БиХ и Европа: Шта послије Брисела?!

Политичари БиХ би, у најмању руку, били безобразни да не искористите добру вољу ЕУ, убрзо не формира власт и до краја године не добију статус кандидата.

Босна и Херцеговина 01.02.2019 | 21:04
БиХ и Европа: Шта послије Брисела?!
Овако стручњаци виде тренутну ситуацију у којој се БиХ налази, када је у питању пут ка ЕУ, која је овај пут показала добру вољу.

Проширење је један од најмоћнијих политичких алата Европске уније. Сви европски грађани имају користи од тога да су њихове комшије стабилне демократије и напредне тржишне привреде. Међутим, уклапа ли се ту Босна и Херцеговина?

Ових дана пуно се прича у кандидатском статусу БиХ у ЕУ, посјета чланова Предсједништва Бриселу дала је нову наду, па се сада, више него икада, грађани надају да ће бити дио ове велике европске заједнице.

Било која европска држава може поднијети захтјев за пријем у чланство ЕУ ако поштује принципе слободе, демократије, људских права и основних слобода, као и владавину закона, па се опет поставља питање гдје је ту БиХ, која, поред свега, још нема ни формирану власт.

Стручњаци кажу да је реално могуће да БиХ добије статус кандидата, који такође може донијети одређене повластице, али никако у оваквом стању. Пут БиХ искључиво зависи од наших политичара и тога када ће формирања власти.

– Сада је све, као што је и било, на нашим политичарима. Не би требало да налазе никакве изговоре и да отежу формирање власти. Како видимо, доношењем одлуке ЦИК-а, значи да ипак постоји некакав правни основ да се конституише федерални Дом народа – рекао је члан Института за друштвено-политичка истраживања из Мостара, Милан Ситарски.

Он наглашава да домаћи политичари што прије морају да се договоре и формирају власт, како би се посветили ЕУ.

– Овдје се измишљају многи разлози да се одложи конститиуисање власти, али надам се да ће ова добра воља коју су чланови Председништва БиХ донијели из Брисела бити додатна мотивација – рекао је он.

Према Нацрту стратегије ЕУ, која је направљена почетком прошле године, БиХ, Албанија и Македонија до 2025. године треба да су у фази одмаклих преговора, али за сада се и даље говори само о статусу кандидата. Стварни улазак БиХ у ЕУ можемо чекати и неколико деценија, кажу стручњаци.

Подсјећамо да је Србија статус кандидата добила још 2012.

Да нам нико не гарантује чак ни статус кандидата наглашава професор професор Факултета политичких наука Бањалуци, Радомир Нешковић.

– Нико не гарантује да ће БиХ добити статус кандидата у ЕУ, али реално је да може да добије, наравно ако се политичари потруде и више ангажују. Послије кандидатског статуса иде све остало, али и то би нам много значило, јер ћемо добити већа права и приступ фондовима – рекао је Нешковић за Српскаинфо.

Он додаје да је се власт што прије мора формирати, те да без тога не вриједи причати о кандидатском статусу.

– Та власт, осим тога што мора постојати, мора ефикасно да функционише, тако се тад може добити статус… Њима нико ништа у Европи није обећао ни гарантовао; рекли су само да постоји спремност да добију статус, ако се потруде – рекао је Нешковић.

Још када је БиХ 2016. добила прва питања везана за стицање статуса кандидата, то је упоређено с пословицом „Дјетету које још није научило ходати можете поставити препоне, али их оно неће прескочити“.

Судећи по свему, стручњаци закључују да БиХ има шансе да постане кандидат, али уз велике кораке и добру вољу наших представника на државном нивоу, јер ако се они не потруде БиХ ће и даље једини додир са Европом бити граница с Хрватском.

(Српскаинфо)

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Холланд

01.02.2019 20:16

А застава?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.02.2019 21:09

Бурло се држи обећања. Нигдје он без заставе РС. Или двије оне друге, БиХ и Федерације!

Name

Ре Холанд

01.02.2019 21:46

Бурло рече: Само ме занима РС и нигдје нећу ако застава није ту. БиХ ме не интересује. А сад три бакировца са двије заставе БиХ!??

Name

Ре Ре

01.02.2019 21:50

Сву тројицу изабр'о Бакир и СДА!

Name

Иновација

02.02.2019 07:30

Послије Брисела Париз!

Name

Има тога још

02.02.2019 08:22

Има у његовом лично службеном самаљоту пакет застава. Разних величина и за различите прилике.

Name

Нако

01.02.2019 20:25

Е политицари БиХ су безобразни.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика

02.02.2019 08:29

Нису они безобразни и нису низашта одговорни. Народ је морао знати за кога гласа, морали су бирачи изаћи и дати мандат нормалним људима а не овим властољубцима. За све је народ крив, зашто се не буни и тражи одговорност, смјене, поновне изборе. Само говоре бице боље, кусцкају по порталима, траже посао у Њемачкој а да не раде. То је народ а политичари к'о политичари, сви су исти у сви лажу и краду онолико колико им се омогући.

Name

Сол+Бибер

01.02.2019 20:34

БиХ је вец у ЕУ али није тога свјесна јер је у несвјести!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дора.

01.02.2019 23:29

Нема од ЕУ ништа пишите пропало.

Name

А

01.02.2019 20:59

Шта шта? Ништа, као и до сад. Куда који мили моји ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Браво,

01.02.2019 21:44

Свако на своју страну.

Name

Игор

01.02.2019 22:13

БиХ и РС су вец у Европској унији . Како ? Е па 56% становника који воде поријекло са простора БиХ зиви ван граница БиХ . То је далеко највеци проценат у Европи . Нпр тај проценат Спанаца је 3,2% , Француза 3,3% , Нијемаца око 5% .Знаци ван уније су остали само властодрсци, који имају некретнине, дјецу сколују и проводе се по ЕУ а у БиХ се богате и њихови робови који не знам ста цекају . Народ је овца ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

зеколиx

01.02.2019 22:46

После бриксеља у венецуелу да се замијени президент ако је могуци и пуцансво то узведбу мора да спроведе војска из федерације хрвацке словеније по нардјењу нофре преко баре

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

02.02.2019 00:25

ПОСЛЕ БРИСЕЛА СМО П........КАО И ПРЕ БРИСЕЛА....

ОДГОВОРИТЕ
Name

АР

02.02.2019 07:40

А застава а референдум а одцијепљење А РС дрзава А ко уби давида

Name

Старцевица

02.02.2019 08:08

Милорад у обиласку застава и трази српску....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Како који

02.02.2019 08:27

Послије Брисела како који. Два на комерцијални лет па директно или са пресједањем у Бечу за СА. А други својим лично службеним самаљотом у БГ на дозговор са првим међу србљем. Да виде како даље бацати клипове у точкове БХ-а, а тиме и РС-а као њеног саставног дијела.

ОДГОВОРИТЕ