Помпео поручио: Америка се повлачи

Државни секретар Сједињених Држава Мајк Помпео објавио је да се САД повлаче из Споразума о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) са Русијом.

Свијет 01.02.2019 | 18:02
Помпео поручио: Америка се повлачи
Споразумом се контролише нуклеарно наоружање од времена хладног рата.

Споразум су 1987. потписали САД и Совјетски савез, а САД оптужују Русију за његово кршење, што Русија негира.

"САД ће сутра суспендовати своје обавезе у оквиру ИНФ споразума и покренути процес повлачења из тог споразума који ће бити завршен у року од шест месеци у складу са чланом 60", рекао је Помпео. 

Он је рекао да ће споразум, уколико Русија не почне да га се придржава, бити укинут. 

То ће се десити уколико Русија не буде почела да поштује своје обавезе и не уништи све ракете и опрему којим се овај текст споразума крши, написао је председник Доналд Трамп у саопштењу. 

Помпео је рекао да су САД дале Русији довољно времена да исправи своје поступке и да поштује своје обавезе преузете тим споразумом, и додао да то време сутра истиче. 

"Русија је угрозила безбедносне интересе САД и ми више не можемо бити ограничени споразумом док га Русија бестидно крши", рекао је Помпео и додао да ће САД званично обавестити Русију и друге стране у споразуму да се повлаче из споразума САД. 

Повлачење САД из споразума је било очекивано месецима. Уследило је после више година нерешеног спора око руског поштовања тог споразума и односи се на одређене руске крстареће ракете. Према споразуму о нуклеарним снагама средњег домета (ИНФ) из 1987. године између САД и Совјетског савеза, забрањена је производња, тестирање и распоређивање крстарећих и балистичких ракета домета од 500 до 5.500 километара. 

Пентагон сматра да нови руски ракетни систем 9М729 потпада под тај споразум, а Москва тврди да та ракета има домет мањи од 500 километара.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

хм

01.02.2019 22:19

Руски ресурси им ноцна мора.

ОДГОВОРИТЕ