MILICA

Takmičenje u Berlinu bilo je značajno za srpsku atletiku i zbog nastupa mlade Milice Gardašević (20 godina), osvajačice zlatne medalje na Evropskom prvenstvu 2017. za starije juniore.

Milica je imala najbolji skok u četvrtoj seriji - 6,37 i tim rezultatom je osvojila šestu poziciju, koja će je sigurno motivisati za dalji napredak u ovoj godini.

Konačni plasman u Berlinu:

1. Malaika Mijambo (Nemačka) 6,99 metara
2. Marina Bek Romančuk (Ukrajina) 6,73
3. Ivana Španović (Srbija) 6,65
4. Ksenija Balta (Estonija) 6,56
5. Alina Rotaru (Rumunija) 6,49
6. Milica Gardašević (Srbija) 6,37
7. Jariani Aruejes (Kuba) 6,28
8. Sosten Mogenara-Tarum (Nemačka) 6,16
9. Karolin Žoeju (Nemačka) 5,95.

Izvor: mondo.rs/B92

Komentari / 0

Ostavite komentar