BiH i Evropa: Šta poslije Brisela?!

Političari BiH bi, u najmanju ruku, bili bezobrazni da ne iskoristite dobru volju EU, ubrzo ne formira vlast i do kraja godine ne dobiju status kandidata.

Bosna i Hercegovina 01.02.2019 | 21:04
BiH i Evropa: Šta poslije Brisela?!
Ovako stručnjaci vide trenutnu situaciju u kojoj se BiH nalazi, kada je u pitanju put ka EU, koja je ovaj put pokazala dobru volju.

Proširenje je jedan od najmoćnijih političkih alata Evropske unije. Svi evropski građani imaju koristi od toga da su njihove komšije stabilne demokratije i napredne tržišne privrede. Međutim, uklapa li se tu Bosna i Hercegovina?

Ovih dana puno se priča u kandidatskom statusu BiH u EU, posjeta članova Predsjedništva Briselu dala je novu nadu, pa se sada, više nego ikada, građani nadaju da će biti dio ove velike evropske zajednice.

Bilo koja evropska država može podnijeti zahtjev za prijem u članstvo EU ako poštuje principe slobode, demokratije, ljudskih prava i osnovnih sloboda, kao i vladavinu zakona, pa se opet postavlja pitanje gdje je tu BiH, koja, pored svega, još nema ni formiranu vlast.

Stručnjaci kažu da je realno moguće da BiH dobije status kandidata, koji takođe može donijeti određene povlastice, ali nikako u ovakvom stanju. Put BiH isključivo zavisi od naših političara i toga kada će formiranja vlasti.

– Sada je sve, kao što je i bilo, na našim političarima. Ne bi trebalo da nalaze nikakve izgovore i da otežu formiranje vlasti. Kako vidimo, donošenjem odluke CIK-a, znači da ipak postoji nekakav pravni osnov da se konstituiše federalni Dom naroda – rekao je član Instituta za društveno-politička istraživanja iz Mostara, Milan Sitarski.

On naglašava da domaći političari što prije moraju da se dogovore i formiraju vlast, kako bi se posvetili EU.

– Ovdje se izmišljaju mnogi razlozi da se odloži konstitiuisanje vlasti, ali nadam se da će ova dobra volja koju su članovi Predsedništva BiH donijeli iz Brisela biti dodatna motivacija – rekao je on.

Prema Nacrtu strategije EU, koja je napravljena početkom prošle godine, BiH, Albanija i Makedonija do 2025. godine treba da su u fazi odmaklih pregovora, ali za sada se i dalje govori samo o statusu kandidata. Stvarni ulazak BiH u EU možemo čekati i nekoliko decenija, kažu stručnjaci.

Podsjećamo da je Srbija status kandidata dobila još 2012.

Da nam niko ne garantuje čak ni status kandidata naglašava profesor profesor Fakulteta političkih nauka Banjaluci, Radomir Nešković.

– Niko ne garantuje da će BiH dobiti status kandidata u EU, ali realno je da može da dobije, naravno ako se političari potrude i više angažuju. Poslije kandidatskog statusa ide sve ostalo, ali i to bi nam mnogo značilo, jer ćemo dobiti veća prava i pristup fondovima – rekao je Nešković za Srpskainfo.

On dodaje da je se vlast što prije mora formirati, te da bez toga ne vrijedi pričati o kandidatskom statusu.

– Ta vlast, osim toga što mora postojati, mora efikasno da funkcioniše, tako se tad može dobiti status… Njima niko ništa u Evropi nije obećao ni garantovao; rekli su samo da postoji spremnost da dobiju status, ako se potrude – rekao je Nešković.

Još kada je BiH 2016. dobila prva pitanja vezana za sticanje statusa kandidata, to je upoređeno s poslovicom „Djetetu koje još nije naučilo hodati možete postaviti prepone, ali ih ono neće preskočiti“.

Sudeći po svemu, stručnjaci zaključuju da BiH ima šanse da postane kandidat, ali uz velike korake i dobru volju naših predstavnika na državnom nivou, jer ako se oni ne potrude BiH će i dalje jedini dodir sa Evropom biti granica s Hrvatskom.

(Srpskainfo)

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Holland

01.02.2019 21:16

A zastava?

ODGOVORITE
Name

Re

01.02.2019 22:09

Burlo se drži obećanja. Nigdje on bez zastave RS. Ili dvije one druge, BiH i Federacije!

Name

Re Holand

01.02.2019 22:46

Burlo reče: Samo me zanima RS i nigdje neću ako zastava nije tu. BiH me ne interesuje. A sad tri bakirovca sa dvije zastave BiH!??

Name

Re Re

01.02.2019 22:50

Svu trojicu izabr'o Bakir i SDA!

Name

Inovacija

02.02.2019 08:30

Poslije Brisela Pariz!

Name

Ima toga još

02.02.2019 09:22

Ima u njegovom lično službenom samaljotu paket zastava. Raznih veličina i za različite prilike.

Name

Nako

01.02.2019 21:25

E politicari BiH su bezobrazni.

ODGOVORITE
Name

Logika

02.02.2019 09:29

Nisu oni bezobrazni i nisu nizašta odgovorni. Narod je morao znati za koga glasa, morali su birači izaći i dati mandat normalnim ljudima a ne ovim vlastoljubcima. Za sve je narod kriv, zašto se ne buni i traži odgovornost, smjene, ponovne izbore. Samo govore bice bolje, kusckaju po portalima, traže posao u Njemačkoj a da ne rade. To je narod a političari k'o političari, svi su isti u svi lažu i kradu onoliko koliko im se omogući.

Name

Sol+Biber

01.02.2019 21:34

BiH je vec u EU ali nije toga svjesna jer je u nesvjesti!

ODGOVORITE
Name

Dora.

02.02.2019 00:29

Nema od EU ništa pišite propalo.

Name

А

01.02.2019 21:59

Шта шта? Ништа, као и до сад. Куда који мили моји ...

ODGOVORITE
Name

Bravo,

01.02.2019 22:44

Svako na svoju stranu.

Name

Igor

01.02.2019 23:13

BiH i RS su vec u Evropskoj uniji . Kako ? E pa 56% stanovnika koji vode porijeklo sa prostora BiH zivi van granica BiH . To je daleko najveci procenat u Evropi . Npr taj procenat Spanaca je 3,2% , Francuza 3,3% , Nijemaca oko 5% .Znaci van unije su ostali samo vlastodrsci, koji imaju nekretnine, djecu skoluju i provode se po EU a u BiH se bogate i njihovi robovi koji ne znam sta cekaju . Narod je ovca ...

ODGOVORITE
Name

zekolix

01.02.2019 23:46

Posle brikselja u venecuelu da se zamijeni prezident ako je moguci i pucansvo to uzvedbu mora da sprovede vojska iz federacije hrvacke slovenije po nardjenju nofre preko bare

ODGOVORITE
Name

Hm

02.02.2019 01:25

POSLE BRISELA SMO P........KAO I PRE BRISELA....

ODGOVORITE
Name

AR

02.02.2019 08:40

A zastava a referendum a odcijepljenje A RS drzava A ko ubi davida

Name

Starcevica

02.02.2019 09:08

Milorad u obilasku zastava i trazi srpsku....

ODGOVORITE
Name

Kako koji

02.02.2019 09:27

Poslije Brisela kako koji. Dva na komercijalni let pa direktno ili sa presjedanjem u Beču za SA. A drugi svojim lično službenim samaljotom u BG na dozgovor sa prvim među srbljem. Da vide kako dalje bacati klipove u točkove BH-a, a time i RS-a kao njenog sastavnog dijela.

ODGOVORITE