Pompeo poručio: Amerika se povlači

Državni sekretar Sjedinjenih Država Majk Pompeo objavio je da se SAD povlače iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) sa Rusijom.

Svijet 01.02.2019 | 18:02
Pompeo poručio: Amerika se povlači
Sporazumom se kontroliše nuklearno naoružanje od vremena hladnog rata.

Sporazum su 1987. potpisali SAD i Sovjetski savez, a SAD optužuju Rusiju za njegovo kršenje, što Rusija negira.

"SAD će sutra suspendovati svoje obaveze u okviru INF sporazuma i pokrenuti proces povlačenja iz tog sporazuma koji će biti završen u roku od šest meseci u skladu sa članom 60", rekao je Pompeo. 

On je rekao da će sporazum, ukoliko Rusija ne počne da ga se pridržava, biti ukinut. 

To će se desiti ukoliko Rusija ne bude počela da poštuje svoje obaveze i ne uništi sve rakete i opremu kojim se ovaj tekst sporazuma krši, napisao je predsednik Donald Tramp u saopštenju. 

Pompeo je rekao da su SAD dale Rusiji dovoljno vremena da ispravi svoje postupke i da poštuje svoje obaveze preuzete tim sporazumom, i dodao da to vreme sutra ističe. 

"Rusija je ugrozila bezbednosne interese SAD i mi više ne možemo biti ograničeni sporazumom dok ga Rusija bestidno krši", rekao je Pompeo i dodao da će SAD zvanično obavestiti Rusiju i druge strane u sporazumu da se povlače iz sporazuma SAD. 

Povlačenje SAD iz sporazuma je bilo očekivano mesecima. Usledilo je posle više godina nerešenog spora oko ruskog poštovanja tog sporazuma i odnosi se na određene ruske krstareće rakete. Prema sporazumu o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF) iz 1987. godine između SAD i Sovjetskog saveza, zabranjena je proizvodnja, testiranje i raspoređivanje krstarećih i balističkih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara. 

Pentagon smatra da novi ruski raketni sistem 9M729 potpada pod taj sporazum, a Moskva tvrdi da ta raketa ima domet manji od 500 kilometara.

(Agencije)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

hm

01.02.2019 22:19

Ruski resursi im nocna mora.

ODGOVORITE